Болници в колапс! Поне седем са пред фалит

Причините: Дългове и нисък договорен бюджет с НЗОК
Обновена: 8 юни 2017 07:04 | 8 юни 2017 07:00, Петя Славова
73
Болници в колапс! Поне седем са пред фалит
Снимка: архив, Булфото

Поне седем болници в страната са на път да фалират, ако не се предприемат бързи и адекватни действия. Причината – дългове или орязани дейности от спрени клинични пътеки. Става въпрос за лечебни заведения в Пловдив, Добрич, Сливен, Шумен, Омуртаг, Провадия, Левски.

Още по темата

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич вече е спряла част от плановите си дейности заради натрупана и неизплатена надлимитна дейност, пише "Труд".

Пред затваряне е единственият за Южна България Областен диспансер по кожно-венерически заболявания-Пловдив. Заплатите там се бавят, покривът тече, а телефоните са спрени.

Блокира се възможността и на МБАЛ-Шумен да оказва помощ на гражданите заради орязани клинични пътеки, съобщи изпълнителният й директор д-р Атанас Атанасов. Важни пътеки са спрени и в МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен.

Във вторник болницата в Омуртаг също обяви, че е пред фалит и ще й стане невъзможно да обслужва пациенти.

Пред закриване е също МБАЛ "Царица Йоанна" в Провадия, която лекува граждани от общините Дългопол, Ветрино, Вълчи дол и от много айтоски села. Причината – липса на пари дори за заплати.

Заради ниския бюджет, договорен с НЗОК, бъдещето на общинската болница "Св. Мина" в града под тепетата също е под въпрос, алармираха медицински работници.

Пред колапс е и лечебницата в община Левски. Тя е с дългове, а отделенията “Хирургия” и “Уши-нос-гърло” са закрити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: НЗОКболници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
15
 
! Отговори
помацу преди 6 години
Има нещо сбъркано в цялата система.Крадът лекарите е това е истината.Точат касата с несъществуващи процедури!!!!Обществена"тайна".
18
3
 
36
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Няма страшно.Скоро няма да има кой да ги посещава,нито пък кой да,работи в тях.Благодаря ви другарю Борисов за прекрасния живот.Вие сте...велик тенесист и футболист и каратист.
17
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болниците не са важни. Важно е да има пари за саниране и асфалтиране.
16
2
 
31
 
! Отговори
. преди 6 години
Плащаш си редовно здравните, дъълги години шариш по 18 кинта, после взимаш направление ( ако дадат) , отиваш на кардиолог и трябва пак да плащаш за една кардиограма ? Какво остава за по сериозни изследвания ? Какъв е смисъла от здравните и ако лекарите са започнали да инсценират операции за да точат касата , как да има болници? Съдебна система в колапс, ще дойде време за бензин и клечка, спрете се !
15
1
 
15
 
! Отговори
Spiridonov преди 6 години
V osnovata e Mihail Tikov-sobstvenik na Sofiamed,Palmed i Burgasmed.Priiatel na Cvetanov ii Dogan.
14
4
 
26
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
До БОБИтака е на запад !В САЩ ако нямаш застраховка те изхварлят да умреш на тротоаранали това искахте "капитализъм", "свобода" и "демокрация"е радвайте им се сега на западните ценности
13
1
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До АнонименУправители, директори, бордове и други измислени структури, които "управляват" болниците, мислят само за собственото си благосъстояние и обогатяване.
12
1
 
30
 
! Отговори
БОБИ преди 6 години
Тези болници умишлено се фалират.Болните се насочват към частни работещи със здравната каса .А собствениците им са известни бизнесмени мутри .
11
2
 
24
 
! Отговори
99 преди 6 години
Болниците пред фалит,а докторите с нови коли и пълни пачки. Вярно,че имат най-трудната работа и заслужават повече, но при тях има много гнили далавери които изяждат бюджета...
10
2
 
32
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Много добре помня когато тиквата каза, че той бил направил най много за държавата и ТАТО не можел да го настигне, аз стигам до извода, че той само не може да боядиса болниците и блоковете които е направил ТАТО.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
здравеопазването е нещото, което трябва да се пази, а не се и от лекари и от държава
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странни метаморфози . Доктори с коли за по 50000 лева и болници във фалит .
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са 24 млрд, които Тиквата изтегли миналата година?
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата е в колапс! Къде ще се лекуват хората от тези градове ако се закрият болници,а спешните животоспасяващи случай в които всяка минута е от значение?!Иначе има пари да се лекуват малцинствени трайно безработни и пострадали от новия внос,които са минали нелегално границата на цена от 5000евро,а ние за поощрение ги лекуваме безплатно!
5
0
 
26
 
! Отговори
Това преди 6 години
не е вярно! Под мъдрото ръководство на Вожда вървим с бързи крачки към светлото бъдеще, където доктори няма да трябват! Освен доктори няма да трябват и други хора...да се готвят.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато управляват бандити е така. Кво стана с Москов. Още ли е на свобода.
3
0
 
23
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Ще се учудя ако кажат... държавата помогна на болница плати 2 000 000 дългове и купи модерна апаратура поне за 3 000 000 все чакат на ЕС а нишите в нищо не инвестират освен в 'избори'
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Геноцидът над българите продължава. Вече трети мандат.
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При ГРОБ е така. Свиквайте.