Чиновници като областен град – 127 хил., всеки десети – шеф!

Най-високата заплата в достига до внушителните 4320 лв.
Обновена: 15 юни 2017 09:02 | 15 юни 2017 07:11, Мария Захариева
57
Чиновници като областен град – 127 хил., всеки десети – шеф!
Снимка: Булфото, архив

Съотношението жени-мъже сред чиновниците е 2:1 в полза на женския пол и само в МВР е обратното. На 10 държавни служители пък се пада по един шеф. Това става ясно от Доклада за състоянието на администрацията през 2016 г., който правителството одобри на заседанието си.

Така масовото впечатление от жените зад гишетата, че бюрократичната машина е "превзета" от нежния пол, на практика се оказва невярно. Жените във всички структури на държавната администрация са 63 465 или 50,1%, а мъжете - 63 343 или 49,9% на сто, се посочва в доклада. Все пак равнопоставеността на половете се дължи най-вече на МВР, защото извън тази структура, делът на мъжете рязко пада на 34,8%.

"Армията" от чиновници, която движи бюрократичната машина, наброява точно 126 808 души, като от тях 94 894 са в централната администрация. Най-раздутата структура в държавата пък е МВР с внушителните 45 700 административни служители, пише "Монитор".

Възнагражденията на чиновниците в държавата варират към 1 юли от най-ниското 420 лв. за обикновен изпълнител или технически сътрудник до внушителните 4320 лв., колкото е максималното възнаграждение за директор на дирекция, се посочва още в доклада. Така, топ платените служители в администрацията всъщност гонят парите на премиера Бойко Борисов, който в момента се разписва срещу 4 757 лв. на месец. Според осреднените данни за възнагражденията обаче най-добре платени по принцип са главните секретари и ръководители на инспекторат, които средно получават по над 2100 лв. на месец.

Като цяло в доклада се отчита като проблем сериозният дисбаланс в заплащането, като за една и съща длъжност в различни ведомства парите варират. Същото е положението и с прилагането на механизма за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати.

Любопитен акцент в доклада е атестацията на чиновниците през годината, според която в масовия случай в администрацията работят служители за пример. Това рязко противоречи на общото впечатление за "мудния чиновник", срещу когото възропта и премиерът Бойко Борисов и поиска мерки за справяне с бюрократщината. Според доклада оценка "Изключително изпълнение" са получили 7,4% от всички атестирани, като това най-високо постижение е регистрирано най-вече в държавните агенции.

Оценка "Изпълнението надвишава изискванията" са получили 49,2%, а "Изпълнението напълно отговаря на изискванията" - 42,2 на сто. Работата на само 1,2% е определена като не напълно отговаряща на изискванията, а едва 0,1 на сто са получили оценка "Неприемливо изпълнение" - основно в общинските администрации.
През 2016 г. са наложени 2 495 дисциплинарни наказания за извършени нарушения, като 132-ма служители са били направо уволнени.

От доклада става ясно още, че приблизително на 10 души се пада по 1 шеф, като на ръководни длъжности са 8,6 на сто от всички заети в администрацията. 319 от тях, или 2,9 на сто, са шефове младоци - до 29 години. Общо младите хора в администрацията са 11 913 – под 10 на сто, а над 60-годишните са 6,6%. Висшистите в бюрократичната машина са близо 74 000 души. 


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 година
9 човека по 600 700 1 шеф 3000 4000 палки ей ти я изватката за средна заплата 1.200 аййляк точна наука математиката
51
0
 
3
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 1 година
450 000 ДЪРЖАВНИ ТЪРТЕЯ!!!и 2милиона Шведи!!!!!тва Вие ги храните!аз избягах,щото вече данъци от мене НЯМА!!!!!!!!
50
0
 
3
 
! Отговори
simo преди 1 година
До Най-интересно е
Чакат пенсия
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 00 000 излишни търтеи допълнително усложнена бюрократична машина и избягало население.+ това всички гласуват за г.рберастката и.мет
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да им плащат и вредни, защото има опасност от получаване на хемороиди и затлъстяване. Рисковете на професията :)
47
4
 
