Реколтата от пшеница ще е добра, чакат се 5 млн. тона

Зърненият баланс е гарантиран, ще има и богат урожай на ечемик
26
Реколтата от пшеница ще е добра, чакат се 5 млн. тона
Снимка: Булфото, архив

Над 5 милиона тона се очаква да е реколтата от пшенично зърно тази година, заяви днес заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев в Карнобат при откриването на жътвената кампания 2017, цитиран от пресслужбата на МЗХГ.

Оперативните данни за засетите площи са над 11 милиона дка пшеница и 1 300 000 дка ечемик. Те сочат, че и през тази година се очаква да имаме една добра реколта, която да гарантира зърнения баланс на страната, е подчертал заместник-министър Добрев.

Прогнозата за ечемика е в рамките на миналогодишното количество. Добрев е допълнил, че има засети и 62 000 дка ръж, 153 хиляди дка тритикале и над 1 650 000 дка маслодайна рапица. 

Заместник-министърът е уточнил, че това са прогнозни данни на база на състоянието на посевите през месец май и с оглед развитието им през последния месец. Той е информирал, че пълен обзор на състоянието на посевите и хода на жътвата ще бъде направен по време на предстоящото в началото на юли т.г. заседание на Консултативния съвет по зърното към министъра на земеделието, храните и горите.

Данните от пълното обследване на културите, проведено в средата на месец май 2017 г. показват, че общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро. Развитието на културите през май и началото на юни протече с ускорени темпове при наднормени температури, а в по-голяма част от страната - и при наличие на добри и много добри почвени запаси от влага, вследствие падналите значителни валежи, което е предпоставка за добра реколта и в качествено отношение, е подчертал заместник-министър Добрев.

Към настоящия момент остатъкът от пшеница от миналогодишната реколта е около 343 хиляди тона, като се очаква към 30 юни 2017 г. преходният остатък от пшеница от реколта 2016 да бъде 270 000 тона с приспаднатото потребление дотогава и това е добра база за старта на новата реколта, е посочи Атанас Добрев.

Той е допълнил, че преходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 200 тона, а наличната рапица - 32 600 тона. Наличните количества царевица в страната към 9 юни 2017 г. са 930 000 тона, а от черен маслодаен слънчоглед има запас малко над 1 милион тона.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 6


Масово хлябът е 700грама, не е килограм.

И не е 1,20лв а 65ст
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4

Затова ли ни продават по 400 грама хляб с набухватели за 1.20 лв.

Я кажи от къде купуваш 400гр за 1.20, че аз не съм виждал такова нещо.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оле, мале пожалете малко червенотиквениците.Миналата година имаше рекорд по производство на зърно и пшеница, тази година пак нивата са същите.Сега как горките умници ще мрънкат,че земеделието загива и ще разправят кооко се произвеждало по времето на бай им ТодАр.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анон преди 3 години
Браво. Една добра новина. Народа трябва да е доволен- и двете са на лице- хляб и зрелища...
18
1
 
2
 
! Отговори
До 19 от 17 преди 3 години
Явно им осигорява някакъв стандарт на живот, за да си стоят в Русия нейните граждани, а не като при нас, хората се изселват от България. След 20-30 години ще останат 1 макс 2 милиона българи.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този някой се вероятно е малко глуповат, като бебе са го изтървали надолу с главата.
Някой да му обясни бавно, внимателно и с дидактични средства, че хлябът се продава с тегло 500 или 650 грама.
След това да му помогнат да сметне колко струва 1 кг.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ***

и всичко това как се отразява на обикновения руснак - питам и за преди и за сега! Повече износ на жито, осигурява ли по-висок стандарт на живот за редовия руски гражданин?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По рано имаше много площи засадени със зеленчуци, сега утроиха площите с пшенице заради тлъстите дотации.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10 Експорта на жито от Русия за отминалия сезон е 25млн тона., и печели повече от износ на оръжие. По времето на комунизма също е изнасяно зърно.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 10

а защо тогава ядяхме стар хляб?!! Не разбирам?!! Сигурно Сорос пак нещо...
12
2
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
СССР изнасяше зърно, както сега Русия, Украйна, Казахстан, Беларус, и не бяха опрели до нашето жито.
11
0
 
4
 
! Отговори
прогноза преди 3 години
Добра е реколтата . . . . всеки ""зърнар"" ще подмени Бентлито , Мазератито или каквото там вози субсидирания му з?дник . А ще има и за метреси , и за фолк-фурии ,и за каквото там си харчат милионите . А - и за нова яхта , то се знае ! ! ! ! !
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12

Ами всъщност въобще не стоят така нещата, опита за пошла соц пропаганда не мина!
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
#1 ви е казал как стоят нещата,останалите няма смисъл да драскате!
8
5
 
7
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До байхейс

Да, ама в хлебарницата като поискаше три хляба ти даваха един пресен и два от вчера. И нямаше място за възражения! Урожая отиваше за "братския" СССР а за нас оставаха триците. Сега е е в пъти по-добре.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТАКА БЕШЕ И ПРИ ЖИВКОВ МНОГО РЕКОЛТА МНОГО ХВАЛБИ МНОГО ГЕРОЙ НА СОЦИАЛ.ТРУД А НАРОДА ЯДЕШЕ ДВА ВИДА ХЛЯБ ЗАКЛЮЧЕН И БЕДЕН.,НО ДЪРЖАВАТА БОГАТА НА КНИГА
СЕГА МАЛЦИНА ЩЕ СЕ ОБЛАЖАТ И ЩЕ ГРАБАТ ОТ РЕКОЛТАТА
НО НЕ И СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯТА
6
1
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Масово хлябът е 700грама, не е килограм.
5
7
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
И кога хляба стана 1,20, бе, ***? Където и да идеш, из цяла България хлябът, не надвишава 75 ст, на повечето места е 60.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли ни продават по 400 грама хляб с набухватели за 1.20 лв. щото имаме 5 милиона тона жито ли? Не купувайте хляб от магазините на мутрите. Хляба е бъкан от химия. Не ви ли прави впечатление че като хапвате хлаб не усещате засищане? А и как ще ви засити като е пълен с Е-та. Много хора получават запек от прекалено голямото съдържание на глутен в брашното и по тивитата рекламират лекарство за разхлабване. Едните предизвикват запека а другите го лекуват. Както се казва бизнеса да върви!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рибата е още в морето,те тигана сложили...

Спонсорирани публикации