Роми шофират с гръцки книжки ментета

Хващат по 30 на месец с такива фалшификати на пътя
9 юни 2017 07:00, Елка Василева
31
Роми шофират с гръцки книжки ментета
Снимка: архив, Булфото

Роми шофират с гръцки книжки менте, като по близо 30 души горят всеки месец при проверки на катаджии. Акциите зачестили след няколкото поредни случая в началото на годината, когато полицаите заловили неграмотни роми, които имали шофьорски документи от южната ни съседка.

Справка показала, че те са ментета. Освен това били толкова некадърно направени, че дори на пръв поглед се познавало, че са фалшификати, пише "Монитор".

Моментално била издадена заповед към всички катаджии да са много внимателни, когато спрат човек с гръцка книжка, особено когато той не е грък и не кара по-скъпа кола. Така се стигнало до трупане на точки в статистиката, според които всеки ден по един ром изгарял на пътя заради фалшивите документи.

Последният случай е от началото на седмицата, когато в Казанлък бил спрян 32-годишният Иван. Мъжът от ромски произход извадил с голямо самочувствие гръцката си книжка. Тя обаче се оказала фалшива и той моментално бил задържан.

При разпитите Иван обяснил, че е купил документа от непознато лице от град Шивачево, община Твърдица. За него платил 1000 лева.

Според данни на МВР само от началото на годината в същия район са били заловени още петима мъже, които карали с такива книжки. В един от случаите водачът дори бил пиян до козирката.

Заради зачестилите случаи на книжки менте от Гърция разследващите започнали проверка откъде пристигат те. Веднага били внедрени оперативни, които да работят по случая. Оказало се, че хора от махалите копирали оригиналните книжки и просто подменяли снимките и данните на тях. След това ги продавали между 500 и 1000 лева. Ограничение в категориите нямало. Така множество кандидат-шофьори се оказали професионалисти, след като броили сумата.

Полицията успяла да разбие и българо-гръцка банда, която се занимавала с издаването на книжките. След подготвяна няколко месеца оперативна разработка при претърсване на къщата на 51-годишния Искенди от Николаево са открити и иззети мобилни телефони, две ксерокопия на лични карти и две снимки, както и документи за получаване на пари чрез фирма за международни преводи.

При акцията е заловен и 31-годишният Али, също от Николаево, който се представил пред полицейските служители с фалшива гръцка шофьорска книжка. Разследването тогава установило, че желаещите да се снабдят с фалшиви книжки от различни категории давали поръчките си на Искенди заедно с необходимите копия от лични карти и снимки, които той изпращал по куриер на човек в Атина заедно с 500 евро за всеки фалшив документ. Готовите свидетелства били връщани обратно в нашата страна по същия начин. Схемата с фалшивите гръцки шофьорски книжки била засечена още в началото на тази година.

По думите на полицаите към тази измама прибягват мераклии да застанат зад волана, но без да карат курсове и да държат изпити. При това в Гърция няма изискване кандидат-шофьорите да имат поне основно образование, както е у нас. Затова нерядко българи, най вече представители на ромския етнос, си вадели свидетелствата за правоуправление в южната ни съседка.

Засега не е ясно къде точно се произвеждат нелегалните книжки, които уж са издадени в Гърция. Според криминалисти това, че наподобяват гръцките, не означава, че се правят в тази държава.
 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Nqkoi si преди 1 година
А данеби с нова даса,намалели катастрофите сагласен съм че трябва даси грамотен но карането на автомобил нее само до грамотност а дати идва отвътре
16
0
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 3 години
До НПО

Изисква се основно образование защото за да вземеш книжка трябва първо да си прочел едно нещо наречено закон за движение по пътищата.
Освен това на изпита има и тестова част която трябва да се чете и не може да се отговаря с ъъъ и други оркски и животински звуци.
Трето ако мозъкът ти не стига да изкараш поне до 7 клас значи няма как да ти се гласува доверие да управляваш машина която с лекота може да се превърне в оръжие за масови убийства.
Правата вървят ръка за ръка със задълженията!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към НПО-
Също така ако имаш основно, ще се научиш да поставяш и запетайки!
14
1
 
6
 
! Отговори
Грамотен преди 3 години
До НПО Пише се "с" основно..., а не "със" основно! Затова трябва да имаш поне основно образование!
13
0
 
5
 
! Отговори
При 700000 преди 3 години
налични ***, половината от тях инкубатори, другата фалшиви щофьори...направо свят ми се завива колко време ще продължи чистенето!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се направи комисия за интегриране на джиновете.
11
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,българите се чудим как да вържем двата края,а неграмотния малцинствен,който живее от нашите помощи дава 1000 лв за фалшива книжка,а явно има и кола.
"Болен здрав носи" - мотото на соц. ни система!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ония били ловнали само 6 така господа ако са само шест. затвора че и пияни по време на работа има но шест са а дано се оправим някои ден ма някои щото наистина системата не енаред камо ли държавата а пък за малките градове да не говорим та шест да са измил си очите
9
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2/3 от Ромеите не притежават необходимия образователен и умствен капацитет,за да притежават свидетелство за правоуправление на МПС!
Още толкова от "нивалидите" с Ромейско потекло са здрави като чукове!
Половината от тарамбуките са криминално проявени-извършили поне по едно престъпление срещу български граждани!
Половината от тях се издържат от социални помощи,далавери,схеми,самотно майчинство и др.подобни!
Някой да ми каже,каква ни е ползата от тях!!!
8
1
 
18
 
! Отговори
Циник преди 3 години
....и после се чудят защо има война по пътищата на страната! Тези роооуууууми поне са си платили за гяволука..има много от тях които.....просто....карат!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много мило заглавие, само думичката находчиви му липсва в началото.
6
39
 
2
 
! Отговори
НПО преди 3 години
Аз пак питам ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИМАМ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДА СИ ИЗКАРАМ КНИЖКА??????????????????? може да съм образовам във вкъщи от родителите,1 да съм пътувал много по света заради работата на родителите ми 2 да ме тормозят много децата в училище и да се образовам в къщи 3 да ми се налага да работя от малък 4 пример знам да чета и пиша да смятам и да печеля пари ЗАЩО МИ СЕ ИЗИСКВА ДОКУМЕНТ КОЙТО АКО ГО НЯМАМ МИ ВЛОШАВА КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ????????????????????????????????????????????????????????
5
2
 
21
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Абе те основно образование нямат вие шоф.курсове изкате да са изкарали.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям хаос в тази статия! Малко професионализъм, не би ви навредило!
3
35
 
1
 
! Отговори
НПО преди 3 години
Това със основното образование за книжка е такава невероятна дискриминация каквато никъде я няма по света нашите ТЪПИ катаджии не си вършат работата и само подкупи вземат и после що стават катастрофи
2
1
 
40
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
Еййййй много умни тези нашите шведи бре,български не знаят,ама с гръцкия са в час!
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с какво са "изгоряли"? Със строго предупреждение?