МРРБ обещава: Тол такси – от догодина, системата изцяло електронна

Очакват системата да събира около 1 млрд. лева
18 юни 2017 07:30,
118
МРРБ обещава: Тол такси – от догодина, системата изцяло електронна
Снимка: архив Reuters

Внедряването на системата за тол таксите се очаква да стане през 2018-а година, съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщи Информационна Агенция "Черно море".

Той посочи, че към момента основно собствениците на леки автомобили издържат пътния сектор в България.

"От 320 млн. лева, събрани средства от винетни стикери през 2016-та, 190 млн. лева са от леки автомобили. Продадени са за България 6.8 млн. броя стикери за леко и тежкотоварни автомобили", заяви Нанков.

Той допълни, че точно тази тенденция трябва да се обърне и България да използва геостратегическото си положение и по адекватен начин да тарифира транзитно преминаващите.

Министър Нанков уточни, още че около 1 млрд. лева ще се събира от тол таксите без това да ощетява обикновения гражданин, ползващ автомобила си.

Министърът се надява до края на тази година да приключат всички процедури по обжалването и внедряването на системата да може да започне през 2018-а година.

Нанков поясни, че ще отпаднат само хартиените винетки, а не електронните. Така в страната ще заработи изцяло електронна система, като държавата ще спести разходи за отпечатване, съхранение и разпространение.

Министърът обяви още, че до края на тази година със средства от държавния бюджет ще започне строежа на нови над 25 км от магистрала "Хемус". Тече и проектирането на отсечка от 50 км от пътен възел Боаза до разклона Плевен-Ловеч.

След края на летния сезон се очаква да започне следващ етап от ремонта на Аспаруховия мост, който до финала ще глътне над 20 млн. лв., каза министърът, след като инспектира прясно завършената втора отсечка от моста. Нанков огледа и охранителните канали в кв. Аспарухово, построени след потопа през юни 2014.

"МРРБ няма вина за трагедията, защото не отговаря за наводненията, а за свлачищата", заяви Нанков по повод констатациите в експертиза, огласена преди ден от прокуратурата. Мерки за защита срещу природни бедствия Варна може да реализира чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, посочи директорът на финансовата институция за България Лариса Манастърли. Тя обяви, че общината преговаря с банката за кредит от 9 млн. евро. Парите ще бъдат вложени в рехабилитация на булеварди, подновяване на подземната инфраструктура, както и в проекти за развитие на зелените зони в града и за борба с климатичните промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
До 64 преди 6 години
Имаше го като писах. Ама модераторити не спят... режат, режат.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държаватае орган за насилиеи рекет над гражданите.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6166 го няма може би имаш предвид банкянския бек?
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като ше събират пари, качеството на магистралата трябва да е отлично. Първо да си оправят вълните.
59
3
 
12
 
! Отговори
До анонимен 66 преди 6 години
Ами, то пари има, а пътища няма... първо беше акциз върху горивата, с предназначение да подържа Републиканската пътна мрежа. Като поутихнаха нещата, хоп винетка, щото пари за пътища нямало. А за акциза никой дума не обели. Като свикнаха хората с винетките и млъкнаха, хоп тол такса.... а винетката остава, акциза също. Истината е, че това е министерството, от което най-много се краде. Но когато народа не си търси правата, така е. Само ще си чешем езиците тук и ще продължават да ни изтръскват.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 64Формално е така, нопи се събират много и от други данъци и акцизи които се плащат само от автотранспорта - къде отиват парите от акциз върху горивата? а безбожните "еко" такси които се събират от частни фирми без ясно предназначение?
57
2
 
1
 
! Отговори
До62 преди 6 години
Нали за това е тая тол система?!?!
56
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всякакви редки мисли се пускат тука.Мого е просто - има пари, има пътища. (ама заделяли си, не знам си кви внушения още)Стига с тия партийни лозунги - "не ядеме асфалт".
55
11
 
15
 
! Отговори
Бивш студент преди 6 години
Продадоха енергетиката, продадоха пътищата, продадоха телекомуникациите, продадоха полезните изкапаеми, разпродадоха оръжията ни... абе, хора, толкова ли сте слепи, че продължавате да обвинявате комунизма за несгодите ни?
54
4
 
22
 
! Отговори
Питане преди 6 години
Реално излиза, че ние бедните хорица с увеличението на винетките реално субсидираме превозваческите фирми с ТИР-овете, които транзитно преминават през България. Как може при този поток на тирове, да съберат 190 милиона от леки коли (т.е. от винетки). Тировете на кой плащат? Вижте какво става по пътищата - основният поток са само чужди тирове!!!Защо държавата не си събира парите от тировете, а товари нас да ги субсидираме?
53
7
 
13
 
! Отговори
ЦОНЬО преди 6 години
поредният грабеж над българското племе
52
2
 
11
 
! Отговори
До51 преди 6 години
Винетка електронна до 3.5 и тол над3.5.Толкова ли е трудно да разбереш???
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикновнно такива такси се събират от фирмата която носи и отговорност за подръжката на пътя. Пък ние всички знаем наща държава и служителите и, колко отговорност носят.
50
1
 
2
 
! Отговори
До 34, ястребчето преди 6 години
Ще пътувате във вагони вие
49
9
 
2
 
! Отговори
Топчо преди 6 години
И кой Българин ще премине през бариерата???В Сърбия това го има отдавна,в Италия км е около 00.7 цента.Честито ВИ братя Българи,вече сте истински ЕВРОПЕЙЦИ!!!!
48
3
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До ПАНОВ 48 Пътища ще има като дойде Корнелка на власт.Хи , хи...!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46Опорните точки са за 100 млрд.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно, ТОЛ таксата е по-справедливата, но е важно как се прилага. Още не са казали каква част от републиканската мрежа ще обхване, говори се от 50 до 80%. Никъде не съм и видял каква ще е самата такса. Единствено се споменава, че се очаква да събират повече пари, което за мен е означава повече от нас. Не се разбира и какви мерки се взимат за прехвърляне на товари от автомобилен на ЖП транспорт, особено след като изхарчиха парите за интермодалност за метрото.
45
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 години
Mnogo ste zle v Evropa, opa!
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или винетки, или тол такси. Не трябва и двете!