Алкохолът по морето: Уискито – с вода, водката – 60 градуса

Митниците почнаха масови проверки на нелегални складове
Обновена: 19 юни 2017 10:53 | 19 юни 2017 08:52,
77
Алкохолът по морето: Уискито – с вода, водката – 60 градуса
Снимка: Flickr

Масовият алкохол по морето се оказва фалшив. Редовно се намира уиски, разредено с вода или пък водка менте. Вече са налице и първите проби, които доказват, че масово се среща уиски с 20-градусово алкохолно съдържание, вместо обичайните 43.

Водката пък е дори по-силна от препоръчителното, тя надхвърля даже най-сериозните руски стандарти, които са до 56 алкохолни градуса.

15 проби, взети от митниците, здравното министерство и Комисията за защита на потребителите, регистрират алкохолно съдържание над 60 градуса.

Всичките тези цифри подсказват, че най-масовите напитки за лятото след бирата са чисто менте, категорични са експерти и легални производители на алкохол.

"Всяка една напитка трябва да се произвежда по утвърден стандарт. Алкохолното съдържание трябва да е в точно определени количества и дори най-малкото отклонение може да говори за домашно или гаражно производство", обясняват пред "Монитор" големи производители на спиртни напитки.

Заради зачестилите случаи на фалшив алкохол по морето още от началото на летния сезон от МВР и Агенция "Митници" започнаха масирана акция с кодово наименование "Акцизи". Разследващите вече установили и от кои градове пристигат ментетата.

Варненският регион бил зареждан от Велико Търново и околните села, където няколко гаража и изоставени цехове били превърнати в импровизирани фабрики за алкохол. Бургас, в близост до който се намирали едни от най-оборотните ни курорти, пък черпел запаси от Пловдив, Стара Загора и Пазарджик. Крайните селца към Шабла пък получавали доставки от Шумен. За всяко едно направление си имал отговорник.

Така само преди няколко дни служители на мобилна група към Агенция "Митници" ударили склад с близо 4 тона нелегален алкохол в складово помещение в индустриалната зона на Плевен. Пиячката била приготвена за дистрибуция по морето. Екипите открили готова продукция от близо 2 тона разпределена в пластмасови туби.

Преобладавали ментетата на ракия и на вино. Собственикът на склада не е представил документи за произход и платен акциз, както и документи, удостоверяващи, че стоката е освободена за потребление.

В Лом също било засечено голямо количества фалшив алкохол, който трябвало до седмица да се озове по черноморските ни курорти. Куриозното в случая е, че собственикът на спиртните напитки пуснал обява в интернет, че продава ракия. Така бил разбит и складът му в района на Белоградчик.

В близост до Бургас пък бил ударен малък склад, в който били прибрани за съхранение над 5 тона уиски и водка. Те трябвало да подсигурят потреблението на алкохол за Слънчев бряг и Несебър. Там имало и голямо количество етилов алкохол, който служел за основа на повечето ментета. В него се добавяли единствено оцветители и ароматизатори, за да се получи копие на желаната спиртна напитка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Менте 69° преди 6 години
Не съм съгласен, че само по долнопробните кръчми е фалшив алкохола..Лично аз като работех сезон 2008г. в елитен бар на плажа в Сл.Бряг, два пъти седмично се доставяше 10 туби х 11л. от минерална вода с алкохол от "Ахелой" и понеже на шефчето не му понасяше от същия и го нямаше, се налагаше да го плащаме ние, та цената сама говори какво има в тубите. 8,00 за туба 😬 Горе долу на цената на мин.вода 😄😄😄 Използвахме го предимно за коктейли по 20-30мл. за бр. - сметката е ясна 😉😄
56
0
 
1
 
! Отговори
Море преди 6 години
До ДСО ВинпромДобра кръчма или бар не би си позволила фалшив алкохол,фалшификатите може би са в ол инклузив офертите или някой барове, лесно се разбира.
55
0
 
2
 
! Отговори
Митак преди 6 години
Туй с гаражите мен ако питате е бошлаф работа - хващат някой-друг аматьор. Работата си е като в булгартабак едно време - квото може се прави незаконно за да се удесетори печалбата :)))
54
0
 
