Златодобивът – регламентиран в закона. С и без референдум

Еколози срещу икономисти пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 юни 2017 11:46 | 12 юни 2017 08:30, Петя Славова
77

С референдум или без въпросът дали да има добив на злато в Трън е регламентирано в закона. А той гласи, че експлоатацията на подземните недра не е решение на населението. Около тази позиция се обединиха икономистът Красен Станчев и Даниел Киряков от Българска минно-геоложка камара (БМГК) в ефира на "България сутрин".

Противното мнение беше представено в лицето на Владислав Панев от ПП "Зелените".

Още по темата

Позицията на БМГК е категорична, заяви Киряков - в България има закони и те трябва да се спазват. От камарата считат, че страхът и манипулацията на местно ниво са били основният манипулатор, който е довел и до съответния резултат - 93% от гласувалите в регионалното допитване се обявиха против добива в района.

И Станчев, и Киряков изразиха притеснение пред Bulgaria ON AIR, че сегашният сценарий в Трън може да повлияе негативно на бизнес средата и да доведе до отлив на капитал.

"По закона за подземните недра това не е тяхно решение (на населението - бел. ред.). Законът е издаден по чл. 18 от Конституцията - ако не работи, тогава няма да има инвестиции, защото няма да има закони. Или има постоянство и предвидимост на бизнес средата, за да инвестираш, или няма", посочи Красен Станчев.

"Хората имат основание да гласуват и тяхното решение беше много рационално, защото показва липса на доверие в държавните институции", настоя от своя страна Владислав Панев от "Зелените".

Той защити гласа на трънчани с аргумента, че ако в един момент се появи заплаха за здравето или имуществото им, те не вярват, че ще получат адекватна помощ от съда и прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПри соца човекът беше ограничен с гарантирана работа, гарантиран дом което никакъв частен изпълнител не може да ти вземе, спокойствие за семейството и сигурност в утрешния ден, почти нулева престъпност, здравеопазване и образование на световно ниво достъпни за всеки.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Властта е дадена от нашите по-старши евроатлантически партньори и това е равносилно на Бог. Така че престанете да цвърчите, нищо няма да постигнете със смешните референдуму, всичко се решава от по-старшите евроатлантически парнтьори, за вас те са Бог.
23
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23Никакво злато не си добивал през комунизма. За човек живял през него време си типично ограничен. Тогава златото е добивано с руска технология и изкарвано с влакове за Русия. Колко е плащано на България , още не е ясно. Но тогава е изнесено най голямото количество злато.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още малко и ще започнат да ни убеждават, че властта е от бога дадена.Какво означава "собственост на държавата"?Кой е държавата? Какво е държавата?Продажници. За пари и майките си , и сестрите си ще продадат.
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен20е как при лошия социализъм можехме и злато да добиваме, и заводи и рафинерии да имаме, и мостове и магистрали да строим, и АЕЦ да построим, а сега нищо не можем да произвеждаме и да добиваме? Геотехмин чувал ли се?
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега остава и лобиския парламент да отмени референдума за да се знае,че в България референдумите нямат никакво значение,желанието и волята на населението-също.
19
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На хората от трън никакво увеличение на пенсии и държавни заплати. Да се оправят , като община сами. Неможе само да не искаш това и онова , но после да искаш пари.Варна и Бургас , ако гласуват затваряне на туризма защото цапал и шумял? Какво правим ...От другия ден България, ще е във фалит. Не сме толкова богати , че да отказваме всичко.
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19Ами айде отиди го извади златото и го обработи ***. Как ще го направиш , като си *** овчар и нямаш технология ? Вече вряка тука , като жена. Западните компании поне си плащат и данъци и концесии. ..За разлика от някой източни дето правят горива.
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по Конституция всички подземни богатства са собственост на българска държава, не на наглосаксонците! Ясно ли е, $оро$*** нагли!
16
3
 
18
 
! Отговори
Тони преди 6 години
Отлив на капитал ще има точно ако се експлоатира мината. И то на мноооого капитал!!!Хич да не плашат тия набедени бизнесмени - само се плячкосва родината ни без никаква полза за народа!
15
2
 
15
 
! Отговори
БИЗНЕС СРЕДАТА преди 6 години
такива "бизнесмени" като СТАНЧЕВ и сие да изясняват в ЗАТВОРА
14
2
 
11
 
! Отговори
румен преди 6 години
Законите се пишат единствено в полза на бизнеса,така че "законност"е относително понятие.Кво им пука че ще съсипят и отровят района,нали те не живеят там.Зелените както винаги се показаха като полуграмотни ентусиасти, а сега им приписват като заслуга естествената реакция на местните.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички, които си мислят, че златодобива ще е добре за Трънско и България като цяло, моля гугълнете "хвостохранилище".
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Законите се правят и приемат от народните избраници и ако нещо не е наред се свиква общонародно допитване. Останалото е лобизъм за една или друга страна. Всички подземни богатства са собственост на страната и трябва след придобиването да останат в страната. Тоя който ги е добивал си получава за труда. Никакво безконтролно изнасяне на природни богатства не оправдава .
11
8
 
12
 
! Отговори
d преди 6 години
.....в един тон скална маса. Това което искам да ви кажа е че тези зелени хорица са купени от същите компании с една цел - уж да е екологично чисто и добива да е безвреден а в същото време да изнасят рудата навън където освен златото (за което е и концесията) добиват още 15 елемента с промишлено значение и съответно продават без да плащат такса на държавата за тях. ХОРА разберете псевдо зелените се финансират от същите компании концесионери за да правят добре познатите врътки.
10
3
 
28
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Хората винаги имат право, защото те са приоритет на всяко нормално общество! Глас народен - глас божи! Браво на хората от Трън! А такива, които са готови да ги жертват за печалби винаги ще има. И ще го правят на законно основание!
9
3
 
6
 
! Отговори
d преди 6 години
Различното в случая е че зелените *** не казват че е вредно излужването на рудата на място - ОК без контрол е може и да е вредно, НО поради тази причина някоя голяма фирма (правеща това и в момента) изнася скалната маса в индия където се излужва. Там те вадят златото което е 3-4грама на тон и за което плащат концесионна такса (справедлива спрямо инвестициите считам). ОБАЧЕ....в тази скална маса освен злато има още 15 елемнта които са с промишлено значение и струват повече от самото злато......
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво означава тоя термин "НАСЕЛЕНИЕТО" бе господа ,в Трън население ,в София население ,в Търново население ,ТОВА НЕ Е ЛИ НАРОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ ,значи като си пееш Пенке кой ли те слуша ? .И след като народът не иска златодобив ,кви сте вие да оспорвате НЕГОВОТО РЕШЕНИЕ ,госуда БлЮДо.,,лиз,,ЦИ
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво го правихте този референдум тогава? А, забравих, че сме богата държава!
6
8
 
8
 
! Отговори
d преди 6 години
Hора чета ви коментарите и падам. Природните богатства за нещо което може да се усвои и да влезе в държавната хазна (за съжаление разпределението не е ясно после какво ще е) и в съответната община - така е по закон. Относно концесионната такса тя е процент от направените разходи срещу очакваните приходи по плана за разработка - измислено е добре стига да няма измислени разходи - необходим е контрол. Основния проблем е че заради псевдо зелени човеци се случва нещо доста по различно: