Законен ли е референдумът за Бедечка? Ще го бъде ли парка?

Въпросът засягал теми, за които нямало как да решават гражданите
16 юни 2017 10:37,
9

На 18 юни старозагорци ще решават чрез референдум дали да бъдат отчуждени частните незастроени имоти в кв. "Бедечка" или на това място да бъде изграден най-новият квартал в Града на липите.

Въпросът в допитването обаче не бил формулиран законосъобразно, настоя пред Bulgaria ON AIR бившият народен представител от Реформаторския блок Димитър Танев, който е подал и сигнал до Прокуратурата във връзка с това.

"Нашият сигнал в Прокуратурата беше във връзка с подвеждащия и манипулативен и бих казал незаконен въпрос, който беше иницииран от Община Стара Загора, защото във въпроса се касае за общински бюджет. Гражданите трябва да решат със своя вот дали да бъде ангажиран общинският бюджет с решението да има парк. Затова беше и нашият протест в Районния съд Стара Загора и по отношение на Прокуратурата, която също заведе сигнал, че така зададеният въпрос има пряко касателство към общинския бюджет, т.е. на практика гражданите ще подпишат празен чек на кмета", обясни Танев.

В подкрепа на думите си той добави, че в Закона на референдума е посочено - населението не трябва да се пита за данъци, такси и бюджет, които влизат в правомощията на кмета.

А самият кмет на Стара Загора - Живко Тодоров - беше упрекнат от Танев, че е могъл да разреши въпроса през 2012 година, когато общинската администрация приема общ устройствен план, чрез който земеделските земи стават жилищни.

"Категорично ние сме в защита на частната собственост, категорично хората са били подведени, защото са им били върнати земите като земеделски, след което с решение на общината са станали жилищни, а сега им казват: "Вие не може да ги ползвате", добави Танев.

По сигнала му към прокуратурата са насрочени дела - на 28 юни в старозагорския съд и на 29 юни във Върховния административен съд, когато ще стане ясно дали референдумът е законосъобразен.

В разговора се включи политологът Първан Симеонов, който е сред активистите в подкрепа на предстоящия референдум. Той призова старозагорци да излязат и да гласуват, независимо от делата по легитимност на допитването.

"Аз призовавам моите съграждани да излязат и да гласуват, защото така или иначе референдум ще има, тяхното мнение ще се гледа. Трябва да се излезе и да се гласува с "да", защото тогава общината ще инвестира в запазване на тези близо 4000 дървета, алеи, 400 дка зелена площ. При "не" общината пак ще трябва да инвестира, само че в инфраструктура за една група инвеститори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Деян преди 6 години
Не мога да взема страна, но дано хората, чиито земи са там и искат да ги продадат, да са си извадили поука от това, което се случи с Черноморието и с планинските ни курорти. Там преди не чак толкова много години хората разпродадоха бащините земи от алчност и един ден се събудиха роби на Спа центровете и хотелите за жълти стотинки. Срещу това получиха пари, достатъчни за кола, плазмен телевизор и почивка в чужбина. Дядовците ни са се били за тази земя, ние я продаваме на инвеститори.
6
0
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Паркът се...именува Бедечка на едноимената рекичка,преминаваща от там.Това е най...големия воден басейн на заралии и те много си я обичат.Старозагорски лафф:Бедечка до Бедечка и така 1000 пъти,ще...стане Черно море.
5
1
 
3
 
! Отговори
Трудовакът Сали преди 6 години
Хей хора ако става въпрос за Аязмото не го разваляйте тоя хубав парк. Край този парк ми минаха най-прекрасните младежки години, макар, че дните работата по стрителството беше непосилна и тежка. Халал да е трудът ми - ангария, но градът е хубав, а Аязмото е негов символ.
4
1
 
10
 
! Отговори
румен преди 6 години
Нали народът по Конституция е суверенът на държавата. Как така нямал право да се намесва в теми като данъци и бюджет?!Нали народа плаща данъците , а бюджета е за държавата на която е суверен.Тези дето правят законите са за затвора.
3
1
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Странно, народът не може да решава чрез референдум, но може да решава чрез камъни...
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и да е законен, но е безсмислен. Ако искаше да опази Бедечка кметът още преди 5-6г. можеше да измени плана на града. Той нарочно си траеше, негови съпартийци купиха земи там, някои построиха 4-5етажни грозни кооперации, останалите имат готови проекти за същото. Кметчето си изми ръцете, изгони гл.архитект и сега с референдума търси законен начин да налее 30млн. на неговите си хора. Жива далавера. Каквото и да се реши ще съборят ли вече построените сгради? Не, нали? Какво да говорим тогава?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пхахаха щом не можем да решаваме ще спрем и да плащаме данъци. Tая дрогирана ли е, току що ни отряза правата. Дали да не заведем колективен граждански иск в Хага срещу таз калинка.