Златодобивът – регламентиран в закона. С и без референдум

Еколози срещу икономисти пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 юни 2017 11:46 | 12 юни 2017 08:30, Петя Славова
77

С референдум или без въпросът дали да има добив на злато в Трън е регламентирано в закона. А той гласи, че експлоатацията на подземните недра не е решение на населението. Около тази позиция се обединиха икономистът Красен Станчев и Даниел Киряков от Българска минно-геоложка камара (БМГК) в ефира на "България сутрин".

Противното мнение беше представено в лицето на Владислав Панев от ПП "Зелените".

Още по темата

Позицията на БМГК е категорична, заяви Киряков - в България има закони и те трябва да се спазват. От камарата считат, че страхът и манипулацията на местно ниво са били основният манипулатор, който е довел и до съответния резултат - 93% от гласувалите в регионалното допитване се обявиха против добива в района.

И Станчев, и Киряков изразиха притеснение пред Bulgaria ON AIR, че сегашният сценарий в Трън може да повлияе негативно на бизнес средата и да доведе до отлив на капитал.

"По закона за подземните недра това не е тяхно решение (на населението - бел. ред.). Законът е издаден по чл. 18 от Конституцията - ако не работи, тогава няма да има инвестиции, защото няма да има закони. Или има постоянство и предвидимост на бизнес средата, за да инвестираш, или няма", посочи Красен Станчев.

"Хората имат основание да гласуват и тяхното решение беше много рационално, защото показва липса на доверие в държавните институции", настоя от своя страна Владислав Панев от "Зелените".

Той защити гласа на трънчани с аргумента, че ако в един момент се появи заплаха за здравето или имуществото им, те не вярват, че ще получат адекватна помощ от съда и прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
Republika BG преди 6 години
Referendum...glas naroden, glas Bojii...ikonomistite neka sa po-ikonomichni i da ni spestiat ikonomichnostta si...
64
1
 
1
 
! Отговори
All tech преди 6 години
Ami kato ste darjim na postoianstvo i predvidimost da se varnem v SIV ili v sultanskia velikolepen vek?! :-) ili da si lejim postoianno v frizera?! :-)Mojem daje i postoianno da se razplastame s turskite liri...:-) da sme postoianni i predvidimi...ili s prevodnite rubli...:-)
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Красен Станчев за пореден път се показва като лобист и интересчия. Чл. 18 на Конституцията по никакъв начин не противоречи или обезсилва референдума. Референдумът като израз на пряка демокрация просто задължава Министерски съвет и общинската управа в Трън като продължение на дългата Герб-ава ръка да не открива концесия в Трън. Владо Панев е прав - не просто липса на доверие в централизираните органи, ами направо обвинение я корупция и безстопанственост- национално предателство!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** в Панагюрище и вАми в Трън, младите, средните и старите, никой не ви иска Панагюрския рай, който всъщност е ад, маскиран като рай. Живейте си в рая, оставете Трънско на мира. Тровете си се, ваша воля. Дивете се на минните си красоти. Абе правете квото ви кеф, само инвестирайте дето ви искат.
61
1
 
5
 
! Отговори
Olia преди 6 години
Kakav zakon? Ot koi vek? Tova ne e moderen europeiski zakon za europeiska moderna darjava RBG.Tova e kolonizatorski zakon v polza na svetovni offshorni miliarderi. Na b-okluka. Ste napravim nov zakon. Koi e po-vajen? Mestnite hora ot bg narod suveren ili kolonizatorskia zakon v polza na offshornite miliarderi?!Da idat da kopat v Luksemburg, London, Paris, Berlin i Bruxelle, Rom...bez saglasieto na mestnite hora i narodi...pa to moje i bez da kopat...navred sa okicheni s zlato...
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали знаете как започват гражданските войни? Гърция преди черните полковници да дойдат на власт са били *** от села. Егати буржоазната шайка дето управлява! Алчни скотове на комисионна.
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България нищо не е решение на населението. Демонстрираха ни го и с референдума на Слави - просто се подиграха с вота на три милиона българи.
58
0
 
