Кризисният щаб реши: Хасково минава на воден режим

Разделят града на пет зони, в които по график няма да има вода
11
Кризисният щаб реши: Хасково минава на воден режим
Снимка: архив, БулФото

Хасково минава на воден режим, като всеки един квартал няма да има вода веднъж седмично от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта. Това бе решено единодушно на открито заседание на областния кризисен щаб начело с областния управител Станислав Дечев.

Още по темата
Градът се разделя на 5 зони, в които по график няма да има вода от понеделник до петък. В събота и неделя вода ще има в целия областен център. За МБАЛ - Хасково режимът няма да важи. Това е най-лекият възможен вариант, коментира областният управител Станислав Дечев, цитиран от БТА.

Първоначалното предложение на управителя на ВиК инж.Тодор Марков бе за 24-часов режим веднъж седмично. До проблема се стигна след като помпени станции 1 и 2 бяха спрени в средата на април т.г. заради наднормено съдържание на показателите "свободен уран" и "алфа активност".

Очакваше се, че ВиК- мрежата няма да издържи дълго, след като от необходимите за града 540 литра в секунда бе спрян дебит от 130 литра в секунда, обясни Марков.

На 9 юни трябва да излязат резултатите от последните проби за алфа - активност, каза директорът на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова. Едва тогава ще може да се прецени дали част от спрените кладенци да не се пуснат с решение на междуведомствената група, добави тя.

В 7 жилищни квартала в южната част на града и в Източната индустриална зона няма да се наложи въвеждането на режим, уточни инж. Марков. Той посочи, че в оставащите на сухо квартали ще бъдат местени шестте водоноски, които са на разположение.

Още в понеделник може да обявим обществена поръчка за приоритетните 8 дублиращи кладенци, след като кабинетът отпусна 2 милиона лева за кризата с водата на Хасково, съобщи зам.-кметът на общината Евгени Консулов. По негови думи тя ще бъде на индикативна стойност 800 000 лева и ще бъде на директно договаряне по три обособени позиции с десетина фирми, които ще бъдат поканени да внесат оферти.

Управителят на ВиК инж. Марков подчерта, че до края на следващата седмица ще бъде ясно дали наложената мярка ще има ефект. Областният управител Дечев изрази надежда, че ако резултатите от чаканите проби са добри и пускането на кладенци бъде одобрено, по-нататъшният режим може да бъде избегнат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Хаскововоден режим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
ЕМИЛ преди 6 години
ВИЕ В СОФИЯ НЕ ПЛАЩАТЕ ТРИ ЛЕВА ЗА КУБИК ВОДА А РЕВЕТЕ.БЪЛГАРИЯ СЕ ВРЪЩА НАЗАД И ЩЕ СТАВА ОЩЕ ПО ЗЛЕ.ЩЕЛИ СМЕ ДА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАМЕ ЕС А МИНАВАМЕ НА ВОДЕН РЕЖИМ.СМЯХ.НЯМА ТАКАВА ДРУГА ДЪРЖАВА.НИЩО НЕ ВЪРВИ ИМА САМО НЕРЕДНОСТИ И ТОВА Е.ОНЕЗИ ГОРЕ СА ЗАГУБИЛИ ВРЪЗКА С ЖИВОТА НА ХОРАТА И МИСЛЯТ ЧЕ КАТО ПОСТРОЯТ МАГИСТРАЛИ НАРОДЪТ ЩЕ ЦЪФНЕ И ЩЕ ВЪРЖЕ.ПОСТРОЙТЕ ЗАВОДИ И ФАБРИКИ ПЪРВО ДА ИМА РАБОТА ДА МОЖЕ ДА СИ ПЛАТИМ ВОДАТА И ДА СИ ЗАРЕДИМ КОЛИТЕ
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЛИ ВЕЛИКИЯТ ВОЖД ВИНЕТУ ИМ ОБЕЩА ВОДА, К`ВО СТАНА?
6
1
 
0
 
! Отговори
9 преди 6 години
Стряскаайте хората! Хората лесно се стряскат от такива новини! Страха е най добрата политика! Браво! Страхувай и владей! Нещо в Хасково не се усеща наличието на 2 млн за нови кладенци? И те ще изтекат...по проект...за консултански услуги....може и за и за друго.Хасково! Не чакайте скоро вода с качество! Такава няма! Вашето вИК е воня и кал... Нищо повече! Таткото на Д.Добрев като беше шеффффф..... Кво направи? Един голям фъшшш! И държавата е голям фъш, ррр, пр.ц, фр.ц. Мирише, па се разнесе.
5
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Оффф тези хора са пили от тази вода десетилетия ако не и хилядолетия и нищо им нямаСмениха една цифра и се получи трагедия.Каква е гаранцията че новите кладенци няма да преминат през същия земен пласт.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като няма вода да пият хасковска бира - Каменица, Астика.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ТАКА, И НИЕ В СОФИЯ ИЗЖИВЯХМЕ ТАКОВА НАКАЗАН . ТО БЕШЕ ОТ ИЛИЯ ПАВЛОВ И СИМПАТИЗАНТИТЕ НА СССР И СОЦА. А *** ГИ ПОБЕДИХМЕ, НЕ СЕ ПРЕДАВАИТЕ
2
1
 
3
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
баце тъй- баце иначе: те затова са на такъв хал в Хасково.
1
1
 
8
 
! Отговори
фосфоресциращ преди 6 години
Важното е да не се плашите - баце плаща пенции, баце дава заплати баце и вода ще ви донесе!