Кметът на Стара Загора ще гласува с "Да" за "Бедечка"

"Искаме да получим подкрепата на хората, нека излязат и гласуват"
Обновена: 15 юни 2017 17:42 | 15 юни 2017 17:38, Красимир Ангелов
26
Кметът на Стара Загора ще гласува с "Да" за "Бедечка"
Снимка: Facebook/Запазете Бедечка

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще гласува с "Да" на предстоящия в неделя местен референдум в града за съдбата на парк "Бедечка", съобщи самият той в интервю пред БНР. На 18 юни избиратели ще трябва да отидат пред урните с отговор на въпроса "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка“" по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. "Ив. Вазов“, от север - алеята към предприятие Труд и юг – ул. „Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора".

С оглед на въпроса привържениците на запазването на парка ще трябва да гласуват с "Да", а тези които искат там да бъде изграден нов квартал – с "Не".

Още по темата

"Старозагорци ще имат възможност да направят своя избор. Получи се много активен дебат и социалните мрежи станаха арена на тези спорове - там има възможност да се чуят всички страни и общината да не се меси и да не предопределя избора на старозагорци", посочи Тодоров.

Той призова своите съграждани да излязат до урните и да гласуват, защото е особено важно да има активност, "хората да излязат и повечето от тях да изразят своето мнение, защото демокрацията изисква хората да контролират своите политици".

Градоначалникът посочи и двата варианта, след като станат ясни резултатите от допитването: да се предприемат действия по завършване промяната на общия устройствен план или нещата да останат, както са до момента, а това означава да има изграждане на квартал.

"Всеки кмет и всяко управление трябва да има подкрепата на хората, когато взима определено важно за града решение. Каквото и решение да се вземе в случая, и едното и другото, това ще означава разходи за града в следващите години. И да бъде квартал - там ще трябва да се направи инфраструктура", посочи Тодоров.

По думите му подобен референдум е трябвало да бъде проведен преди много години, когато е имало възможност да се извършат промени в приетия план. "За съжаление през 2012 година  нямахме достатъчно информация. Главният архитект тогава носи основната отговорност да не бъдат изрядни нещата, защото аз самият дори не знаех, че на групите дървета, които тогава са били заснемани, реално не е направена подробна картотека и впоследствие се е оказало, че има още над хиляда дървета, които въобще не са отразени никъде", посочи кметът на Стара Загора.

Но и уточни, че тогава в градската управа не са имали особен избор, защото общият устройствен план вече е бил приет, а един подробен устройствен план трябва да отговаря на общия устройствен план.

"Искаме да получим подкрепата на хората, нека те да излязат на 18-ти и да гласуват, защото това е единственият истински начин за промяна и това утре ще бъде нашата легитимност, с която ще отидем да се борим в съда, защото смятам, че общественият натиск в днешно време е нещо изключително важно, за да може да се взимат правилните решения, които да не бъдат извън закона", призова Тодоров и допълни:

"Моята лична позиция е, че не могат да останат нещата както са в момента, този план е порочно приет, той не отговаря на действителността и затова аз ще гласувам за промяната на този действащ в момента план. Ще гласувам с "Да".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
- преди 6 години
общинарите са създали хаос като са гласували там да е квартал, даже градоустройствен план му направили, сега хората трябва да си спасяваме парка и да плащаме за техните безумия
20
0
 
3
 
! Отговори
До собственик преди 6 години
Тези опорни точки се изтъркаха вече. Преди няколко дни бях там. Ами, не е змиярник, а си е много красива гора. На първите построени сгради, колко процента зелени площи бяха запазени? Ще ти кажа - 0% По закон ми се струва, че трябваше да бъдат 40%
19
5
 
0
 
! Отговори
Собственик преди 6 години
това там е змиярник и занемарени храсталаци, ние искаме да изградим нов модерен квартал с ниско строителство и запазят 22 % от зелените площи. Зелената мафия иска да ограби изконното право да разполагаме със собствеността си. Жеков, Динева и оная йогата са ***, а общината "изобщо" не се меси, само дето кмета публично заявява как ще гласува. Това е безобразие и кощунство. Референдума е за и против зелената мафия. Старозагорци избират !
18
0
 
