Нанков: Северна България - приоритет за пътищата!

Според министъра е важно да се въведат тол таксите
Обновена: 17 юни 2017 15:54 | 17 юни 2017 15:48, Веселина Йорданова
30
Нанков: Северна България - приоритет за пътищата!
Снимка: БТА

В страната има 24 отсечки, в Североизточна България има три. Пътят Добрич - Варна, една от тях, е много важен - и за румънските туристи, и за камионите със зърно. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на първата копка на ремонта на пътя в центъра на село Стожер, предаде "24 часа".

Реконструкцията на пътя Варна-Добрич - 15,6 км, е пълна рехабилитация по линия на европейско финансиране по оперативната програма "Региони в растеж" на стойност около 9 млн. лв.

Според специалисти това е тежък участък от гледна точка на пътната безопасност и за десетте месеца ремонтни дейности ще трябва да бъде наложено намаление на скоростта. Най-вероятно ще бъдат поставени камери, които да следят скоростта на автомобилите - каза още министър Нанков.

Той обяви, че след тази рехабилатация на някои по-тежки участъци по пътя Варна-Добрич – при изкачвания, спускания, и на места с повишена концентрация на пътни произшествия, ще бъде проектирана и трета лента, но не за целия път. Това строителство ще бъде сметка на националния бюджет.

"Ще се опитаме още тази година с постановление на Министерския съвет по линия превантивен ремонт да вкараме финансиране за ремонта на пътя Албена-Добрич. Става дума дума за цялостна реконструкция на стойност над 9 млн. лв. В момента агенция "Пътна инфраструктура" разполага с критични 30 млн. лева бюджет. Ако националният бюджет има излишък, ще го започнем още тази тази година", заяви Нанков.

Според министъра, важно е да се въведат тол таксите, оттам очаква да дойдат приходи около 1 млрд. лв.

"Освен автомагистрала "Хемус", за скоростния път от Видин до Ботевград с приоритет участъка от Ботевград до Мездра и обхода на Димово, магистрала Русе-Велико Търново – към тези обекти ще насочваме целево по-голямата част от ресурса на агенция "Пътния инфраструктура" по линия на текущия и превантивния ремонт", заяви Нанков.

За авгомагистрала "Хемус" той каза, че за 16-те км Белокопитово - Буховци, са отворени ценовите оферти. Предстои класиране на участниците, ако няма обжалвания работата може да се започне веднага, тъй като има осигурени средства. Другият участък е Ябланица до пътния възел Боаза, разклона за Тетевен – около 9,3 км.

Министър Нанков и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов извършиха инспекция и на ремонта на Аспаруховия мост във Варна, без да се спира движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почва пътният рекет, наречен "Тол такса". Направо са като магистрални бандити.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мини виж стария севлиевски път където отбиха номера само с няколко отсечки тоя път от 30 години и повече нее пипан срамота