За старините си: По 316 души на ден смятат пенсията си

Толкова поне разглеждат онлайн платформата в НОИ
22 юни 2017 07:39, Петя Славова
5
За старините си: По 316 души на ден смятат пенсията си
Снимка: архив, Булфото

Средно по 316 души на ден пресмятат бъдещата си пенсия чрез онлайн платформата на Националния осигурителен институт (НОИ).

Само за първите 5 месеца на годината 47 740 нашенци са проверили каква би била сумата им за старини, показват справкав института.

Не всички мераклии да разберат какъв ще е размерът на бъдещия им доход за старини обаче са в предпенсионна възраст. Т.е. сред тях може да има и хора, на които не им достигат възраст и осигурителен стаж, за да излязат в заслужена почивка.

Още по темата

"За определяне прогнозния размер се взема предвид средно месечният осигурителен доход за 12 календарни месеца, предхождащи датата, от която се изчислява пенсията“, обясниха от НОИ. За да видят прогнозния размер на пенсията си, трудещите се трябва да имат

Персонален идентификационен код, издаден от НОИ. С този код може да се провери и кога е издадено пенсионното разпореждане т.е. така прекъсналите работа могат да следят от коя дата вече са официално пенсионери.

От миналата седмица от института изпращат писма до всички трудещи се, на които им предстои да навършат пенсионна възраст през 2018 г., пише "Монитор".

От НОИ трябва да напомнят на гражданите, че им остават 6 месеца до навършване на години за излизане в заслужена почивка. "Целта на уведомяването е да бъде осигурено достатъчно време на хората да се погрижат за набавяне и оформяне на всички необходими документи във връзка с излизането им в пенсия“, обясниха от НОИ.

Писма ще получават всички, които отговарят на изискването за пенсионна възраст, независимо дали имат нужния осигурителен стаж за прекъсване на работа.

Догодина в заслужен отдих жените ще излизат след като навършат 61 години и 2 месеца, при условие, че имат поне 35 години и 6 месеца трудов стаж. Мъжете пък ще трябва да работят до 64 години и 1 месец, като е нужно да имат 38 години и 6 месеца осигурителен стаж.

Междувременно депутатите приеха на първо четене минималната пенсия да се увеличи на два пъти тази година. Така от юли най-ниската сума за старини ще нарасне от 161,38 лв на 180 лв, а от октомври ще скочи с още 20 лв. Изчисленията показват, че през октомври 668 000 пенсионери ще получават минималната пенсия.

Социалната пък, която получават хората над 70 г., независимо дали са работили или не, скача от 118,14 лв. на 120,98 лв от следващия месец. Тогава ще бъдат индексирани и останалите пенсии с 2,4%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с 12-те последни месеца база за изчислиние е най-глупавата система измислена някога за да ограбва хората. Работил си 15-20 годни и през тях си внасял на максимума осиг.доход. По независещ от теб причини на 60 г. те съкращават и до 61 и малко работиш на минимална заплата и получаваш минимална пенсия. А тези неработилите и не внасялите взимат за едно кисело мляко и едни хляб по-малко от теб. Против съм този система. Въведете индивидални партиди!
1
0
 
4
 
! Отговори
Бай Гьорги преди 6 години
Най просташкият закон, приет от тъпите законодатели. Може ли увеличение само на една група вносители. Излиза, че пенсия се дава не за внесени пари във фонда, а от съжаление . Депутатите от прехода и крадливите управници докараха пенсионерите до рекордна бедност. Кой източи фонда - на съд. Пенсия значи възвръщане на внесените във фонда част от парите, колкото позволи ГОСПОД . Увеличете доходите на най-бедните не с 20-40, а със 100 лева но не от пенсионния фонд.