1
 
! Отговори
До Мастика преди 6 години
А те мислиш останалите фалшивите на друго място ги правят ...
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48 Кой ти каза ,че нямаше :D.Явно катуница ти е далече :)
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МастикаГоляма грешка :) Поне от 20г не съм виждал истинска мастика :)
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматка до 31Чиста водка си правихме още в 9 клас докато разбирачи като тебе са ходили прави под масата аре скрий се моля те и ходи раздавай мозък някъде другаде
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Открили публична тайна,всичкия алкохол по олинклузива е менте.Да минат и през Златни пясъци ама рано сутринта да видят как от туби от минерална вода се пълнят стъклени шишета.Алкохола влиза през кпп-то в бусове или багажници на леки коли които никой не проврява защото си плащат да небъдат проверени.Голяма новина,как си мислят че от сутрин до вечер ще раздават марков алкохол безплатно и накрая ще им излязат сметките....Всичко е менте по външните барове около басейните......
49
1
 
3
 
! Отговори
p преди 6 години
до 43 : И последно за Гролш - не лоша бира наистина но помислете колко от цената отива шишето с тапичка(признавам им че то е мн яко наистина дори и аз си бях взел 2-3 заради шишето) и колко за съдържанието.Генералния съвет ми е да се информирате за това какво пиете и ядете не се поддавайте на маркетинг. Както виждате не агитирам за определени марки а за повече информираност ПС: наздраве на всички
48
1
 
5
 
! Отговори
p преди 6 години
do 43 : не виждам причина да се обиждаме тук ( или поне нека е грамотно "маллоумен" не е дума)Просто моето мнение е ,че ако искаш да пиеш бира или две в парка докато децата не са ти на главата всеки чешки пилзен който е около 2 лв е по добър от стелата на каменица(отново повтарям - това е лично мнение) .Аз също мисля че е сладникава както 'пивовара' от поста под мен .А относно най-добра бира - такова нещо не съществува - най-добрата за мен е отвратителна за други - това е по скоро въпрос на вкус
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрата водка до 20 лв. по мое мнение, е Зеленая Марка.Егаси кефа - чиста, приятна и няма главоболие, като препиеш - свежарка си.
46
1
 
3
 
! Отговори
Пивовар - Крафтсмен преди 6 години
До 43 : Първо: Стелата е много сладникава и не е за всеки вкус / въпрос на вкус / Второ: Наистина считам като колегата, че Гларус Pale Ale е много по-високо ниво от Стела и също се прави в БГ! Но е значително по-скъпа от Стела.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 51Абе и цените не са от най-ниските!
44
1
 
7
 
! Отговори
Мастика преди 6 години
Едно време като ми се налагаше да ходя често командировки по черноморието отсядах в ол инклузивите. Като усетих какви ментета са им водките, ракиите и уискитата си минах на мастика. Тя изглежда е по-трудна за докарване и си беше нормална Мастика Пещера.
43
0
 
4
 
! Отговори
пфффф преди 6 години
тия данъчни,ако имат идея по колко тона алкохол и колко милиона литра гориво излита без да си платят масрафа...пфффффффф.скоро ще им запари по дупетата.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е фен на кавър версията на пионерски лагер наречена ол инклузив трябва да се примири с лошо обслужване, долнопробна храна и фалшив алкохол. Всичко е в цената, за такава цена толкова !
41
1
 
6
 
! Отговори
Хотелиер по морето преди 6 години
Ами разреждайте я тази водка бе! Не знаете какво е икономия !
40
2
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Най хубавата водка която съм пил(а съм пил доста водка)е тази която преди години купувах от един технолог във Винпром.Човека явно крадеше спирта и в тях правеше магията.Беше наистина магия.Единственият и недостатък бе че не беше кристално бистра.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматка до 31бе Цар Киро да нямаше спиртоварна бе душа? Един гараж и се купува промишлен спирт и готово.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматка до 31именно де, производителите купуват от завода спирт и го пречистват, докато това по бидоните си е промишлен спирт.