Чинията на "Бузлуджа" – проекти, филми и пълна разруха

Няколко идеи за възстановяването й е имало през годините
19 юни 2017 15:15, Красимир Ангелов
72

Снимка: Reuters

Няколко проекта за възстановяването на паметника "Бузлуджа" е имало през годините, припомня „Труд“ по повод изразената готовност от страна на БСП за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на имота, която поиска преди ден лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Един от тях е дело на младата архитектка Дора Иванова, която лансира пред автора на композицията арх. Георги Стоилов и пред археолога проф. Николай Овчаров идеята си домът-паметник да се превърне в монумент на националната историческа памет и в него да намерят място всеки период от нашата история - античен период, Средновековие, Османско робство, социализъм и настояще.

Още по темата

Друга възможност е запазването на монумента и като музей на комунизма, мултифункционална зала, хотел или ресторант. Това се случи преди около две години, но оттогава нищо не е направено.

Изчисленията сочеха, че за санирането на сградата ще трябват поне 2,5 милиона лева. Имаше идея и за виртуална 3D разходка из  руините на комплекса, също дело на млади ентусиасти. В деня, в който новият президент на България Румен Радев стъпи в длъжност, CNN излъчи специален филм за комунистическия паметник, припомня изданието.

През 2011 година премиерът Бойко Борисов подписва решение на Министерския съвет, с което одържавеният през 1992 година монумент се връща безвъзмездно на столетницата. За да се изпълни тази задача е упълномощен областният управител на Стара Загора да финализира сделката. Това обаче не се случва.

Паметникът продължава да се руши и сега, но същевременно влезе като снимачен фон на американския екшън "Механикът: Възкресение" с Джесика Алба и Джейсън Стейтъм. И макар и да тъне в разруха, паметникът попада на два пъти в престижната глобална класация за "Най-красивите изоставени места по света". Веднъж му е отредено 25-о място, а през 2013 година е обявен дори за номер 1.

Решението за строежа на чинията е взето през март 1971 година, а строежът му започва 3 години по-късно и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв.  Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев.

Дом-паметникът се състои от куполна зала и 70-метров двоен пилон. На върха на пилона са монтирани 2 петолъчки с размери 6,50/12 м. Тържествената зала е с диаметър 42 м и височина 14,5 м и е декорирана с мозайки с обща площ от 550 кв. м. Мозайките пресъздават борбите на БКП и изграждането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 художествени композиции, дело на известни български и чужди творци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: бсппаметникБузлуджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Мдам преди 6 години
До АнонименБаце преди 1989 година нямаше как да излезеш от страната. Само с яко връзки в партията. А да не говорим за излизане от СССР тогава щяха да те водят като изменник и фамилията ти бял ден нямаше да види.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе свестни хора има навсякъде, дори при комунистите. Повечето свестни комунисти бяха разстреляни от собствените си другари малко след деветосептемврийския преврат. Други бяха низвергнати и изолирани. Трети просто се отказаха...При строеве като комунизъм, фашизъм и други подобни, свестните хора трудно виреят, макар че винаги ги има.
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическите "реформи" винаги започват с "народен" съд и убийства.
63
1
 
8
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Направете един голем хамам в мазето и напълнете чинията с хетери и гейши.
62
1
 
12
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Само и единствено казино би могло да бъде печелившо на това място.Или публичен дом, но с много отбрана клиентела.
61
7
 
7
 
! Отговори
жал преди 6 години
Някой не може да си опази менискусите от затлъстяване,а тлъгнал държава да управлява.Само луди му вярват!
60
1
 
14
 
! Отговори
БСП-жалка преди 6 години
БСП собствената си чиния на Бузлуджа не могат да оправят, пък щели България да оправят. Кой луд ще им повярва ?
59
9
 
5
 
! Отговори
отвратен преди 6 години
Сегашнаото разклонение на бкп-герп си е присвоило привилегият да върти народа на малкия си пръст,а 50 000 да плюскат до про.иране.И това ако не е тероризъм-да гониш младото население ,защото тук няма бъдеще,да хвърляш на пенциите 200 лв,които не стигат само за плащане на сметки и ги обричат на гладна смърт и да лъжеш,че имаш 28бона,а криеш за вилата в ориндж каунти и сметки в чужди банки......нема такова нахалство!!!
58
4
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Чинията на връх Бузлуджа отразява в най-голяма степен разрухата на една партия, която си беше присвоила привилегията да представлява "Народа", а на самият връх повече му отива името-"Хаджи Димитър", а не прозвището което го свързва с "Бузлуджанския конгрес" и една терористична комунистическа организация чиято история е свързана със събития, като атентата в църквата Света Неделя, и всякакви други подривни действия и престъпления в името на един "Комунистически интернационал" дирижиран от маскава
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1989 - 9млн2019 - 5млндемокрация баце
56
1
 
5
 
! Отговори
демократ преди 6 години
абе най-демократично е да я оставим да падне, понеже е о комунизма. Чинията е олицетворение на цялата държава - да я затрием преди да я построим наново! Нашата любима бананова република
55
0
 
4
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Вижте страницата и ще се убедите,че комунистите не са убили нито един Фашист,които сега се трупат да коментират и клеветят комунизма на страницата.
54
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Трябва да се възстанови. Много туристи ще го посещават, а и със сигурност ще е супер дестинация за големи форуми.
53
2
 
3
 
! Отговори
галман преди 6 години
А най-гадно е боковизъм-социализъм за нашите и фашизъм за вашите.
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма разлика между фашизъм и социализъм - те затова и толкова се мразят - преки конкуренти са.
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друго постижение на соца - плановата икономика /тя не е задължителна, но странно, всички соц държави са с планова икономика/. И така, плановата икономика е напълно неконкурентноспособна /като самия социализъм/, по много причини - ниско качество на продукцията, голям процент дефекти /главно поради манията за преизпълнение/, липса на мотивация за работниците, висока себестойност, условия за разхищение и корупция /държавно ли е - може да се краде/ и т.н.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мръсен *** маркс
49
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социализмът превърна най-добрия земеделец в света в работник на конвейер. Социализмът взе българина, този свободен, весел и трудолюбив човек и го премести от неговата къща и неговата земя, в панелни кутийки, сиви и мрачни като всичко социалистическо. Социализмът, това е мрак и мъка. Управлява глупостта, а слепци водят слепци пипнешком към "светлото" бъдеще.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗГОНЕТЕ СЕМИТИЗМА, НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Допълвам по отношение на заводите:Соцзавода, ако е строен 50-те, 60--те години, то оборудването му е от 20-те и 30-те години. Пример: Камионите ГАЗ /бензинови!?!/ произвеждани до края на 70-те, са модел края на 30-те. Друго - завод се строи в близост до: а-транспорт и б-ресурсите, с които работи. Соцзаводът се строи на месторождението на соцголемец, обикновено на земеделска земя, след което се започва строенето на път и жп линия до него, а ресурсите се докарват от стотици километри.