Разрушавани ли са умишлено защитени скали до Созопол?

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая
Обновена: 7 юни 2017 20:39 | 7 юни 2017 20:31, Красимир Ангелов
8

Бургаската прокуратура е образувало досъдебно производство заради разрушаването на защитени скали-фиорди на нос Колокита до Созопол. Природните образования се намират близо до ваканционния комплекс "Созополис" на бизнесмена Стефан Шарлопов.

Районната инспекция за опазване на околната среда констатира, че има разрушаване на фиордите в защитена местност "Колкита" още през 2014 г. Тогава ваканционният комплекс е имал друг собственик, който е глобен с 10 000 лв. Една година по-късно еко инспекцията прави нова проверка.

"При заснетите координати установихме, че има засегнати скални образования, за което вече на сегашния собственик г-н Шарлопов му е наложена съответната административна мярка. Тя беше за сумата 20 000 лв.", заяви Тонка Атанасова - директор на РИОСВ Бургас.

Проверката на прокуратурата е за извършване на насипно-изкопни дейности в местността Боджака до Созопол. Наказанието, което се предвижда за унищожаване на природни забележителности, е до 3 години лишаване от свобода, пробация или глоба до 20 000 лв. Вече са назначени минно-геоложки експертизи.

"Те трябва да установят степента на засягане на тези фиорди, те са много специфични, изключително ценни като вид природни образования", заяви Йовита Григорова - говорител на Апелативна прокуратура Бургас.

Управителят на ваканционното селище Веселина Маринова твърди, че няма умишлено унищожаване на тези скали.

"Североизточното течение през зимата и вълните разрушават тези по-слаби места, което предизвиква откъсване и падане тук по-долу на скални късове, около 2-3 метра по-напред беше този скален масив", уточни тя.
 
По думите на Маринова не отговаря на истината  и появилата се информация, че Стефан Шарлопов има намерение на мястото на премахнатите скали да прави изкуствен частен плаж на първа линия до морето.


8
Още по темата: Созополфиорди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният герберастки крадец.
5
0
 
23
 
! Отговори
мелания тръмп преди 3 години
Тоя ШАрлопов ще живее още 10-20 г. най-много,как може такава простащина да унищожава природни красоти,съхранени от милиони години,най-красивите и уникални скали в Созополския залив бяха тези фиорди....заслужава смърт този *** ,тези скали бяха нещо невероятно красиво
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е мазна крадлива гад, която демонстрира незачитане на каквото и да е. Уреден бизнесмян, от нащи. А сега цитат от статията "Природните образования"?! Какво е това бе писачьо, нещо се е образовало, или образувало,или викаш за двайс кинта толкоз. Поне на училище да беше ходил, образувание такова.
3
0
 
24
 
! Отговори
Вальо преди 3 години
В нашата уникална държава доста често глобата узаконява извършеното престъпление и неочаквам случая да се развие по различен начин,освен ,че догодина там ще има частен плаж !
2
0
 
26
 
! Отговори
Един " балък&qu преди 3 години
Тези скали от милиони години не са мръднали, а тази *** Веселина Маринова взема хората за балъци!
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като дете всяка година летувахме на Каваците на юг от Созопол -беше девствено място ,красота ,природа ,плажове ,чистота ...тези фиорди бяха една от атракциите -природни образувания на хиляди години ...алчни и безскрупулни типове всичко съсипаха ...каква е тази имитация на правосъдие -глоба 10-20 000 лв за нещо което няма цена ?!???