Българското кисело мляко – стандарти и слухове. Може ли да изчезне?

Ирен Дабижева, директор на БИС и д-р Йордан Войнов пред Bulgaria ON AIR
9 юни 2017 10:30, Петя Славова
48

Българският институт за стандартизация (БИС) организира разработването на българските стандарти, като всяко физическо или юридическо лице може да предложи промяна в стандарта на киселото мляко. Разбира се, предложението трябва да е оправдано и добре аргументирано. След това започват процедури за преработка на стандарта.

Това обясни Ирен Дабижева, изпълнителен директор на БИС в студиото на "България сутрин".

"Всяко предложение за нов стандарт трябва да бъде обсъдено на обществено допитване. БИС дава само ход на процедурата, а решението се взема след общественото обсъждане. По казуса с киселото мляко ще се проведе допитване на 16 юни в сградата на БИС", каза тя.

Още по темата

Неин събеседник бе и д-р Йордан Войнов, бивш началник на Агенцията по безопасност на храните. Според него няма оправдана причина за промяна в стандарта на млякото.

"Предложението за промяна на стандарта на киселото мляко е в полза на обслужване на нечии интереси. За мен това е заиграване с някаква външна фирма. Сегашният стандарт е съгласуван с европейските изисквания", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Дабижева поясни, че БИС отговарят за спазването на процедурата, но изборът на стандартите е решение на обществени допитвания.

"Българските стандарти се разработват от технически комитети, от широки академични среди, а не от чиновници. Решенията, за това дали да се сменя стандартът се взимат от експерти и обществено допитване. БИС отговаря за спазването на процедурите, а не за изготвянето им", посочи тя.

А д-р Войнов заключи, че ако сегашният стандарт се промени съдбата на киселото мляко като емблематичен продукт е застрашена.

"Ако се промени стандартът няма да е вече българско киселото мляко. По този начин може да изгубим млякото като национален продукт, все пак то е част от визитната картичка на България. Ако го променим няма да има нищо общо с млякото сега", отбеляза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 21 Може да е било разреждано с вода, но нямаше химия в него. Друго си е викаш химията в Данона? Яж си я!
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Благодаря за определениет "пубер", щото съм на 45.От начина ти на писане си личи дефицита на житейски опит.По тошово време на селския мегдан идваше цистерна сред облак мухи и селяните предаваха млякото в кофи в които бъркат ярма на прасето.А в краварниците в ТКЗС-то, се доеше на ръка и млякото обилно се "кръщаваше" с *** водица. За това "киселото мляко" беше воднисто и правеше бомбаж на първия ден.Прави разлика между кисело и прокиснало мляко.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тази хигена не се ли определяше от същите по'рове тарикати, които по-рано ревяха, че ги карат много да учат? Да ви е честит новия стандарт, какъвто и да е!
18
0
 
5
 
! Отговори
Експертка преди 6 години
Аз лично съм притеснена от изчезването на българския кренвирш. Затова предпочитам вносен, европейски, макар и по-тънък. Опитах и Близкоизточните, но те имат дъх на овнешко.
17
1
 
7
 
! Отговори
/./ преди 6 години
Българското кисело мляко отдавна е изчезнало. Сега продават по магазините някакви химии и нишестета. Не може да ми предлагат уж на промоция, кисело мляко за 60 стотинки. Мислите ли че за тези 60 стотинки ядете мляко, па било то и на промоция????? Ядете слуз. Истинското кисело мляко е скъпо, защото се прави от... мляко. Ако има истинско кисело мляко сега на пазара, цената му ще е поне 2 лв. за бурканче. Сами си правете изводите какво ядете.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 14 Муахахахаха...вкисваше се за 3 дни при бай Тошо млякото защото беше истинско, бе пубер. Сега за 2 седмици не може да вкисне защото е натъпкано с химия. Разбра ли, пубер маллоумен?
15
0
 
8
 
! Отговори
Теди преди 6 години
То да е само млякото- повечето храни са натъпкани с всякакви химии.
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10Сектата "Култа към Тошалягата" сте живи за оплакване. Ако има статия за икебана, коментара е "При бай Тошо какви икебани имаше, Сегашните евратлантически икебани са си пълни троскоти"А иначе, "тошовото" мляко се вкисваше за ден, защото по онова време хигиената беше непозната.Цеховете на ДО "Сердика" бяха абсолютна мизерия !
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е протобиотичен продукт, който се опитват да превърнат в сладникаво желе. И това доживяхме! Еко опаковки на задниците на кравите няма ли да сложите? За да може стандартизиран продукт да се продава.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е протобиотичен продукт, който се опитват да превърнат в сладникаво желе. И това доживяхме! Еко опаковки на задниците на кравите няма ли да сложите? За да може стандартизиран продукт да се продава.
11
5
 
1
 
! Отговори
Т.С преди 6 години
До АнонименНа Маджаров става да за закваска ;)
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то вече изчезна, бре! По магазините няма на нито една фирма истинско кисело краве мляко. Това е . Ще ревем за онова истинско кисело мляко в стъклени бурканчета при бай Тошо...Децата даже не познават вкуса на истинското кисело мляко. Като и дадох на моята дъщеря един път да опита от домашното на комшийката на село и то се намръщи. Обича си ония *** на Данон и това е.
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз ям олимпус - жестоко е!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два дена ни занимавате с киселото мляко. Да ще изчезне и никога няма да се появи.
7
1
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
До Анонимендо5 : От Института Бациликус булгарикус в с. Дръвинци...
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая ще яде каквото има в магазина, аман от експерти, че и стандарт да и прелага някой ? Oвчоо къде си тръгнала ***.Гледай си крави и си произвеждай по стандарти, щом искаш. Да ни налагаш диктатура няма да стане като не искаш ще продаваме в Гърция по евростандарти, а ти ще гледаш голите рафтове в магазина.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШопоМлякото как го заквасваш , т.е. от къде взимаш закваската ? Ако е от магазините ... много ме съмнява ,че е останало мляко с такава закваска.Има някакви бактерии ,но не и тези които трябва .
4
1
 
31
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Въпросът е дали 16те чиновници, пробвали се да унищожат българското кисело мляко, взели пари за това от Данон, ще понесат някакви последствия?
3
0
 
26
 
! Отговори
бай Спиро преди 6 години
Ако някой ти предлага млечен продукт, трябва да го попиташ - Къде са ти кравите ?Опаковката и закваската имат значение, но основнто е суровината. В България кравите са изчезващ вид. "Млечните" продукти се правят с някакви бъркочи от сухо мляко, нишесте, палмово масло и пр.
2
1
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Първо : Тия некадърници за нищо не стават и няма да успеят ! Второ: Аз и сега не ям от това мляко,купувам си 5л домашно и сам си го квася...