17
 
! Отговори
Миньор преди 6 години
Добивната промишленост= бързи пари.Всички са доволни на момента, но...после нищо не расте наоколо, никой не живее наоколо, много не доживяват пенсия.Перник, Бобов дол, Брежани, Елешница,Марица Изток, Рудозем, Мадан...Големи, празни къщи. Издълбани планини. Беднотия...
57
0
 
10
 
! Отговори
Я да чуем преди 6 години
Кой иска да добива злато на всяка цена? Държавната машина яко го пази...
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
trun.bg/istinata-za-mina-zlata/Не щем инвестиционните намерения да ни отровят с радиоактивен уран и още по-опасен радон. Панагюрци! Дедите ви се бореха за свобода,а вас сега инвеститорът ви вози с рейсове да агитирате за поробването на трънско. Ще се обърнат в гроба дедите ви.
55
5
 
7
 
! Отговори
Иди в Панагюрище и в преди 6 години
В Трън няма да им се наложи да мислят.Като си отидат младите градът тихо и кротко ще си умре.И няма кой и защо да мисли
54
0
 
18
 
! Отговори
до иди в пана преди 6 години
А хвостохранилището,което опира в Жеков вир,знаеш ли какви поразии прави,за години напред?Дъбът съхне в средна гора,крушите също.Земята става все по-кисела и неплодородна.Бизнесът се интересува от това да увеличи приходите и да свие разходите.Екология,околна среда -забравете.А и част от хората се интересуват само от заплатата,която получават и не мислят за последствията... ,
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** в Панагюрище и вКойто иска ние трънчани му подаряваме инвеститора. Навсякъде в България е бъкано от полезни изкопаеми. Вземайте си ги Асарелци и им работете, ако искате и 10000 получавайте. Просто ни отървете от това щастие да има мина в Трън. Нищо друго не искаме. То и п р о с т и т у т к и т е вземат доста големи пари. Ама *** от спин.
52
0
 
28
 
! Отговори
ами да преди 6 години
Намерили кой да питат: Красен Станчев. За този тип е все едно дали ще има държава и народ, това е без значение стига да влиза нещо в неговия джоб. Та, гледайте Красен Станчев и се сещайте защо 5 века сме били под робство. България страда от неизличими болести, Станчев е просто поредния симптом
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да, недрата се водят държавна собственост. ама..земята отгоре е на хората. направо 'концесионера' да копае една дупка от министерски съвет, с машината за метрото до трън и да вади откъм народното събрание. те и без това концесионните такси там отиват, не стигат до хората.
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** в Панагюрище и в .....и защо Цоцркови постройха РАКОВА БОЛНИЦА ?
49
22
 
3
 
! Отговори
Иди в Панагюрище и в преди 6 години
Аз бих казал *** в Панагюрище да видиш как шофьор взима 3000-4000 лв. на месец.Защото шофьорите на кариерните самосвали взимат толкова.*** в Панагюрище да видиш едно проспериращо градче,с нов център,нов музей,нова спортна зала,основно ремонтиран стадион и една от най-хубавите и оборудвани болници в Европа.И нови блокове,хотели,къщи и магазини,ремонтирани училища и детски градини.И невиждан за малък български град стандарт.И всичко това благодарение на Асарел,защото парите на растат по дървета
48
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и кой ги експлоатира тез подземни ресурси. Колко пари, %, ни плащат за концесиата. Има ли 1-2 % ????
47
0
 
25
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Волен Сидеров преди години често споменаваше за безконтролното изнасяне на руда, съдържаща злато от канадската фирма, която има концесия за мината в Златица, но напоследък не се сеща за това. Атакистите ще напишат ли някой коментар за това.
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...ако в един момент се появи заплаха за здравето или имуществото им, те не вярват, че ще получат адекватна помощ от съда и прокуратурата..."----Явно в бързината са пропуснали да споменат надеждната и достолепна институция на арменския поп. И който не вярва, да си припомни Оброчище, Бобов дол и т.н. А на по-непаметливите ще припомним как именно на г-н икономистА се приписва фразата, че бизнесмените правят бизнес не за да плащат данъци и да откриват работни места, а за да живеят по-добре...