МРРБ обещава: Тол такси – от догодина, системата изцяло електронна

Очакват системата да събира около 1 млрд. лева
18 юни 2017 07:30,
118
МРРБ обещава: Тол такси – от догодина, системата изцяло електронна
Снимка: архив Reuters

Внедряването на системата за тол таксите се очаква да стане през 2018-а година, съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщи Информационна Агенция "Черно море".

Той посочи, че към момента основно собствениците на леки автомобили издържат пътния сектор в България.

"От 320 млн. лева, събрани средства от винетни стикери през 2016-та, 190 млн. лева са от леки автомобили. Продадени са за България 6.8 млн. броя стикери за леко и тежкотоварни автомобили", заяви Нанков.

Той допълни, че точно тази тенденция трябва да се обърне и България да използва геостратегическото си положение и по адекватен начин да тарифира транзитно преминаващите.

Министър Нанков уточни, още че около 1 млрд. лева ще се събира от тол таксите без това да ощетява обикновения гражданин, ползващ автомобила си.

Министърът се надява до края на тази година да приключат всички процедури по обжалването и внедряването на системата да може да започне през 2018-а година.

Нанков поясни, че ще отпаднат само хартиените винетки, а не електронните. Така в страната ще заработи изцяло електронна система, като държавата ще спести разходи за отпечатване, съхранение и разпространение.

Министърът обяви още, че до края на тази година със средства от държавния бюджет ще започне строежа на нови над 25 км от магистрала "Хемус". Тече и проектирането на отсечка от 50 км от пътен възел Боаза до разклона Плевен-Ловеч.

След края на летния сезон се очаква да започне следващ етап от ремонта на Аспаруховия мост, който до финала ще глътне над 20 млн. лв., каза министърът, след като инспектира прясно завършената втора отсечка от моста. Нанков огледа и охранителните канали в кв. Аспарухово, построени след потопа през юни 2014.

"МРРБ няма вина за трагедията, защото не отговаря за наводненията, а за свлачищата", заяви Нанков по повод констатациите в експертиза, огласена преди ден от прокуратурата. Мерки за защита срещу природни бедствия Варна може да реализира чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, посочи директорът на финансовата институция за България Лариса Манастърли. Тя обяви, че общината преговаря с банката за кредит от 9 млн. евро. Парите ще бъдат вложени в рехабилитация на булеварди, подновяване на подземната инфраструктура, както и в проекти за развитие на зелените зони в града и за борба с климатичните промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
0
 
! Отговори
Багер Валяков преди 6 години
Заслужавате си Секи лев от всички такси, ***.....
102
3
 
9
 
! Отговори
don преди 6 години
Защо турските гастарбайтери не плащат винетки като минават през БългарияЗащо КАТ не ги санкционира.Същото е за турските камионни кой от тях плаща винеткиТам са най големите кражби от 27 годиниАко прокуратурата направи една проста проверка от преминали МПС в масивите на гранична полиция , митници и колко се водят пи събирачите на такси от пътната агенция ще се установи колосална разлика може би сумата е към милиардА наз ни щавят за щяло и нещяло , а турците не закачатДържавата губи
101
4
 
11
 
! Отговори
ПОЛИГЛОТ преди 6 години
Трябва да си суперпро ст, за да употребяваш израза ТОЛ ТАКСА!Думата ТОЛ е от английски и има няколко значения, едно от които е ПЪТНА ТАКСА и като се анализира израза в първото изречение се получава ПЪТНА ТАКСА ТАКСА!Повече НЯМА да ограмотявам!
100
4
 
13
 
! Отговори
НАрода Нема ПАРИ преди 6 години
Обяснете на БОрисов и ЦВетанов че няма възможност да се ограбват по над 23 000 000 000 лев а от народ а от които над 10 000 000 000 ежегодно да се насочват към НАГЛО ПРЕСТЪПНИ КОРУПЦИОННИ ОБЕКТЧЕТА.Другите откраднати в НАГЛО НЕЗАКОННИ ДАНЪЦИ ВКЛ ДДС отиват за издръжка на ОГРОМНА ДОКАЗАНО ВРЕДНА АДминистрация която участва десетки години в ликвидацията на БЪлгарите в БЪлгария.СЛед ликвидацията на НАродната индустрия с нагла имитация на приватизация най ценните ЗЛАТНИ КОКОШКИ ГИ НЕМА..
99
4
 
0
 
! Отговори
ЛИквидация на МРРБ преди 6 години
Напомняме, че тези нагли престъпници от МРРБ поразяват в момента трайно Европа и МАЛА АЗИЯ с тежко терористични комбинирани холограмни и ноосферични оръжия маскирани като "Винетки".НАд 3 000 000 БЪлгари са трайно отровени с холограмни отпадъци разпространявани от тези масови убиици въпреки изричната ЗАБРАНА от ЗАКОНА за лепене на предни стъкла на отвличащи внимание лепенки вкл НАГЛО ПРЕСТЪПНИИ ХОЛОГРАМНИ ОРЪЖИЯ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ.Всяка катастрофа е тяхно дело според проверили./има залепени
98
3
 
4
 
! Отговори
АМАН От КРАДЦИ преди 6 години
Терористите на власт ползват пси активни клипове по телевизии за да потушат народния гняв..Облъчват подставени на власт като Борисов и други за да не възразяват и пречат на ликвидацията на един от най цените народи в света БЪлгаро говорящия.ТАзи година с НАГЛО ПРЕСТЪПНИЯ БЮДЖЕТ искат да ограбят над 23 000 000 000 живи лева от около 1 000 000 реално работещи/от пенсионери учащи, и издържани с ограбвани пари в бюджетния сектор грабят отделно/.Тов а с а по 23 000 хиляди откраднати живи лева
97
4
 
