Чиновници като областен град – 127 хил., всеки десети – шеф!

Най-високата заплата в достига до внушителните 4320 лв.
Обновена: 15 юни 2017 09:02 | 15 юни 2017 07:11,
57
Чиновници като областен град – 127 хил., всеки десети – шеф!
Снимка: Булфото, архив

Съотношението жени-мъже сред чиновниците е 2:1 в полза на женския пол и само в МВР е обратното. На 10 държавни служители пък се пада по един шеф. Това става ясно от Доклада за състоянието на администрацията през 2016 г., който правителството одобри на заседанието си.

Така масовото впечатление от жените зад гишетата, че бюрократичната машина е "превзета" от нежния пол, на практика се оказва невярно. Жените във всички структури на държавната администрация са 63 465 или 50,1%, а мъжете - 63 343 или 49,9% на сто, се посочва в доклада. Все пак равнопоставеността на половете се дължи най-вече на МВР, защото извън тази структура, делът на мъжете рязко пада на 34,8%.

"Армията" от чиновници, която движи бюрократичната машина, наброява точно 126 808 души, като от тях 94 894 са в централната администрация. Най-раздутата структура в държавата пък е МВР с внушителните 45 700 административни служители, пише "Монитор".

Възнагражденията на чиновниците в държавата варират към 1 юли от най-ниското 420 лв. за обикновен изпълнител или технически сътрудник до внушителните 4320 лв., колкото е максималното възнаграждение за директор на дирекция, се посочва още в доклада. Така, топ платените служители в администрацията всъщност гонят парите на премиера Бойко Борисов, който в момента се разписва срещу 4 757 лв. на месец. Според осреднените данни за възнагражденията обаче най-добре платени по принцип са главните секретари и ръководители на инспекторат, които средно получават по над 2100 лв. на месец.

Като цяло в доклада се отчита като проблем сериозният дисбаланс в заплащането, като за една и съща длъжност в различни ведомства парите варират. Същото е положението и с прилагането на механизма за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати.

Любопитен акцент в доклада е атестацията на чиновниците през годината, според която в масовия случай в администрацията работят служители за пример. Това рязко противоречи на общото впечатление за "мудния чиновник", срещу когото възропта и премиерът Бойко Борисов и поиска мерки за справяне с бюрократщината. Според доклада оценка "Изключително изпълнение" са получили 7,4% от всички атестирани, като това най-високо постижение е регистрирано най-вече в държавните агенции.

Оценка "Изпълнението надвишава изискванията" са получили 49,2%, а "Изпълнението напълно отговаря на изискванията" - 42,2 на сто. Работата на само 1,2% е определена като не напълно отговаряща на изискванията, а едва 0,1 на сто са получили оценка "Неприемливо изпълнение" - основно в общинските администрации.
През 2016 г. са наложени 2 495 дисциплинарни наказания за извършени нарушения, като 132-ма служители са били направо уволнени.

От доклада става ясно още, че приблизително на 10 души се пада по 1 шеф, като на ръководни длъжности са 8,6 на сто от всички заети в администрацията. 319 от тях, или 2,9 на сто, са шефове младоци - до 29 години. Общо младите хора в администрацията са 11 913 – под 10 на сто, а над 60-годишните са 6,6%. Висшистите в бюрократичната машина са близо 74 000 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 6 години
450 000 ДЪРЖАВНИ ТЪРТЕЯ!!!и 2милиона Шведи!!!!!тва Вие ги храните!аз избягах,щото вече данъци от мене НЯМА!!!!!!!!
48
0
 
3
 
! Отговори
simo преди 6 години
До Най-интересно еЧакат пенсия
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 00 000 излишни търтеи допълнително усложнена бюрократична машина и избягало население.+ това всички гласуват за г.рберастката и.мет
46
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да им плащат и вредни, защото има опасност от получаване на хемороиди и затлъстяване. Рисковете на професията :)
45
4
 
18
 
! Отговори
Lora преди 6 години
И с 50 % да ги съкратят пак ще са много. В министерствата разни лели и чиовци цял ден местят папки от една стая в друга. На ден успяват да напишат отговор на едно писмо от граждани, например. Кафета обаче изпиват няколко.
44
1
 
21
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
"МВР с внушителните 45 700 административни служители"Това ако е истина трябва поне 2/3 да се разкарат. Основната задача на МВР не е администрирането на дейност, а вършенето и.
43
4
 
8
 
! Отговори
Стастистика преди 6 години
Информацията за МВр е 100% неистина. Някаква грешка има. От МС да си погледнат отчетите от миналата година и да проверят. Не може при този отлив миналта година личния съств на МВР да бъде в повече.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търтеи!
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нека атестациите да се правят от потребителите на административни услуги и тогава да видим какъв ще е резултата.
40
2
 
20
 
! Отговори
Йепии преди 6 години
1 00 000 излишни търтеи допълнително усложнена бюрократична машина и избягало население.
39
2
 
0
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До АнонименПърво се научи да пишеш грамотно, след това пускай коментари...
38
7
 
20
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Чиновниците не произвеждат нищо, техните заплати идват от нашите данъци. Затова намаляване на броя им ще облекчи бюджета. Трябва да им се напомня по-често , че заплатите им се плащат от нашите джобове, за да не се размотават. Лошото е, че в малки общини-напр. Созопол, кмета печели избори като е назначил толкова чиновника, че почти всяко семейство има работещ в общината , увеличи данъците двойно и пак тези търтеи не работят и дори не познават законите.
37
3
 
37
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Хей почакайте! Аз също съм държавен служител в малък областен град. Изпълнявам съвестно задълженията си и гледам винаги да съм в полза на хората, да им помагам и обяснявам. Заплатата ми е минимимална, работата доста, семейството ми тричленно. Харесвам работата си и съм доволна от това, което правя. Съжалявам, но не всички млади имаме желание да се изнесем в София за да бъдем някой или нещо. Дано повече колеги се отнасят с желание и любов към работата си.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то УНСС и подобни бълват чиновницислед като си вишист работиш това друго не умеят освен да си клатят краката
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи са достатъчно за да "хранят" пенсионерите,а не да твърдят,че на младите се взимало от заплатите та да се дават на пенсионерите.
34
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елате в Община Смолян! През стая Директор на дирекция! Началници на отдели и още какви ли не измислени длъжности. 2-3 стаи чиновници-бездействащи ЕКОЛОЗИ! 4-5 стаи техничиски служби! Напълно излишни най-малко 50 човечета, цицащи от държавната цица!
33
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудите се защо Плондира от Банкя "бие" на избори, защо Цецо Цървула преди избори 3-4 месеца шета из страната? Цялото това войнство се плаши, купува и на избори заедно със семействата гласуват за Плиндира и кретеноидите му. Иначе няма бачкане, шут и страхът ръководи свободните убежденията при гласуване. Ето защо ще се пази този брой, защото стават послушни ибзависими.
32
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо, нищо, вие стискайте герберската бюлетина, стискайте не пускайте!Това че сте КРЪГЛИ ***-ОТИ да не ви притеснява
31
4
 
22
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Обичам я таз държава, няма по-хубава от нея, няма и по-добро ръководство от сегашното. "Мила родино, ти си земен рай!"
30
1
 
46
 
! Отговори
Нововремец преди 6 години
Едно време сме имали 130-хилядна армия - сега си имаме 130-хилядна администрация. Ще чакаме тя да ни пази, не дай си Боже!