Златодобивът – регламентиран в закона. С и без референдум

Еколози срещу икономисти пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 юни 2017 11:46 | 12 юни 2017 08:30, Петя Славова
77

С референдум или без въпросът дали да има добив на злато в Трън е регламентирано в закона. А той гласи, че експлоатацията на подземните недра не е решение на населението. Около тази позиция се обединиха икономистът Красен Станчев и Даниел Киряков от Българска минно-геоложка камара (БМГК) в ефира на "България сутрин".

Противното мнение беше представено в лицето на Владислав Панев от ПП "Зелените".

Още по темата

Позицията на БМГК е категорична, заяви Киряков - в България има закони и те трябва да се спазват. От камарата считат, че страхът и манипулацията на местно ниво са били основният манипулатор, който е довел и до съответния резултат - 93% от гласувалите в регионалното допитване се обявиха против добива в района.

И Станчев, и Киряков изразиха притеснение пред Bulgaria ON AIR, че сегашният сценарий в Трън може да повлияе негативно на бизнес средата и да доведе до отлив на капитал.

"По закона за подземните недра това не е тяхно решение (на населението - бел. ред.). Законът е издаден по чл. 18 от Конституцията - ако не работи, тогава няма да има инвестиции, защото няма да има закони. Или има постоянство и предвидимост на бизнес средата, за да инвестираш, или няма", посочи Красен Станчев.

"Хората имат основание да гласуват и тяхното решение беше много рационално, защото показва липса на доверие в държавните институции", настоя от своя страна Владислав Панев от "Зелените".

Той защити гласа на трънчани с аргумента, че ако в един момент се появи заплаха за здравето или имуществото им, те не вярват, че ще получат адекватна помощ от съда и прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
25
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 6 години
Държавата е съсипана и всичко е в рамките на закона. Противниците на референдума защо не отидат да живеят в замърсените райони? Природата в Трънско е чиста и вместо да се инвестира в запазването на тази прелест и красота се иска замърсяване и съсипване на района. Какво стана в Севлиево? И там имаше инвеститар на мръсно производство. Какво стана? Журналисти от медиите къде сте?
44
28
 
2
 
! Отговори
vse edno преди 6 години
Брех големи грижовници за природа и хора се извъдихте....а градовете и селата ви приличат на бунища - разбито, оплюто, мръсно, неподредено.....стойте си бедни и кирливи - заслужавате си го. *** народ!
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Панагюрци, защо не постъпихте като трънчани а допуснахте около историческата местност Оборище, дето дедите ви се клеха за свобода, да избуят минните кратери? Дедите ви и тяхната саможертва, тяхната памет, техните завети... Но пък ви построиха ... ракова болница. Уж била много хубава, па шефовете от минната индустрия се лекуват не в Панагюрище а май в Швейцария.
42
0
 
18
 
! Отговори
mmm преди 6 години
Коментара на 41 е абсолютно верен. Гледката е ужясяваща. Последиците не могат да се заличат и след десетки години. Да помислим и за хората след нас, за нашите деца. Какво ще им оставим? Една съсипана природа! Всичко се руши, граби и съсипва.
41
0
 
