Юнските дъждове – заради глобалното затопляне, за море – през август

Температурите се нормализират от четвъртък
20 юни 2017 11:07,
17
Юнските дъждове – заради глобалното затопляне, за море – през август
Снимка: архив, Reuters

Глобалното затопляне е основната причина за все по-честите обилни дъждове през лятото и рязката смяна на топло и студено време у нас.

"Глобалното затопляне се усеща в истинския смисъл като затопляне при повече от + 50 градуса географска ширина. На нашите ширини, и по-специално на Балканите, отражението е, че се засилват проливните валежи и Средиземноморските циклони все по-често оказват влияние, наблюдава се и рязка смяна от по-студено към горещо време", твърди синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков, цитиран от "Труд".

Той посочи още, че през последните дни през Балканите преминават серия от хладни вълни от Северозапад, които бързо се спускат към нашата страна и именно те са причина за валежите и чувствителното захлаждане.

"На височина 1500 метра температурите достигнаха 5 градуса, но въпреки това не може да се каже, че е някаква аномалия. Застудяването бързо отминава и астрономическото лято ще донесе много високи, типично летни температури в цялата страна", каза още синоптикът.

Сряда и четвъртък също се очакват валежи най-вече в източната част на страната, а четвъртък следобед има условия за силни гръмотевични бури, придружени от градушки в централната част на България.

"Четвъртък ще е последният от поредицата дъждовни дни. Още в петък започва период с повече слънчеви часове и повишение на температурите, в края на седмицата между 29 и 34 градуса, а около 27-28-ми юни ще бъде наистина горещо с температури между 31 и 36 градуса", каза още Янков.

Синоптиците очакват в края на юни валежите и средните дневни температури да са около нормалните стойности за този период на годината.

Те припомнят, че ниските температури през последните дни не са никак необичайни и последният по-хладен месец юни е бил през 2013 година. През 1994 година пък по това време на месеца в столицата е имало дни с максимални температури от 10 градуса.

Според дългосрочните прогнози втората половина на юли ще е най-подходящ за почивки по планините и Черноморието. Месецът ще започне с няколко по-дъждовни дни, но още около 10-и ще настъпи продължителен период на топло и сухо време.

"Очакваме август също да бъде в нормите – и като средни температури и като количества на валежите. Повече дъжд ще има в началото и в средата на месеца, а последните дни ще бъдат по-сухи. Юли и август ще бъдат такива, каквито ги помним от летата през детските си години", каза още Петър Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глобалното затопляне е като Йети - всички говорят за него, но никой не го е виждал.
12
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
то това лято се побърка едно лято ама адано се кротне с тоя дъжд
11
1
 
9
 
! Отговори
вярващ в неолиберали преди 6 години
Щом ви се казва глобално затопляне, значи това е правилното! Не виждам никаква разлика от някога - 60-70 -те години. Развитието е спираловидно. Всичко се повтаря. Тръмп е абсолютно прав - глобалното затопляне отвя милиарди и някои не искат да говорят за друго
10
3
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 6 години
Мантрата "глобално затопляне" ни донесе ледена епоха.
9
1
 
5
 
! Отговори
румен преди 6 години
До Анонимен 3Натискат те сериозни комплекси.Потърси помощ от психотерапевт иначе ще стигнеш до психиатър. Нали не си мислиш че само ти пътуваш по света и у нас.
8
2
 
15
 
! Отговори
Вече не е модерно ! преди 6 години
"Глобалното затопляне" вече не е модерно !Новото модерно е "Климатични промени" !И тъй като земята не се затопля много напоследък възникна нуждата от най - модерното определение: "Климатична пауза" (Climate pause)Моля всички да спазват модните тенденции и да се изказват само според последните нареждания. Благодаря !
7
1
 
6
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Аз си мислех,че е заради климатичното инженерство,ама може и заради глобалното затопляне да е.
6
2
 
27
 
! Отговори
Само лъжат! преди 6 години
Това си нормално време за тази част на годината. По старите вероятно помнят че едно време всички лета бяха такива. През денят топло но не непоносима жега. 25-30 градуса.Вечер захлаждане 15-20 градуса. Редовни превалявания почти през ден но без големи пороиНормално балансирано време.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за Гърция е така,само за цените ще прощаваш,далеч не са като тук...
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааа, не! Тръмпито каза, че няма глобално затопляне, нищо, че има спрени полети заради 46*-49* при тях. То в бялата къща са пуснали климатика
3
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция времето беше горещо, говоря за миналата седмица. Хората слънчеви, приветливи, сервитьорите ведри, а не намръщени пандизчии, гледащите в ръцете, плюещи ти в храната, готови да те наръгат с джобен нож. Движението по пътищата спокойно, цените като нашите, ама получаваш качествена храна и услуги. Затова НЕ ходете по бг черноморието, да си обслужват пияни блятове и европейски бели ***, да ги бият и т.н.. Гърция/Испания/Хърватска или Албания дори! Ако искате да си починете - НИКОГА в Бг!
2
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вали дъжд-глобално затопляне.Пече слънце-глобално затопляне.Зимата вали сняг-арктически студ, вследствие на глобалното затопляне.Въобще и сантиметър не можем да мръднем без глобалното затопляне.
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глобалното затопляне е причина за студеното време.