5
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Никой не може да ме убеди, че запазването на един СЪЩЕСТВУВАЩ ПАРК, ще струва по-скъпо, от изграждането на инфраструктура на един квартал. Канализации, тръби, улици, тротоари, електричество, осветление и тн. Квартал за няколко старозагорски тариката, който ще платят пак заралии.
17
1
 
1
 
! Отговори
Лично мнение преди 6 години
До АнтисоросоидИнфраструктурата в един бъдещ "квартал Бедечка" вероятно ще излезе малко по-евтино, но хубавите неща винаги са по-скъпи! И по-ценни!
16
2
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 6 години
Човекът е притиснат от една мафиотска клика в града и това не са природозащитниците, но отново мъжка постъпка. Горд съм, че Стара Загора има такъв градоначалник
15
0
 
6
 
! Отговори
трън преди 6 години
Е, ако и кметските наместници са с искрено добри намерения като старозагорския кмет, ще успее допитването. Край Бедечка не е подходящо място за живеене, има постоянно течение. Неслучайно там правят бира. Успех!
14
6
 
3
 
! Отговори
НИЕ преди 6 години
Не гласувайте!С този "референдум" кметът иска да си измие ръцете с нас!Решението е изцяло в ръцете на местната власт и нека да не ни правят на будали,каквито сме си!И в двата случая ще плащаме за отдавна отчуждени и платени на собствениците земи.Това вътрешногербаджийски далавери!
13
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
постройте къщи,може и да си купя една.
12
0
 
13
 
! Отговори
загорка преди 6 години
ДА за парк Бедечка! Престъпление е да се унищожи това зелено, речно богатство!
11
1
 
14
 
! Отговори
заралия преди 6 години
Това на снимката да ви прилича на квартал? Алчни тарикати, ама няма да им мине номера! ДА за Бедечка
10
4
 
10
 
! Отговори
Старозагорец преди 6 години
Браво на Живко. За пореден път доказа, че е мъжко момче.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стара Загора вече не е зеления град, който беше, но в неделя ще гласувам с "да"
8
1
 
16
 
! Отговори
заралия преди 6 години
Разбира се, че ДА за парк Бедечка. 400 декара гора в централната част на Стара Загора. Безумство е да се унищожи. Да им дават да строят другаде. Заралии излезте и гласувайте с ДА в неделя.
7
1
 
13
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Аз съм Заралия кореняк.Дедите и Бабите ми са клани тук от турците.Няма квартал Бедечка,има БЕДЕЧКА,по името на маловодната речица там.Даже има лаф "Да не съм си ловил юрдека в Бедечка"!!!Никога не е било квартал,никоха не е било нищо друго освен зелена площ и парк.Всички новозаселили се измислени гочета увалийци и приходящи ороизводни да знаят ТОВА НЕ Е И НИКОГА НЕ Е БИЛО КВАРТАЛ!!Тия с имотите са обезщетени и могат само да си пият Загорката на езерото.и да не скимтят.Гербаджиите искат да папат
6
2
 
4
 
! Отговори
До 6 и7 преди 6 години
Само дето тия "местни феодали" са от партийката на Живко Памперса. Проверете на кого бяха нивите преди върху тях да се построят вече готовите кооперации. Имената са добре известни. В случая Ст.З. вече няма полезен ход заради бездействието на кмета в последните 2-3г.Тарикати си направиха проекти, някои ги одобриха в същата община , която сега прави референдум. Сега те ще лапнат 30млн.без да правят нищо. Ако искаше да ги спре кметът отдавна можеше да смени плана на Ст.З. така че там да не се строи
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кмета разреши да се строи, преди години. Да не се прави на 6 без 10. Гербаджииска...
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента и ДА и НЕ са грешни отговори. Този проблем е трябвало да бъде решен преди 5 години.
3
10
 
7
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Какво значи ДА бе памперс????..Кажи за парк или против парк??!??..Гербаджийска малка ножка!
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм от Стара Загора, нямам идея къде се намира този парк, но e безумно за разрушиш зелено място, парк, за да правиш блокчета там. Със сигурност има къде да се строят нови блокове, но не и да разрушиш парк. То все едно утре някой да иска да си направи блок в Борисовата. Еми няма да стане!