Само 15% до урните за "Бедечка". Какво следва?

Едва 22 хил. избиратели от над 140 хиляди са гласували
19 юни 2017 09:15,
35

Гласуването за парк "Бедечка" в Стара Загора се провали. Изключително ниска избирателна активност на референдума, малко над 15%, според Общинската избирателна комисия. До урните са отишли над 22 хил. гласоподаватели от над 140 хил. старозагорци.

Отговорите "Да" преобладават, над 18 хил. жители на града са дали този отговор, а малко над 3 хил. са гласували с "Не". За да бъде валидно допитването избирателната активност трябваше да бъде 40%.

Още по темата

Отговорът "Да" означава, че Общината трябва да заплати обезщетения на собствениците на частни имоти в парка, сума, която е приблизително 30 млн. лева и местността да се запази в сегашния си вид. Повече отговори "Не" щяха да означават никакво изплащане на тези обезщетения и изграждане на жилищен квартал в местността.

Репортер на Bulgaria ON AIR трябваше да се срещне с представители на двете страни по казуса в Стара Загора, но малко преди живата връзка собственици на частни имоти в местността "Бедечка" са отказали своето участие.

Те са заявили, че "не приемат за "чиста монета" резултатите от референдума, както и че прекалено много са били спекулациите да се гласува в посока "Да".

Първан Симеонов, активист от неформалното сдружение "Защитете Бедечка" застана пред камерата и каза, че изборният резултат е красноречив и е огромна победа за парка.

"Въпросът беше зададен така, сякаш някакъв парк тепърва ще се изгражда. "Бедечка" си е тук с нейните 400 декара зелена площ. Информацията от общината беше трагична, защото се говореше така, сякаш запазването на парка ще струва скъпо, а изграждането на инфраструктура-безплатно", твърди Първанов пред Bulgaria ON AIR.

От Общината в Стара Загора обещаха решение на казуса до седмица. Деян Иванов, секретар във ведомството заяви пред репортер на телевизията, че няма да има противопоставяне на тезите за парк "Бедечка" и интересите на никоя от страните няма да бъдат нарушени.

"Ще има парк, собствениците ще бъдат обезщетени и този казус ще бъде решен веднъж завинаги!" - категоричен бе Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
Следва естествено изсичане и застрояване ! После там да не се правят че не са разбрали!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те за това им казват заралии, а не старозагорци, щото са рая, а не граждани...
22
0
 
2
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Гочета Увалийци и Мошенници налазиха форума!
21
4
 
6
 
! Отговори
кико преди 6 години
До АнонименАко някой се разрови в живота на тези активисти, ще види доста потресаващи неща. Поне 4-*** от тях са изявени наркомани и безработни. Интересно как преживяват и от къде идват приходите им за кампанията/?? Много въпроси с неясен отговор
20
3
 
4
 
! Отговори
кико преди 6 години
Гледам и се смея на този пингвин Първанчо :) Няма никаква победа при толкова слаб вот и нелигитимен вече референдум. Поне не се излагай пред камерите и вземи си признай колко пари се опита да изнудиш от собствениците за да спреш кампанията в защита на парка.
19
2
 
2
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 6 години
Какво правим сега ??? До вчера беше ясно, че трябва да има 40% или 60 000 гласа избирателна активност, за да се признае референдума. Това означава, че собствениците на имоти могат от днес имат право на строеж. Обаче има едно голямо "НЕ" от страна на г-н Тодоров, който се изказа точно обратното в последния момент и излъга по-най долния начин хиляди хора.Сега апелирам за публично извинение от негова страна, поради взетата ясна позиция към залените защитници и също така неговата оставка.
18
1
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
После пак кажете, че политиците са виновни за всичко... Не са виновни те, а хората! След като имаш възможност да си дадеш мнението по даден въпрос и ти не отидеш да кажеш да или не, значи ти е все тая! За всичко сме така! И по избори и по референдуми... То на събрание в блока където живеят не идват да видят какво става, какво остава за допитване от държавата... *** си е виновен за всичко!
17
7
 
6
 
! Отговори
Павел преди 6 години
Истинските старозагорци си казаха думата. Категорично ДА на парк Бедечка. Другите да замълчат, защото вчера дремуцаха цял ден
16
4
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Не точно. Зелените показват това, което им е удобно. Никога не са били обективни и безпристрастни. Цялата им работа е да падат пари. Европата мило и драго дава пари на такива организации за щяло и не щяло, както и други нпо. Е вярно, симулират понякога някаква работа, но то е за пред хората - да оправдаят огромните суми, които получават. Иначе, хубаво е парка да си остане парк в Стара Загора.
15
4
 
5
 
! Отговори
Do 19 преди 6 години
Ти като си от фанатиците на бетона, недей да мислиш, че другите са такива. Поразходи се по света, за да видиш, че фанатиците като теб, ставате все по-малко и хората по света си искат зеленината, а не бетона.
14
5
 
8
 
! Отговори
заралия преди 6 години
80% от гласувалите са за парка. Какво повече има да говорим. Кметът Живко Тодоров заяви, че ще се съобрази с мнението на активните старозагорци, каквато и да е активността. Хората на които им пука за Стара Загора ясно казаха какво мисля.
13
5
 
8
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Напротив, зелените са тези, които показват своеволията и наглите кражби в парковете и горите!Зелените са тези, които показват бетоновите щения на шепа "предприемчиви" крадци по морето!Лошото е, че овчедушиено взема връх и това определя бъдещето на децата ни!
12
5
 
8
 
! Отговори
НИЕ преди 6 години
Какво обезщетяване !?На алчните собственици-нито лев,нито квадратен метър!Те са обезщетени веднъж през 1961/62 години!Колко пъти ще им плаща Живко и с чии пари?Питал ли ни е да си дадем парите или общински имоти?Не!Точка!
11
3
 
3
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала...Не сме народ!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22хил. будни граждани (без значение, дали са писали ДА или НЕ) и 120 хил. овце
9
3
 
7
 
! Отговори
Заралия преди 6 години
До 5:Заралии сме. Ти какъв си? Зарзават? Бедечка ще си бъде парк! Аз живея до парк Бедечка и катерички играят пред блока. Ако го застроят ще бъдем като софиянци, които са виждали катерички само на снимка.
8
4
 
4
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Нарича се ОВЧЕДУШИЕ!Пълна апатия, безхаберие и липса на гражданска позиция!Не народ а ***!
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е българина - уж иска референдуми, а после изобщо не отива да гласува!Референдума е за умни и отговорни човеци, а не за бивши комунисти.
6
1
 
4
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Е, сметките в "новината" явно не са верни, най-малкото защото някой счита, че и бебетата и децата гласуват. Верният процент на гласували е някъде около 20%, което пак е малко.
5
5
 
4
 
! Отговори
Овчар преди 6 години
Следва.. стадо овце които нямат гражданска позиция. Щом е така нека ги презастроят и тогава ще започнат да блеят друго яче.