9
 
! Отговори
mmm преди 6 години
Коментара на 41 е абсолютно верен. Гледката е ужясяваща. Последиците не могат да се заличат и след десетки години. Да помислим и за хората след нас, за нашите деца. Какво ще им оставим? Една съсипана природа! Всичко се руши, граби и съсипва.
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ползата от добива на мед в България отива за ... богатството на Германия. Един тон мед произвеждаме за 25000 евро плюс отровите, които остават подарък за хората у нас, да я дишат и да я пият, да я консумират. Тая мед се подарява като суровина на Дойчланд и там се произвеждат трансформатори от един тон мед за около 2-3 милиона евро. Екологично чисто немско производство. Докога ще сме в неоколониални условия? Докато сме дотогава ще сме бедни. Тяхното богатство е корена на нашата бедност.
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки деня на масовото гъбарство, се намериха и стотина роми които излязоха и гласуваха за здравето на себе си и на децата си. Има надежда и пробуждане и сред тях.В Брезник се говори, че общенски съветници са гласували за тяхната мина, и как са мотивирани... И после там почти не е назначен местен човек. Инвеститора същия, но с малко по-различно име. :-/
38
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАбе ***!Баща ми 15 г. е работил в едни от най-големите златни рудници в България.Златото и тогава,и сега се произвежда в бившия МДК в Пирдоп.Навремето оттам е отивало директно в българския държавен резерв.Какъв износ за Русия те друса!?
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Златна мина с цианид трови всичко за 1000 години. Затова днес има уран във водите - даже примитивните мини от средновековието са я отровили. Така че трънчани дадоха урок на цяла България. Защо активността в селата бе 70 процента, а в града, където има много роми, кой ги мотивира и как ги мотивира да не гласуват и да лъжат, че били за гъби?!?! А?!?!Пък при изкупувачите на гъби вместо 1500 роми се явиха петдесет роми и 30 българи... Гордея се че съм от Трънско.
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно атакистете, дето сега са на власт, ще подпишат ли против волята на хората концесия за 1 процент, щото и в Африка, май корупцията е 30 пъти по-ниска щото там концесиите са на 30% от златодобива. А премиера, дето Банкя му е роден град, дали ще подпише западния вятър да му навява уран от Трън 35 години. И Банкя да стане Арсениево-Ураново. Случайно след сондажите в Трън водата се оказа с уран 9 пъти над нормата. Ако позче добива колко ли пъти ще е над нормата....
35
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С мината "ползите" на Трънско ще са срледните:1. Замърсена природа с уран, арсен, тежки метали, цианид.2. Ще назначат максимум 30 човека на работа от района.3. Ще се отрови почвата, водата, въздуха.4. Ще се унищожат 20 квадратни километра гори и ще се превърнат в пейзаж от пуста планета.5. Туризмът, който осигурява заетост около 100 работни места, ще фалира. За хиляда години.6. Земеделието ще фалира.7. Дивеча ще е отровен също.8. Ще се развие аптекарския и раковия бизнес, до смъртта ни.
34
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите от концесията отиват в хазната. Има си договори и рамки. Кво пишете изобщо не знам. Много знаеш , кой взема пари и къде. Празни приказки.
33
1
 
18
 
! Отговори
МАриета преди 6 години
В старата конституция пишеше:"Всички полезни изкопаеми и богатства в НРБ принадлежат на народа. Държавата има право да ги разработва, като ползите от тях служат за подобряване на социално битовите условия, безплатно образование, безплатно медицинско обслужване на българският народ." Вижда се че те са за да имат полза за народа -суверена. А сегашната конституция ги третира така че печалбите да отиват в джобовете на премиер, депутати и фирмички около тях. Затова и народа гласува правилно!
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
21 век, в страна от ЕС деца умират от глад. Гнусно!
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правете копмпримиси още 30 години, навеждайте се със смъкнати гащо на по-старшите партньори, след 150 години може да тръгнете, е вижте Конго, Ирак, Афганистан, Ангола как са тръгнали... и вие ще тръгнете като тях, правете компромиси и чакайте да тръгнете.
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментар 31Се пуска всеки ден по 2-3 пъти. Платен проруски ***.
29
4
 
8
 
! Отговори
Евроатлантизъм преди 6 години
Двегодишно дете умря от глад в Ловеч. Детето е починало на прага на болницата в областния център. Системно недохранване и лошо отглеждане е била причината за смъpтта момченцето според съдебния лекар.
28
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 28Живея в голям град и всеки ден се трови от коли, камиони , селянии и туристи. Но не съм седнал да рева , като тебе ЖЕнчо. Приел съм факта , че сме бедна държава и трябва да правим компромиси , докато по тръгнем . Нали от малките градове се тупате, че сте големи мъжкари ...По-нищо не си личи вече.
27
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27И като се събуди от фантастиката и 50 години след Европа :) Аре върви си лягай за пенсионерски обеден сън. От такива , като тебе сега ще гоним нормалните държави.
26
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89та имахме неограничен вътрешен потенциал-неоценим опит в химическата, оръжейната и хранителната промишленост. Бяхме лидер на Балканите в енергетиката и тежкото машиностроене. И не на последно място-имахме дори космически технологии, българска космическа апаратура още функционира в космоса.