18
 
! Отговори
Lora преди 1 година
И с 50 % да ги съкратят пак ще са много. В министерствата разни лели и чиовци цял ден местят папки от една стая в друга. На ден успяват да напишат отговор на едно писмо от граждани, например. Кафета обаче изпиват няколко.
46
1
 
21
 
! Отговори
sante_dog преди 1 година
"МВР с внушителните 45 700 административни служители"

Това ако е истина трябва поне 2/3 да се разкарат. Основната задача на МВР не е администрирането на дейност, а вършенето и.
45
4
 
8
 
! Отговори
Стастистика преди 1 година
Информацията за МВр е 100% неистина. Някаква грешка има. От МС да си погледнат отчетите от миналата година и да проверят. Не може при този отлив миналта година личния съств на МВР да бъде в повече.
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търтеи!
43
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нека атестациите да се правят от потребителите на административни услуги и тогава да видим какъв ще е резултата.
42
2
 
20
 
! Отговори
Йепии преди 1 година
1 00 000 излишни търтеи допълнително усложнена бюрократична машина и избягало население.
41
2
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 година
До Анонимен

Първо се научи да пишеш грамотно, след това пускай коментари...
40
7
 
20
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Чиновниците не произвеждат нищо, техните заплати идват от нашите данъци. Затова намаляване на броя им ще облекчи бюджета. Трябва да им се напомня по-често , че заплатите им се плащат от нашите джобове, за да не се размотават. Лошото е, че в малки общини-напр. Созопол, кмета печели избори като е назначил толкова чиновника, че почти всяко семейство има работещ в общината , увеличи данъците двойно и пак тези търтеи не работят и дори не познават законите.
39
3
 
37
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Хей почакайте! Аз също съм държавен служител в малък областен град. Изпълнявам съвестно задълженията си и гледам винаги да съм в полза на хората, да им помагам и обяснявам. Заплатата ми е минимимална, работата доста, семейството ми тричленно. Харесвам работата си и съм доволна от това, което правя. Съжалявам, но не всички млади имаме желание да се изнесем в София за да бъдем някой или нещо. Дано повече колеги се отнасят с желание и любов към работата си.
38
1
 
21
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
...я дайте информация - колко са били чиновниците по времето на "лошия комунизъм", когато и икономиката бе държавна и имаше нужда от администрация, когато нямаше съвременна техника и имаше нужда от машинописки... ПАК БЯХА ПО-МАЛКО - за 9 милиона население !!! Сега има цели общини, където единствените "работещи" са в администрацията - всички други лежат и чакат на помощи - а какво "работят" тогава чиновниците - никой не може да обясни !!!
37
3
 
27
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Разбирате ли, че ако се изчисти тая cган от пapaзити и ако се спре пожизнената издръжка на другите пapaзити , в бюджета на тая държава ще има толкова пари, че управляващите ще се чудят какво да ги правят? Да не говорим какви щети нанасят на хората и на бизнеса и едните и другите !!! Чиновниците те подмятат като топка напред-назад, с купища безмислени документчета и хартийки, защото трябва да симулират някаква дейност... и ако може да ти бръкнат в джоба !!!
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то УНСС и подобни бълват чиновници
след като си вишист работиш това друго не умеят освен да си клатят краката
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи са достатъчно за да "хранят" пенсионерите,а не да твърдят,че на младите се взимало от заплатите та да се дават на пенсионерите.
34
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елате в Община Смолян! През стая Директор на дирекция! Началници на отдели и още какви ли не измислени длъжности. 2-3 стаи чиновници-бездействащи ЕКОЛОЗИ! 4-5 стаи техничиски служби! Напълно излишни най-малко 50 човечета, цицащи от държавната цица!
33
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудите се защо Плондира от Банкя "бие" на избори, защо Цецо Цървула преди избори 3-4 месеца шета из страната? Цялото това войнство се плаши, купува и на избори заедно със семействата гласуват за Плиндира и кретеноидите му. Иначе няма бачкане, шут и страхът ръководи свободните убежденията при гласуване. Ето защо ще се пази този брой, защото стават послушни ибзависими.