След 40 г.: Снимаха рядък наш бозайник

Мишевидният сънливец е наблюдаван в района на Сакар
16
След 40 г.: Снимаха рядък наш бозайник
Снимка: БДЗП/Недко Недялков

За първи път след 40 години е наблюдаван един от най-тайнствените и редки бозайници у нас – мишевидният сънливец, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Преди три дни при проучвания на експерти от БДЗП, проведени в района на Сакар, е бил уловен възрастен женски мишевиден сънливец. Първото наблюдение на вида в страната ни е край Бургас през далечната 1978 г.

Напоследък учени са намирали кости от мишевиден сънливец в погадки на сови (забулена сова и бухал) в различни райони у нас и въпреки това досега е оставало загадка, къде и в какви местообитания живее този вид в България.

Малкият бозайник е уловен на дъб на височина от почти 2 метра и след измерването и заснемането му е освободен веднага на същото място. Проучванията в района на Сакар са част от наблюденията върху биоразнообразието, осъществявано в рамките на LIFE проекта на БДЗП "Земя за царския орел", целящ опазването на местообитанията на царския орел.

Последното откритие показва, че във важните за царския орел местообитания се срещат и други изключително редки за нашата природа видове, като мишевидния сънливец. Местообитанието, в което е открит видът, се състои от тревиста растителност с разпръснати единични стари дървета и храсти.

Този тип местообитания в България за съжаление са застрашени, защото през последните 2-3 години се прилага практиката на механично премахване на храсти и дървета, за да се поддържат пасищата. При почистването, освен че се унищожава местообитанието, загиват и много животни – костенурки, таралежи, зайци, змии и други.

Досега видът е улавян изключително на земята – в стари лозя, край житни и царевични ниви, и се предполага, че мишевидният сънливец води наземен начин на живот (за разлика от останалите видове сънливци), но през 70-те години в съседна Турска Тракия е установен по стари дървета (круша, орех и дъб). При проучвания на български учени, водени в съседна Турция, става ясно, че мишевидният сънливец живее в хралупи на стари дървета с височина до 2 метра и понякога слиза на земята – вероятно да търси храна (насекоми и различни плодове).

Мишевидният сънливец се среща само в Югоизточна България, Източна Тракия (Турция) и по крайбрежието на Западна Мала Азия, които не са потвърждавани отдавна. Видът е включен в Червената книга на България и в Световния червен списък на Международния съюз за защита на природата в категорията "Уязвим" .


16
Още по темата: Мишевиден сънливец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
dp преди 3 години
Ама че симпатично мишле. Аз "ловувам" с фотоапарат главно край Панчаревското езеро ама такова не съм виждал. То и пипета почти няма тая година, изглежда малко са оцелели през тая дълга и тежка зима дето имахме.
13
1
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Много вероятно е да сте го виждали в Иракли. Ние в Катунище съм убедена , че ги имахме в къщата- цяло семейство. Много са бързи и замата утихват. Баба ми , бог да я прости, беше майсторка на лопатката и много пъти сме се карали да не тормози животинчетата, че са супер симпатични.Даже са два вида, едните с по пухеста опашка другите с люспеста..абе сладурски спомени от сладурски години...Българийо!
12
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
В къщата над Троян от години живеят тези животинки. Заспиват октомври, събуждат се началото на юни. Свикнали сме с тях и съжителстваме заедно без проблем...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се наблюдава пак това животно, значи някой от основните негативно действащи фактори на средата, които ограничават разпространението му, вече не е толкова силен.
10
0
 
6
 
! Отговори
JJIvanov преди 3 години
Много са важни
Имаме цяла популация у дома.ИДват от далече ..Не правят проблеми..Смеят ни се..обичат да се гонят и ухажват..
Много рядко ги виждаме. Веднъж бяха се строили за да видят моя син..
Да са живи и здрави..
9
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безделници, които смучат пари от държавата и накрая показват на глупаците Фотошоп.
8
0
 
11
 
! Отговори
Теди преди 3 години
Сладурче
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еваларка на животното - оцелява.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете горките животинки намира, бе, иддиоти!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждалисме го в района на Карнобат преди около 25 г. в гнездо на дърво - дъб.
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, олекна ми!
Мислех, че са безвъзвратно изгубени!
3
0
 
12
 
! Отговори
Ouu So qute! преди 3 години
Мишевидният сънливец,
Името му е толкова сладко.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждал съм го в горите над ИРАКЛИ !Но това беше преди 20 години....
1
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък днес се натъквам постоянно на един често срещан вид корумпиран бозайник, криещ се в храстите. От семейство КАТеричоци,вид шкембевиден дремещ КАТеричоци.