Българското кисело мляко – стандарти и слухове. Може ли да изчезне?

Ирен Дабижева, директор на БИС и д-р Йордан Войнов пред Bulgaria ON AIR
9 юни 2017 10:30, Петя Славова
48

Българският институт за стандартизация (БИС) организира разработването на българските стандарти, като всяко физическо или юридическо лице може да предложи промяна в стандарта на киселото мляко. Разбира се, предложението трябва да е оправдано и добре аргументирано. След това започват процедури за преработка на стандарта.

Това обясни Ирен Дабижева, изпълнителен директор на БИС в студиото на "България сутрин".

"Всяко предложение за нов стандарт трябва да бъде обсъдено на обществено допитване. БИС дава само ход на процедурата, а решението се взема след общественото обсъждане. По казуса с киселото мляко ще се проведе допитване на 16 юни в сградата на БИС", каза тя.

Още по темата

Неин събеседник бе и д-р Йордан Войнов, бивш началник на Агенцията по безопасност на храните. Според него няма оправдана причина за промяна в стандарта на млякото.

"Предложението за промяна на стандарта на киселото мляко е в полза на обслужване на нечии интереси. За мен това е заиграване с някаква външна фирма. Сегашният стандарт е съгласуван с европейските изисквания", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Дабижева поясни, че БИС отговарят за спазването на процедурата, но изборът на стандартите е решение на обществени допитвания.

"Българските стандарти се разработват от технически комитети, от широки академични среди, а не от чиновници. Решенията, за това дали да се сменя стандартът се взимат от експерти и обществено допитване. БИС отговаря за спазването на процедурите, а не за изготвянето им", посочи тя.

А д-р Войнов заключи, че ако сегашният стандарт се промени съдбата на киселото мляко като емблематичен продукт е застрашена.

"Ако се промени стандартът няма да е вече българско киселото мляко. По този начин може да изгубим млякото като национален продукт, все пак то е част от визитната картичка на България. Ако го променим няма да има нищо общо с млякото сега", отбеляза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Прарилно би било да се попита:Кога ще изчезне, а не ДАЛИ ще изчезне.Ясно е, че няма да го опазим.