Кметът на Стара Загора ще гласува с "Да" за "Бедечка"

"Искаме да получим подкрепата на хората, нека излязат и гласуват"
Обновена: 15 юни 2017 17:42 | 15 юни 2017 17:38, Красимир Ангелов
26
Кметът на Стара Загора ще гласува с "Да" за "Бедечка"
Снимка: Facebook/Запазете Бедечка

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще гласува с "Да" на предстоящия в неделя местен референдум в града за съдбата на парк "Бедечка", съобщи самият той в интервю пред БНР. На 18 юни избиратели ще трябва да отидат пред урните с отговор на въпроса "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка“" по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. "Ив. Вазов“, от север - алеята към предприятие Труд и юг – ул. „Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора".

С оглед на въпроса привържениците на запазването на парка ще трябва да гласуват с "Да", а тези които искат там да бъде изграден нов квартал – с "Не".

Още по темата

"Старозагорци ще имат възможност да направят своя избор. Получи се много активен дебат и социалните мрежи станаха арена на тези спорове - там има възможност да се чуят всички страни и общината да не се меси и да не предопределя избора на старозагорци", посочи Тодоров.

Той призова своите съграждани да излязат до урните и да гласуват, защото е особено важно да има активност, "хората да излязат и повечето от тях да изразят своето мнение, защото демокрацията изисква хората да контролират своите политици".

Градоначалникът посочи и двата варианта, след като станат ясни резултатите от допитването: да се предприемат действия по завършване промяната на общия устройствен план или нещата да останат, както са до момента, а това означава да има изграждане на квартал.

"Всеки кмет и всяко управление трябва да има подкрепата на хората, когато взима определено важно за града решение. Каквото и решение да се вземе в случая, и едното и другото, това ще означава разходи за града в следващите години. И да бъде квартал - там ще трябва да се направи инфраструктура", посочи Тодоров.

По думите му подобен референдум е трябвало да бъде проведен преди много години, когато е имало възможност да се извършат промени в приетия план. "За съжаление през 2012 година  нямахме достатъчно информация. Главният архитект тогава носи основната отговорност да не бъдат изрядни нещата, защото аз самият дори не знаех, че на групите дървета, които тогава са били заснемани, реално не е направена подробна картотека и впоследствие се е оказало, че има още над хиляда дървета, които въобще не са отразени никъде", посочи кметът на Стара Загора.

Но и уточни, че тогава в градската управа не са имали особен избор, защото общият устройствен план вече е бил приет, а един подробен устройствен план трябва да отговаря на общия устройствен план.

"Искаме да получим подкрепата на хората, нека те да излязат на 18-ти и да гласуват, защото това е единственият истински начин за промяна и това утре ще бъде нашата легитимност, с която ще отидем да се борим в съда, защото смятам, че общественият натиск в днешно време е нещо изключително важно, за да може да се взимат правилните решения, които да не бъдат извън закона", призова Тодоров и допълни:

"Моята лична позиция е, че не могат да останат нещата както са в момента, този план е порочно приет, той не отговаря на действителността и затова аз ще гласувам за промяната на този действащ в момента план. Ще гласувам с "Да".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Краси,на 18 ЮНИ ще е референдума,щом ще правиш статия седни почети малко!