Петкова спира концесията на "Оброчище", зове миньорите да излязат

Концесионерът дължал 205 000 лева към бюджета
5 юни 2017 10:15,
7
Петкова спира концесията на "Оброчище", зове миньорите да излязат
Снимка: архив Булфото

Концесионерът на мина "Оброчище" има неизплатени концесионни възнаграждения към бюджета, които са близо 205 000 лева. На това основание от правото, което ми дава законът за подземните богатства, от днес временно ще прекратя тази концесия до изпълнение на ангажиментите на концесионера, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

Още по темата

Временно се спират всички дейности по добив, но всички други задължения остават, добави още Петкова.

Тя призова миньорите да излязат от мината, за да може и концесионерът да изпълни ангажиментите си и да не бъде подлаган на риск животът им там.

"Аз смятам, че за тези неизпълнени задължения един 14-дневен срок е достатъчен. Независимо от спирането на концесионния договор, това не го освобождава от ангажименти за безопасност в мината и от задълженията му. Моят заместник всеки момент ще пристигне в мина "Оброчище", ако се налага ще отида и аз", коментира Петкова.

Миньорите от мангановата мина "Оброчище" започнаха стачката си на 1 юни. 25 работници останаха на 350 метра под земята и заявиха, че няма да напуснат галериите, докато не се изпълнят исканията им.

До подновяването на стачката се е стигнало, след като миньорите не са получили възнагражденията си за месец април, нито ваучертите си за храна за месец април и, по думите им, нищо от подписаните на 5 април клаузи в Колективния трудов договор не се спазва от страна на концесионера "Евроманган" АД. Не е възобновен и организираният транспорт за работниците и те се налага да пътуват на собствени разноски. Условията им на труд също не са подобрени.

След гладен протест, продължил повече от 36 часа, на 5-ти април между Синдиката "Защита" и ръководството на мината, в присъствието на омбудсмана Мая Манолова, беше подписан Колективен трудов договор, който, по думите на миньорите, не се спазва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
наздраве преди 6 години
а пък Боце е главнио концесионер на държавата
6
0
 
3
 
! Отговори
по-зле от Африка преди 6 години
и кво? миньорите пак ще си останат без пукнат лев. Дреме му на шишарката на "концесионера". Крал каквото има за крадене, ще му наложат запор на сметките и толкоз. В стабилна България просто си плащаш комуто трябва и си рахат. Е некъф *** иска тоя балкански ***. да го вкарва в еврозоната. Е той сигурно си е вкарал нещо за да брощелеви това, можем да гадаем какво е... Бойко, четеш ли го това?
5
0
 
2
 
! Отговори
Snariad преди 6 години
Za kakvo tesi bg hora sa plastali pari za razlichni vidove danaci v rbg, pari za socialno osiguriavane, zdravno osiguriavane, pensionno osiguriavane, stom te niamat pravo da poluchat izrabotenite ot tiah pari s tejak fizicheski trud v polza na bg darjavata za existenc minimum na tehnite semeistva?! Za kakvo se kriat v bg zemiata vmesto da nabutat pod zemiata koncesionera i ne samo nego ami i kriminalnite korupcionni bg darjavni slujiteli ot trudovoto ministerstvo?
4
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Концесионера е Ковачки,с той е недосегаем! Поредната затрита от него мина.
3
0
 
1
 
! Отговори
chach преди 6 години
ilin im pla6taite ili vikaite boldozerite . ako ne platite to e ednakvo .
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платете на хората ! Не ги залъгвайте с колективни договори , това не ги храни !
1
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Кога ще има затвор за измам, концесионерът кога ще го съдят ?