Болници в колапс! Поне седем са пред фалит

Причините: Дългове и нисък договорен бюджет с НЗОК
Обновена: 8 юни 2017 07:04 | 8 юни 2017 07:00, Петя Славова
73
Болници в колапс! Поне седем са пред фалит
Снимка: архив, Булфото

Поне седем болници в страната са на път да фалират, ако не се предприемат бързи и адекватни действия. Причината – дългове или орязани дейности от спрени клинични пътеки. Става въпрос за лечебни заведения в Пловдив, Добрич, Сливен, Шумен, Омуртаг, Провадия, Левски.

Още по темата

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич вече е спряла част от плановите си дейности заради натрупана и неизплатена надлимитна дейност, пише "Труд".

Пред затваряне е единственият за Южна България Областен диспансер по кожно-венерически заболявания-Пловдив. Заплатите там се бавят, покривът тече, а телефоните са спрени.

Блокира се възможността и на МБАЛ-Шумен да оказва помощ на гражданите заради орязани клинични пътеки, съобщи изпълнителният й директор д-р Атанас Атанасов. Важни пътеки са спрени и в МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен.

Във вторник болницата в Омуртаг също обяви, че е пред фалит и ще й стане невъзможно да обслужва пациенти.

Пред закриване е също МБАЛ "Царица Йоанна" в Провадия, която лекува граждани от общините Дългопол, Ветрино, Вълчи дол и от много айтоски села. Причината – липса на пари дори за заплати.

Заради ниския бюджет, договорен с НЗОК, бъдещето на общинската болница "Св. Мина" в града под тепетата също е под въпрос, алармираха медицински работници.

Пред колапс е и лечебницата в община Левски. Тя е с дългове, а отделенията “Хирургия” и “Уши-нос-гърло” са закрити.


73
Още по темата: НЗОКболници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Сега остава да възкръсне идеята за Източна турска република......
Нещастна България...
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тодор Живков е виновен!
59
0
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Резултатът от здравната реформа на Иван Костов. Болниците трябва да се поддържат от държавата, а лечението - безплатно. смърт на всеки, който иска обратното. Здравеопазването е част от националната сигурност. Защо? Защото то придава към демографският баланс и става особено важно при силно отрицателен такъв. България е унищожена отдавна. Сега само от скелета на трупа, изпадат кост по кост.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се направи ревизия на приходно-разходната част и на обществените поръчки на тези здравни заведения. При нарушения виновните да влизат в затвора и да бъдат назначени временни синдици до отстраняването на проблемите.
Или направо да закриват, барабар с цялата държава.

Няма ние всички да плащаме за това, че някой краде и с ***@ си, а контрола от страна на държавата е нулев, защото и политици са в играта.
57
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 1 година
Интересно - защо няма частни болници пред фалит, а те се нароиха много през последните години.
Е, най-вероятно ще закрият държавните и общински болници, а на тяхно място ще се настанят частни.
Кое тук не е ясно?
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много кражби, дългове от лечение на здравно неосигурени (болниците са пълни с ), неадекватно управление, стари бази, ниски заплати - пълна трагедия! Но никой не взима резки и строги мерки, положението да се оправи, все се говори, все е на дневен ред, а все нищо не се променя!
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краде се масово навсякъде, осъзнайте го, затова се стига дотук и България загива лека-полека, но все по-бързо.
54
3
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Толкова години всички управляващи не разбраха ли, че здравната реформа е централно сбъркана? Може ли със закон да вкараш лекарското съсловие в Европа, когато населението в България по доходи е в Африка? Писарите-джипита им се плаща на калпак записан пациент, а не за ефиктивно лечение, и боноси от аптечни фирми за предписани лекарства! Повечето отдавна вече не са лекари, а диспечери...! Зъболекари-къде има такова заплащане за ч/час-пломба 85-180 лв.? Нека вземат ама и ние да имахме да им дадем!
53
0
 
3
 
! Отговори
Само питам: преди 1 година
Болницата в Ловеч,не е ли и тя пред фалит???Или тя ще става Университетска,за цяла Северна България???Предишният Кмет-Господин Минчо Казанджиев от БСП я започна,а сегашният-Другарката Корнелия Маринова от ГЕРБ ще я довърши?!?!?!Най-добре е да се разшири гробищният парк "Скобелево",то и без това градът е пред закриване?!?!?!
52
5
 
2
 
! Отговори
Жеков преди 1 година
Държавните болници трябва да бъдат закрити! Всички развити здравни системи в света, са с частни болници. За това и лекарите ни бягат на там.
51
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото всеки краде и злоупотребява, затова, не го ли разбрахте, че като манталитет за нищо не ставате, не всички разбира се, но точно тези, които трябва да са свестни като хора, не са?
50
4
 
6
 
! Отговори
мисля си преди 1 година
Болниците ,образованието и енергетиката-трябва да са държавни. Системата -здравна каса-болници-лекари-пациенти е тотално сбъркана.Защо болниците се третират като търговски обекти?.Здравето стока за продан ли е.? Защо лекарите са се превърнали в дистрибутори на лекарства..? Защо лекаря,вместо да предпише необходимите- диета и физиотерапия, предписва скъпи лекарства със хиляди странични ефекти. В момента в който медицината се обръща в стока- не чакайте здраве-няма да го получите
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забрави да споменеш, че в Австрия не се краде толкова масово и имат икономика, ние имаме еврофондове...до 2022-ра!
48
0
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Некадърни и продажни, прости хора създадоха една безумна система, третираща лекари и болници като търговски обекти.. Резултатите са плачевни..
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие още ли вярвате, че в тази държава никой не краде :D Че то няма смисъл направо, оттук нататък предстоят крайните резултати от подобни действия и начин на мислене за българската нация :D
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ако се осигурявам на по-висока заплата от минималната, те лекарите, депутатите, кметовете и т.н. няма да крадат толкова, така ли?
45
4
 
7
 
! Отговори
румен преди 1 година
Да ви питам: колко от вас се осигурявата над минимална заплата? Т.е. няма и 400 лв годишно.И 1,5 милиона въобще не се осигуряват.За какво здравеопазване имате претенции?!Като не ви харесва идете в Германия,плащайте по 300 Е на месец на някоя здравна каса и ще получите съответното обслужване.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма проблем. Утре някой "наш" ще открие частна болница и о,чудо - изведнъж ще стане много печеливша...
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
27 години масово не крадене, ако се крадеше, нямаше да е толкова зле положението :D
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медицинската мафия яко скубе! В Левски болницата е пълна с шведи и всичките са с платени здравни осигуровки! Защо не я закрият, Плевен е на 40 км