Тъкачи, резбари... варненската Улица на занаятите

На ул. "Дрин" 9 павилиона ще показват българската традиция
22 юни 2017 19:55,
0

Снимка: Пламен Гутинов, Черно море

Атракция, но и чакано завръщане към традиционните занаяти ще бъде за Варна новата занаятчийска уличка, която вече е факт, съобщава Информационна агенция "Черно море".

9 павилиона на ул. "Дрин" (на Кооперативния пазар) ще показват в реално време как се раждат красиви битови предмети, създадени от ръцете на майстори. За павилионите няма да се плаща наем, а само консумативи – ток и вода. Те са оборудвани с климатици и мивки.

Целта е туристопотокът да се върне към пазарите, които са популярни в цял свят. Занаятчиите ще осигуряват възможност на гостите да изработят нещо сами и да се докоснат до българската традиция.

За място в улицата на занаятите кандидатстваха занаятчии със сертификат от съответната камара, както и представители на Съюза на българските художници. Тричленна комисия, начело с художника Венцеслав Антонов и членове председателя на Варненската асоциация на ресторантьорите, и хотелиерите Павлин Косев, и шефа на Варненската асоциация на туристическите агенции Джани Шарков, единодушно одобри следните кандидатури за участие в проекта:

  1. Руменка Николова – занаят "Плъстене"

  2. Ивелина Русева – занаят "Стъклопис"

  3. Катя и Младен Костадинови – занаят "Иконописец"

  4. Петко Петков – занаят "Дърворезба"

  5. Дарина Апостолова – занаят "Тъкачество"

  6. Павел Мильов – занаят "Грънчарство"

  7. Жана Шаркова – художник, мозаечна - смесена техника

  8. Петър Тодоров – художник-гравьор

  9. Станислав Кафеджиев – художник - изработка на накити

Улицата на занаятите ще работи до края на месец октомври. Обектите вече са отворени и се очаква до дни официалното откриване на новата атракционна зона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари