Бълхи налазиха панелките и градинките във Варна

Биолог: През юли очакваме нашествие от тях
14 юни 2017 14:23, Анисия Иванова
10
Бълхи налазиха панелките и градинките във Варна
Архив: Булфото

Вече имаме сигнали за бълхи в панелните блокове и градинките. Това съобщи Антония Тончева, управител на общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" във Варна, пише ИА "Черно море".

Обикновено гадинките се появяват през лятото, но сега са подранили. Основната причина е, че на всеки 2 - 3 големи жилищни блока във Варна има по една "добра душа", която храни и "развъжда" бездомни и скитащи котки, добави тя. Това означава, че през юли ни очаква нашествие от бълхи, прогнозира биологът.

Възможностите човек да пострада от тях са големи, тъй като уличните котки спят под и на автомобилите на паркинга, влизат в жилищните блокове и в детските площадки. По принцип най-застрашени са мазите със счупени или незамрежени прозорци в жилищните блокове, гаражите и големите складове. Там обикновено се приютяват бездомни котки и се получава биотоп (развъдник) на бълхите. Според специалистите нашествието им е обичайно за лятото, но то зависи и от поддържаната хигиена. Освен това се свързва и с увеличената популация на мишките и плъховете.

Ухапванията от бълхи са едно до друго и наподобяват пътечка. Те предизвикват силен сърбеж. Най-застрашени са меките части на тялото и крайниците. Много често се стига до дерматити и алергии, предупреждават дерматолозите.

Доказано е, че бълхата може да пренася и разпространява бактерия на чумата и туларемията, ако смуче кръв от болни плъхове.

Най-добрата предпазна мярка е поддържането на стриктна хигиена в жилището. Добре е да се знае също, че бълхите бягат от вода и влажни терени.

Третирането с препарати на обществените места се извършва от общинското специализирано предприятие със средства от общината. Пръсканията на мазите в панелните блокове се извършва срещу заплащане от частни фирми.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради такива "добри души", хората страдат.
7
1
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Мазето успях да уредя да го напръскаме и известно време нямаше бълхи, но дойде зимата и "добрите души" пак пуснаха котките в мазето. Колкото до котките и "съответните служби", първо не знам за какво става въпрос, а и тези котки не са затворени в някакъв двор, а скитат по улиците и дворовете наоколо. Да викна да ги кастрират, означава няколко съседи "добри души" да ми обяват война.
6
2
 
6
 
! Отговори
До Котки=бълхи преди 3 години
Значи трябва да напръскате мазето против *** и да извикате съответните служби да обезпаразитят котките и да ги кастрират. защото, след като са на топло през зимата и са редовно хранени, те ще станат цяло стадо.
Не случайно казвам това. Още през соца чичо ми имал съседка, самотно живееща в къща. По милост прибрала две мръзнещи котки. След няколко години в двора й живеели вече над 100 котарани. Цялото мазе на къщата било на тяхно разположение, жената ги хранела. Имало големи неприятности.
5
2
 
14
 
! Отговори
Котки = бълхи преди 3 години
Вярно е, че котките са развъдник на бълхи. Там, където живея има няколко "добри души", които хранят бездомни котки и ги приютяват и в мазето на блока. Резултатът е много милиарди бълхи в мазето, а като излязат от мазето котките ръсят редици от бълхи, където минават. За 1 минута в мазето, светлият ми панталон почерня от бълхи, но "добрите души" дума не дават да кажеш, че не искаш котки в мазето.
4
1
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
И как са преплували Черно море?
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бълхите може да идват при нас от руските земи.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми не напразно викаме бълхари.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много чакал,много нещо...и бубите ще са много