Парадокс: Зазиждат прозорците на 75-годишна

Комшии от град Стамболийски се съдят от години, но...
31 май 2017 16:15,
16
Парадокс: Зазиждат прозорците на 75-годишна
Снимка: Facebook

Строителни работници зазиждат прозорците на къща, в която живее 75-годишна жена. Снимките им обиколиха социалните мрежи и предизвикаха вълна от скандали и разнопосочни коментари.

Историята се развива на ул. "Сливница" 26 в Стамболийски. Комшиите от години се съдят, а в момента делото е във Върховния съд.

"Дали е възможно в 21-ви век 75-годишна жена, която живее сама, да няма как да се противопостави на това да бъде буквално затворена жива в къщата си? Очевидно е възможно", пише във Facebook роднина на старицата.

В същото време други жители на Стамболийски контрират, че в имота всъщност има две къщи и в проблемната, чиито прозорци гледат към двора на съседите, не живее 75-годишната баба. Тази къща всъщност била на сина й.

През 60-те години на миналия век там имало барака, на чието място по-късно през годините била построена масивната къща. Строежът обаче не бил отразен в действащия регулационен план на квартала.

Частта от сградата, попадаща по общата регулационна граница между двата имота, не е отразена, съобщават от община Стамболийски. Затова и собственикът на съседната къща, в чийто имот се вдига дуварът, е изкарал през юли 2016г. разрешение за строеж на плътна, масивна ограда по общата граница на двата имота, като оградата е предвидено да се изпълнява изцяло в имота на възложителя, пише "Монитор".

"Поради факта, че частта от жилищната сграда, която е засегната от строителството на оградата, не е отразена в Регулационния план", уточниха от общината.

Междувременно кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев издаде заповед, с която спира строежа на масивната ограда. Причината е липса на документ Образец 2, който се попълва от геодезисти.

Предстои да се изчака решението на Върховния съд дали къщата, в която се твърди, че живее бабата, е незаконна, за да се прецени дали да се пристъпи към събарянето й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: стамболийскипрозорци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Община Стамболийски преди 6 години
Новата къща с новата ограда е на осъден общински служител.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом къщата е незаконна, да се събаря, пък ако ще и цял старчески дом да се помещава в нея. Законът си е закон. Добър, лош, но закон и трябва да се спазва... или да се промени, но докато е в сила, да се спазва!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Добре дошли*оправия
12
0
 
17
 
! Отговори
Добре дошли преди 6 години
Само в България, добре дошли. Страната в която 99% нямат една гънка в мозъка но се имат за Европейци. Само вижте снимката и ще ви стане всно колко сме близо до Европа, чак никак. Държавата в която управия няма, всеки си прави кой каквото реши и никой не ноже да го спре, тоест закони само на хартия. Хахаха е бати държавата.
11
1
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Веселяшка история!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да , трябва да се спазват законите - отстояние 3м за всичко - къща,септична яма ,кУчина ,кУкошарник ,кучкарник,високи дървета - всичкото това го имам залепено на границата - Кво да правя с този ?
9
0
 
6
 
! Отговори
Само ще добавя, че преди 6 години
и паркингът, и жилищната кооперация, за чиито нужди е бил изграден той, са върху земя, която някога е принадлежала на дядото на онези, които искаха да строят нова кооперация за собствени нужди - за внуци и правнуци на онзи дядо. Само че след 09.09.1944 г. е станала общинска.След много тичане и мъки въпросните наследници успяха да узаконят паркинга на съседите и да си построят кооперацията, но изгубиха години в обикаляне по инстанции. Не знам защо този терен не им е бил реституиран.
8
0
 
4
 
! Отговори
СпоредПроекта,новата преди 6 години
кооперация трябваше да се построи непосредствено до границата на парцела, защото ще е ъглова сграда, граничеща с алея и паркинг. Оказа се обаче, че паркингът, построен през 1962 г. не е узаконен. И за да бъде узаконен е нужно да дадат съгласието си жителите на околните сгради. Всички се подписаха, че са съгласни, с изключение на две възрастни семейства от онази сграда, за чиито нужди е бил създаден този паркинг. Питаха ги защо, те казаха "Ползваме си го и неузаконен, защо пък онези да богатеят?"
7
2
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Нашенските междусъседски ежби са класика и еталон за дивотия!Пред очите на родителите ми през 1962 г., по каприз на жителите на току що изградена жилищна кооперация е бил направен паркинг за колите им върху зелена площ, в един от елитните квартали на София. По онова време тези новодомци били от "силните на деня". Паркингът опира до оградата на съседен двор. После в този двор също построиха жил. кооперация, а преди 10-ина години решиха да изградят още една, защото дворът е голям. /продълж./
6
1
 
28
 
! Отговори
бг преди 6 години
На снимката се вижда ,че бабата или наследниците й е построила къща на границата на имота си ,без да спази 3 м. отстояние от съседния имот и на всичко отгоре прозорците й гледат в двоана съседа. Очевидно правилно хората си издигат ограда. Журналистите за прочетат закона за устройство на територията -ЗУТ преди да пишат.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя улук на къщата в ляво на тротоара ли излива водата??? Пролетта някой не се ли потрошава там, като замръзне през вечер?
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
даже и в статията пише, че "частта от жилищната сграда, която е засегната от строителството на оградата, не е отразена в Регулационния план"..... Това е сигурен признак, че сградата е незаконна, в противен случай щеше да фигурира на плана. Тъй че тези, които са я построили не могат да имат никакви претенции.Аз ако съм на комшията даже бих пуснал жалба за незаконно строителство и да им я съборят нацяло, да си я направят на 3 метра от границата и тогава да си правят прозорци
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Законът трябва да е еднакъв за всички. Има две къщи в двора, тоест жената има къде да живее нормално, няма социален казус. Преправили првнята незанонно и сега искат да имат 2 къщи, е няма как. Не че няма по сериозни казуси в държавата, то което си е истина е истина.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е или калкан (без прозорци) или му липсват 3-те метра отстояние.При всички положения не е много законно.Макар че съм виждал с очите си в София, как се издига многоетажна кооперация на 10 см буквално от балконите на съседната. Случаят е от София, ул. Ами Буе.
1
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къща, която е разположена на границата със съседен имот няма как да има законни прозорци, гледащи към комшията. Та трябва да има т-нар. калкан - плътен зид. Тук явно става дума за незаконна сграда, или поне прозорците са незаконно направени. Тъй че преди да плюят по строителя на оградата нека потърсят вината у себе си.. А дали в къщата живее 75 годишна или 17-годишна е без значение, така става като човек се опитва да излъже закона