Разрушавани ли са умишлено защитени скали до Созопол?

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая
Обновена: 7 юни 2017 20:39 | 7 юни 2017 20:31, Красимир Ангелов
8

Бургаската прокуратура е образувало досъдебно производство заради разрушаването на защитени скали-фиорди на нос Колокита до Созопол. Природните образования се намират близо до ваканционния комплекс "Созополис" на бизнесмена Стефан Шарлопов.

Районната инспекция за опазване на околната среда констатира, че има разрушаване на фиордите в защитена местност "Колкита" още през 2014 г. Тогава ваканционният комплекс е имал друг собственик, който е глобен с 10 000 лв. Една година по-късно еко инспекцията прави нова проверка.

"При заснетите координати установихме, че има засегнати скални образования, за което вече на сегашния собственик г-н Шарлопов му е наложена съответната административна мярка. Тя беше за сумата 20 000 лв.", заяви Тонка Атанасова - директор на РИОСВ Бургас.

Проверката на прокуратурата е за извършване на насипно-изкопни дейности в местността Боджака до Созопол. Наказанието, което се предвижда за унищожаване на природни забележителности, е до 3 години лишаване от свобода, пробация или глоба до 20 000 лв. Вече са назначени минно-геоложки експертизи.

"Те трябва да установят степента на засягане на тези фиорди, те са много специфични, изключително ценни като вид природни образования", заяви Йовита Григорова - говорител на Апелативна прокуратура Бургас.

Управителят на ваканционното селище Веселина Маринова твърди, че няма умишлено унищожаване на тези скали.

"Североизточното течение през зимата и вълните разрушават тези по-слаби места, което предизвиква откъсване и падане тук по-долу на скални късове, около 2-3 метра по-напред беше този скален масив", уточни тя.
 
По думите на Маринова не отговаря на истината  и появилата се информация, че Стефан Шарлопов има намерение на мястото на премахнатите скали да прави изкуствен частен плаж на първа линия до морето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.