Шубы, скидки... чакаме 320 хил. руснаци през лятото

Това ще е ръст с около 8% спрямо миналата година
30 май 2017 08:52,
71
Шубы, скидки... чакаме 320 хил. руснаци през лятото
Снимка: архив, Bulphoto

Около 320 хил. руснаци се очаква да дойдат на почивка у нас през лятото, което е с около 8 на сто повече спрямо миналогодишните летни месеци, пресмята Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма.

"България е малка страна и тя няма как да бъде измежду топдестинациите на Русия, тъй като в годишен план се очаква да излязат около 10,5 млн. руснаци в чужбина. А само у нас през 2017 г. ще дойдат около 320 хил. от тях", коментира той по повод излязлата публикация в руската медия RT, че гражданите на руската федерация, планиращи да прекарат летните си отпуски зад граница, отдават предпочитания на курортите в Турция, Гърция и Кипър. След тях се нареждали България, Испания, Италия и Черна гора.

Още по темата

Експертът поясни, че Турция предлага много добър ол инклузив на много добра цена. Но в същото време сигурността в южната ни съседка значително пострада след поредицата от терористични атаки.

Кипър пък е конкурента на България дестинация, но не можем да кажем, че има голям интерес от страна на руските туристи, независимо че те имат много по-добра визова политика по отношение на руския пазар, каза още Румен Драганов пред "Монитор".

По думите му популярността на нашата страна, въпреки че е малък пазар, се разпространява преди всичко измежду онези, които са инвестирали у нас, т.е. са си закупили втори дом. Тези руснаци много интензивно рекламирали своята собственост и давали възможност на близки и приятели да се настаняват в техните къщи и апартаменти почти целогодишно. Така цели населени места като Варна, Бургас, Поморие и Банско почти през цялата година са пълни с руски граждани.
 
Тази година се очаква и около 4 хил. деца да посетят България за ученически лагери. Традиционно те идват лятото и отсядат в известните ни курорти по Черноморието.

Директорът на института посочи още, че културният туризъм в градска и историческа среда, чийто дял вече достига 50% в общата структура, е новият феномен.
 
България вече е четирисезонна дестинация благодарение на нискотарифните авиокомпании и културният туризъм доминира в голяма част от посещенията. Според него 30% от почиващите на морето дори не стигат до отидат на плажа, тъй като предпочитали басейни, спа центрове и голф игрища.

По данни на РСТ са настъпили промени и в средния срок на летните отпуски на руските граждани. Ако по-рано те са почивали по 10-14 дни, то сега са готови да тръгнат на пътешествие за 7-10 дни.

Според Драганов обаче има динамика на всички пазари, при които се намалява времето за престои. "Това се отнася и за българските туристи. Те започнаха да ходят на морето много по-малко – средно по 2,8 дни, но за сметка на това много по-често – до към 6 пъти", коментира той. Подобна тенденция се наблюдавала и на руския пазар. Напоследък руснаците пътували на различни дестинации, т.е. имали повече от едно пътуване през лятото, но на различни дестинации.

"Все пак трябва да се има предвид, че по отношение на престоя руснаците са от онези националности, които имат най-дълъг престой в България и използват пълния разрешен престой на визата си", категоричен бе Румен Драганов.

От своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на парламентарния контрол в петък, че вече се работи с Министерството на външните работи за още по-големи визови облекчения за руските граждани и не само, съобразявайки се с правилата на ЕС. С руската страна се обсъждат също и възможности за съвместни културно-исторически маршрути, развитие на религиозния туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кои от туристическите агенции е инвестирал в реклама и персонал???кой
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама нали си платена*
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !ахахахахахагххахгахахахаХаахахйахаЗначи само руснаците са млади и образовани, а всички други са пенсионери и пияници ? ХА ХА ХАОт руснаците по-големи пияници няма, много добре го знаеш, ама не си платена мишка.
53
0
 
0
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
До 12 шубы ?Шуба в болгарском язые это дублнка, у нас они хорошие и вдвое дешевле, ч ем в России.
52
4
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ами като не искате руснаци - посрещайте араби, афроамерикнци и пакистански "британци" !Нали не смятате, че немските пенсионери и английските пияници и педофили са достатъчни за една държава да прави истински туристически бизнес ?
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Абе без Руснаците сме загубени, колкото и да пишат няколко *** *** тука"Я се успокой малко бе, ***. Най-много туристи имаме от Германия, ако не знаеш случайно.
50
3
 
1
 
! Отговори
до билчо преди 6 години
Заради такива като теб (ясно ми е ,че сте 90%) сме на това положение - чуждопоклонници, страхливци,предатели " не народ ,а ....."Кой друг народ си плюе по Род и Родина като вас?А рашките да не ми се държат високомерно и да ми важничат в България -пияници и ...... жени !
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Признак на национално и лично достойнство е да свалим розовите очила и да се видим през очите на външния свят. Да си затваряме очите пред недостатъците си не е признак на патриотизъм или каквото и да е достойнство. Достойно е да виждаш грешките си и да правиш нещо, за да ги оправиш.
48
1
 
3
 
! Отговори
BILL преди 6 години
До до бил от 44Да виждаш недостатъците на своя народ , и да ги критикуваш не е чуждопоклонничество, нито липса на достойнство.Просто желание нещата у нас да са такива, като в нормалните държави.
47
3
 
2
 
! Отговори
до бил от 44 преди 6 години
нарочно написах "тея" ,защото има друг смисъл от "тези " . - А сега де ? вие сте чуждопоклонници ,без достойнство и национално самосъзнание мижОтурки - Е ,Аз не съм като вас.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че България не е привлекателна туристическа дестинация за качествени и платежоспособни туристи. Липсва държавна политика, липсва качество на обслужване и възможност за правене на каквото и да е освен лежане на слънце. Неприветливи летища и гранични служители, таксисти и автобусни шофьори-измамници, груби келнери, некадърни готвачи, указателни табели на кирилица или шльокавица, пътища с дупки и без маркировка или табели, шум и мръсотия. Който и да дойде, трябва да сме благодарни.
45
2
 
4
 
! Отговори
BILL преди 6 години
До до бил от 44Пише се ТЕЗИ, не тея. Толкова за високото ти ниво.
44
9
 
4
 
! Отговори
до бил от 44 преди 6 години
Ами като толкоз харесваш рашките отивай при тях - промити мозъци, пяници и селИни ,ако тея са нещо повече от теб - честито ! На мен са ми много по-ниско от нивото и са ми неприятни и не ги искам наблизо .
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде ви е рекламата по тв и други???Стига сте се оправдава ли с това че България е малка държава !!!!
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туристите през летният сезон, както и пилците се броят на есен.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майските бръмбари в главите ви са с пуховки...
40
2
 
13
 
! Отговори
BILL преди 6 години
До Анонимен 44Като гледам простотията на българина, наистина са нещо повече от нас.Май всички бивши соц. страни си оправиха положението, останахме ние и донякъде румънците.
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уф, дано не се засечеме в хотела ,защото много са ми неприятни - мазни селИни пък с претенции,баба картошки се имат за нещо повече от нас .
38
2
 
3
 
! Отговори
Реплика преди 6 години
Е, нали "патриотите" наричат това робуване...в случая на крепостните руски мужици !
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Шубы, скидки..., ватенки, танкисти - "отпускари", всички с кръстове на шията с кода на поделението в което служат !