Реколтата от пшеница ще е добра, чакат се 5 млн. тона

Зърненият баланс е гарантиран, ще има и богат урожай на ечемик
26
Реколтата от пшеница ще е добра, чакат се 5 млн. тона
Снимка: Булфото, архив

Над 5 милиона тона се очаква да е реколтата от пшенично зърно тази година, заяви днес заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев в Карнобат при откриването на жътвената кампания 2017, цитиран от пресслужбата на МЗХГ.

Оперативните данни за засетите площи са над 11 милиона дка пшеница и 1 300 000 дка ечемик. Те сочат, че и през тази година се очаква да имаме една добра реколта, която да гарантира зърнения баланс на страната, е подчертал заместник-министър Добрев.

Прогнозата за ечемика е в рамките на миналогодишното количество. Добрев е допълнил, че има засети и 62 000 дка ръж, 153 хиляди дка тритикале и над 1 650 000 дка маслодайна рапица. 

Заместник-министърът е уточнил, че това са прогнозни данни на база на състоянието на посевите през месец май и с оглед развитието им през последния месец. Той е информирал, че пълен обзор на състоянието на посевите и хода на жътвата ще бъде направен по време на предстоящото в началото на юли т.г. заседание на Консултативния съвет по зърното към министъра на земеделието, храните и горите.

Данните от пълното обследване на културите, проведено в средата на месец май 2017 г. показват, че общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро. Развитието на културите през май и началото на юни протече с ускорени темпове при наднормени температури, а в по-голяма част от страната - и при наличие на добри и много добри почвени запаси от влага, вследствие падналите значителни валежи, което е предпоставка за добра реколта и в качествено отношение, е подчертал заместник-министър Добрев.

Към настоящия момент остатъкът от пшеница от миналогодишната реколта е около 343 хиляди тона, като се очаква към 30 юни 2017 г. преходният остатък от пшеница от реколта 2016 да бъде 270 000 тона с приспаднатото потребление дотогава и това е добра база за старта на новата реколта, е посочи Атанас Добрев.

Той е допълнил, че преходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 200 тона, а наличната рапица - 32 600 тона. Наличните количества царевица в страната към 9 юни 2017 г. са 930 000 тона, а от черен маслодаен слънчоглед има запас малко над 1 милион тона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всъщност е обратното. ние не произвеждаме като едно време златно жито,а фуражно. внасяме от украйна по евтино. Тоест продаваме скъпо и купуваме евтино.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще изнесат златното жито и ще внесат фуражно, от което ще правят хляб по 2 лв. килото. Българският частник, най-големия мошеник в света!