"По стъпките на Таньо войвода": От Тутракан... до Попово

Младежи направиха възстановка на събитията от 17 май 1876 г.
11

Снимка: Булфото

С "дебаркиране" на дунавския бряг при тутраканското село Пожарево на млади четници започна 32-рият поход "По стъпките на Таньо войвода". 

Младите патриоти разиграха възстановка на събитията от 17 май 1876 г., когато четата на Таньо войвода стъпва на българския бряг.

Над 400 ученици от силистренски и разградски училища тръгнаха по маршрута на четата и ще преминат през Тутракан, Исперих, Разград и Попово, пише Булфото.

Традиционен организатор на събитието е Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" с председател д-р Анатолий Кънев. По време на четиридневния преход в населените места се организират прегледи на маршовата песен и посещения на исторически забележителности в региона.

Проявата е под патронажа на президента на Република България Румен Радев и е част от националния календар на Министерството на образованието и науката. Като научни консултанти в похода ще участват акад. Георги Марков и проф. Христо Матанов, както и представители на Образователното министерство и Министерството на отбраната. В част от събитията по традиция се включва музикантът Теодосий Спасов със своята инструментална група.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Браво, така се гради държава, която 27 г соросогади разрушават
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължение
Що не направим поход по следите на Софроний Врачански или на Миткалото?
Новото време иска просветители и мирни строители, честни предприемачи и отговорни граждани в мирно време.
А ние и сега се гордеем само със саби, пушки, бойни знамена и изобщо само с военщина.
Цивилизация не се прави на върха на щиковете.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз също съм патриот и то не по-малко от вас. Изучавал съм от преки източници и хайдушкото движение и военните победи и историята на България и то от преки източници.
Но, не смятате ли че наблягаме само на бойните успехи.
Всеки пази в къщи я камата, я пищова на дядо си, с които е трепал врагове.
Някой да пази я мистрията на Кольо Фичето, я дивита на Паисий, я перото на Матей Преображенски, я някой болт от фабриката на Добри Желязков?
България има и големи просветители, възрожденски предприемачи.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, новина!
4
2
 
8
 
! Отговори
Ааааааа! преди 1 година
27 години американско присъствие и българите са се стопили двойно а няма НИТО ЕДНО ВЪСТАНИЕ! !!! Е СЕГА СИ ПРЕДСТАВЕТЕ КАКВО СА ПРАВИЛИ 500 ГОДИНИ ТУРЦИТЕ, ЧЕ ВЪСТАНИЯТА И СИГУРНАТА ЗАКОЛВАНЕ И НАБИВАНЕ НА КОЛ СЕ Е СТРУВАЛО НА БЪЛГАРИТЕ КАТО ИЗБАВЛЕНИЕ ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ 500 ГОДИНИ НАСИЛСТВЕН ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС БЕЗ ОТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦИТЕ НА ТУРСКАТА КЪРВАВА ИМПЕРИЯ! !!!!!!
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова българия никога няма да стане държава като държава, а ще си остане един бантустан, обитавана и управлявана от хайдути кочина!
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вечна слава на Таньо войвода и четата му . Где ги такива смели синове в майка България? Я само да се спомене казарма и следва рев и проклятия ,камо ли саможертва . Велик подвиг на малката и обречена чета . Лека им пръст .
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да прости Таньо войвода обрекъл се на гибел заедно със своите неизвестни нам 26 другари за България. Поклон доземи .Вечна му памет.