Изсъхват над 10 000 хектара изкуствено засадени гори

Причината: Голяма им гъстота и неправилното залесяване
15 юни 2017 21:38, Анисия Иванова
6
Изсъхват над 10 000 хектара изкуствено засадени гори
Снимка: архив, Булфото

Изсъхват над 10 000 хектара изкуствено създадени насаждения, предимно от бял бор, от общо 4.2 милиона хектара гори в държавата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора нараства като процент в цялата страна.

Основният проблем е физиологичното отслабване на здравословното състояние на дървостоите, които са били залесявани в миналото, а именно залесяване на някои видове на по-ниска надморска височина от естествените им райони на разпространение като белия бор и други.

Влияние оказват и голямата гъстота на дърветата в насаждението и зачестилите ветровали, снеголоми и други. Глобалните климатичните промени са също важен фактор, който влияе върху състоянието на горите.

За справяне с ппроблема експертите набелязаха неотложни мерки в краткосрочен и дългосрочен план.

Краткосрочните мерки предвиждат незабавно изсичане и изнасяне на заразената и повредената изсъхнала дървесина от местата, където се настаняват вторични вредители - насекоми, болести и приоритетно усвояване на увредената дървесина.

Експертите от ИАГ и структурите на агенцията са изготвили предписания към всички собственици за своевременно усвояване на увредената дървесна маса, без да бъдат засегнати и изсечени здрави гори.

В момента от засегнатите площи усвоената дървесина в държавните горски територии е около 70%. В горите частна или кооперативна собственост, усвояването е около 50%.

Дългосрочните мерки са насочени към постепенна подмяна на иглолистните насаждения с местни широколистни видове, където е възможно.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
румен преди 3 години
До Анонимен 5
"Гората сама ще се оправи" рекоха еколозите след смерча на Витоша преди десетина години. Така се "опраяви" че заразата,тръгнала от 100-тина дек саборени дървета унищожи вековната гора на резервата Бистришко бронище и после се прехвърли постепенно по боровите гори в цяла България.Загинаха предимно борове садени изкуствено в ниското,но гледката е отчайваща.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези "мерки" с изсичането на повредената дървесина ги знаем много добре :) Моите наблюдения са, че при боровите насаждения се наблюдава чудесна обратима сукцесия. Старите борови дървета изпадат, отдолу се развива естествен подлес и без намесата на разни горски и екоинспекции. Достатъчно е само да не закачат гората много-много. Разбира се, където има добри лесоинженери и държава намясто, може да се помогне много.
4
1
 
4
 
! Отговори
лекар швед преди 3 години
аааа и ду хамириканския ши ги изликувами
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако питате фирмите за износ, даже 76% от горите са сухи и трябва незабавно да се отрежат и изнесат...
2
2
 
5
 
! Отговори
Пипи преди 3 години
В близост до Американския колеж в Младост има много заразени и изсъхнали дървета. Дано ги изрежат преди да е изсъхнала цялата гора.
1
6
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
Глобалното затопляне в действие вече видимо