6
 
! Отговори
ИМА Пътен ДАНЪК преди 6 години
Има включен пътен данък в цените на горивата.СЛед падането на цените на НЕфта печалбите от горива нарастнаха няколко пъти .Правителството може да събира от тези печалби достатъчно за подръжка на пътя..Техниката ще повреди тежко територията на БЪлгария .На практика всеки един автомобил обемно ще бъде включен за трайно следене и увреждане на всичко живо в него.Над 5 000 000 БЪлгари няма пари за НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ТОЛ ТАКСИ.Ще спрете излишните МАГИСТРАЛКИ И ТОЛКОВА>НЕ НИ ТРЯБВА ХЕМУС ИМА ЗАПЛАХА
96
2
 
8
 
! Отговори
Не увреждайте BG преди 6 години
Огромни региони от НАшата МИла Родина се обезлюдяват ..В Много села освен пенсионери няма други..Терористите на власт крадат десетки милиарди годишно нагло без да им пука.Реално само нагли престъпници издържани с ограбвани пари в министерства и ведомства и техните протежета от нарочно създадени компаниики имат пари ..
95
2
 
6
 
! Отговори
JJIvanov AMAN преди 6 години
НЕ СА ЗАКОННИ..АМАН от ТЕРОРИСТИ НА ВЛАСТ.Вместо да вземат такси само от чужденците тези нагли престъпници се опитват да загробят БЪлгарите в БЪлгария.Всички пътища в БЪлгария са изградени и подържани само с ограбвани пари от БЪлгарите.заради нагли крадци на власт над 5 000 000 нямаме доходи за оцеляване.НАд 2900 000 нямат никакви доходи ..КАкви тол такси какви кървави ликвдиацияонни за БЪлгарите милиарди..НАрода няма пари .
94
1
 
17
 
! Отговори
! преди 6 години
Надявам се ТОЛ таксите да са както в Беларус, за леки автомобили с местна регистрация пътищата са безплатни дори няма и винетки, а такса плащат тежкотоварните автомобили и тези с чужда регистрация. Реално пътната настилка се оврежда основно от тежкотоварните автомобили.
93
4
 
12
 
! Отговори
парички преди 6 години
Данък на колата, преглед, застраховка, поддръжка, зимни/летни гуми, винетка, тол-система, гориво... И къде са тия всичките пари? Щото за пътища не отиват, това се вижда от космоса ;)
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да , ТОЛ систимата е положителна за държавния бюджет , но как ще у нас , с побългарен вариант ли , т. е. тол ще има преди или след дупките по магистралите , щото някой вече си е напълнил джоба от тази система и парите пак не стигат за добри пътища
91
1
 
18
 
! Отговори
директно за зандана преди 6 години
Къде са парите от синя и зелена зона в София? Милиони левове. Преките на Витошка са като Виетнам след войната. Тротоарите се вълнуват като електро-вълни нагоре и надолу. Няма кошчета. Дърветата щръкнали в една необгрижвана квадратна земна дупка пълна с ***. Плюещи плочки навсякъде.Къде са парите? За какво се харчат?
90
8
 
2
 
! Отговори
Rabotnik преди 6 години
Пак ще плащат колите, на турските тирове не можеш да им вдигаш таксата защото има проект и се работи по него в Турция да се минава по Черно море с ферибот до Румъния за това по-леко с затваряне на граници и че България е на крадтопът и всичко зависи от Бай ти ***
89
3
 
7
 
! Отговори
Ммм преди 6 години
В момента един турски тир минава през бг за 20 лв. с една дневна винетка това да около 250 км..В останалата част на еврппа 1 км. струва 12-18 евро цента.Ако искаме хубави пътища минимума за БГ са 12 евроцента за км. За автом. Над 3.5 т. Или стедно около 30-35 евро на турки тир.ТОЛ системата е задилжителна !!!
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лили открадна милиони от винетките, сега тоя ще краде от ТОЛ - такси така ли?Догодина трябва и още някаква такса да измислят, щом народа е *** да ги търпи, значи и още може
87
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това вече е върха.- един път ни събират такси за пътя чрез акциза върху бензина- втори път ни събират такси за пътя с винетка- и сега ще има и тол такса за магистралите.Не се наядоха. На софиянци им направиха магистрала до морето и до Гърция , че и околовръстно. А за останалите градове - дръжки.
86
20
 
8
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Цена от 97 лв за годишна винетка е абсолютна смешка. Това джобните пари на един работещ човек за един ден. Годишната винетка трябва да струва минимум ама минимум 400 лв на година за да се поддържат пътищата изрядно.А не всеки ***-*** да ми кара 50 годишната си таратайка и да замърсява въздуха.Така че гласувам за този който вдигне винетките още до края на това лято!
85
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе каква е тая евтина винетка бе, няма и 100 лв. Я Лилянка веднага да я направи 500 лв да влизат в бюджета пирички за лачени чанти.
84
6
 
20
 
! Отговори
Наивнициииии преди 6 години
И винетки ще си купувате и тол такси ще си плащате. Всички,без изключение.Това ви беше последната безплатна благинка от бай Тошо.Ама,вие сте еврпейци и сте богати. Бълха ви охапала.