Монументът на Бузлужда – назъбен, неспасяем...

Паметникът не може да рекламира нищо, обяснява скулптор
Обновена: 23 юни 2017 10:25 | 23 юни 2017 10:15, Петя Славова
95

БСП излиза на простест пред Министерския съвет, ако не си върне паметника на Бузлуджа безвъзмездно. Според скулптора проф. Велислав Минеков обаче, обектът е неспасяем и не може да рекламира нищо.

"Тези реставрации стават с пари. Кой ще даде парите? Вместо пенсионерите да излязат по улиците, по-добре БСП да подкара своите милионери и да заплатят един ремонт", коментира проф. Минеков в "България сутрин".

Още по темата

Скулпторът подчерта, че БСП и ГЕРБ са абсолютно единни в разрухата, която сме постигнали през годините. По думите му през цялото време на управлението на ГЕРБ не се е чул глас от БСП срещу унищожаването на културното ни наследство.

"Сградата е правена с народни пари. От учениците се събираше по едно левче и трябваше да ги дадем за тази сграда. Целта беше да бъде нещо като конгресен център. Как ще се използва това нещо, кой ще го използва? Конгресен център се поддържа много трудно, това е просто невъзможно", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Политологът доц. Мария Пиргова отбеляза, че паметникът е на държавата и законите трябва да се спазват. Според нея БСП заема позиции тогава, когато на партията й е изгодно.

"Не е въпросът в това, че Корнелия Нинова иска безвъзмездно Бузлуджа. Стама дума за това, че някой трябва да се погрижи за този паметник и той да не бъде съборен. Паметниците не трябва да се рушат", посочи тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"БСП първо трябва да се заеме с премахване на закона, според който старият социалистически режим е обявен за престъпен. Страшно много ползваме, но паметник на капитализма така и нямаме", каза още доц. Пиргова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
8
 
16
 
! Отговори
аут преди 6 години
Кречеталото Нинова, да поведе всички комунисти, да се качат на покрива на чинията и един по един да скочат с главите надолу !!!! Така ще изкупят вината за малка част от престъпленията на престъпниците - комунисти и съсипването на България !!!!!
62
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неудачниците от епохата на социализма са се събрали във форума и плюят на по ракия. Марш обратно на работа.
61
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този паметник показва развитието на България през последните 27 години !
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бе, дайте и го на Нинова. Обаче с условие, до 3 години да го ремонтира и оправи.Да не прилича на ***, какзвто е в момента.Ако ли не, Нонова се приема от сега да разпусне БСП.Честна сделка.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БКП ПРЕДАДЕ ВЛАСТТА И ПАРИТЕ НА : БСП ДПС СДС ТЕ ОТВЪРНАХА С ЖЕСТ НА БКП. ОСТАВИХА ИМ ВИСОКИ ПЕНСИИ ЗНАЧКИТЕ И СИГУРНИ СТАРИНИ. НЕ ИЗВЪРШИХА ЛУСТРАЦИЯ А ТАЙНА И ТИХА ПРИВАТИЗАЦИЯ С ПАРИ В ОФШОРКИ.ЗА МАСИГЕ РОБИ. ОСТАНА БЕДНОСТ И РАБОТА ЗА ДЖОБНИ ПАРИ.
58
0
 
6
 
! Отговори
Николай преди 6 години
До до Николай...Ако беше прочел и предишните ми коментари щеше да забележиш "конструктивни предложения" за "утилизиране" на монумента. Просто в този коментар пропуснах да употребя думата "саниране" вместо "запазване" на сградата. Естествено, че в този вид е тотално неприемлива. Разрушаването според мен не е решение. За построяването и е спестявано от заплатите на нашите родители. Тези горе от статията си плямпат, но ако ги накараш да плащат за това бързо ще се разбягат...
57
4
 
5
 
! Отговори
до Николай преди 6 години
От Аушвиц както е тръгнало с алаходупците...може и да има полза..От бетонната грозотия - само срам!
56
4
 
2
 
! Отговори
Николай преди 6 години
До Анонимен 54Приятелю, първо Аушвиц е направен като Музей доколкото знам и не е разрушаван. А тази *** на върха е символ на Безстопанственост (БСП) и излага България като отделно и разваля гледката в този район на Стара планина. Затова съм за запазването и. Тези които реват за разрушаването едва ли са готови да платят с по СМС за това?!
55
6
 
8
 
! Отговори
ррр преди 6 години
По една теливизия гледах репортаж с архитекта на памитника и ми стана много мъчно.Другаря беше толкова изкукал дано ако аз някой ден стана като него някой да *** застреля да не се мъча.
54
4
 
11
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Даже пари за разрушаването му са "грехота"!Да го оставят да се "слегне" ...комуноидната наглост не знае граници! Сами го КАЗВАТ!Тарашили са дечицата (лишавали са ги от мазните банички) да "събират пари" за построяването му! Ползваха детски труд по трудови лагери - бетер Индия.Сегашните червени *** не помнят това "светло време на над 40 концлагера за враговете на партията!" В едно обаче червените предателчета са прави - народ, който не се учи от грешките си - е обречен на изчезване!
53
4
 
18
 
! Отговори
бг преди 6 години
99,99% от милионерите в България са от БСП. Не се ли срамуват да протестират и да искат безплатно от ограбените от техните милионери българи тази сграда ?Другарите Гергов ,Божков ,Пеевски и пр.защо се спотайват ?
52
5
 
5
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Ха ха ха тоалетната чиния на БСП ха ха ха от Идеал стандарт да монтират асанбъла турски тоалетни на оня правоверните чех и да лепнат лозунга "парите не миришат другари ". За вас другарки останаха гов на та.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НиколайПо товята логика трябва да утилизират Аушвиц. Такива места стават само за едно - паметници на срама !
50
3
 
12
 
! Отговори
Николай преди 6 години
...На практика конструкцията е здрава и паметника е на отлично место. Ако няма пари за Музей, то могат да го дадат на мобилните оператори за станция - те имат пари. Или пък да се отделят пари за Наука и да го направят обсерватория, с лаборатория. Така ще подсигурят работни места. Лесно се руши. Единствения символ на комунизма е петолъчката, каквато демонтираха навремето от Партийния дом с хеликоптер. И тук може същата да се заличи и сградата да се "утилизира"...
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46На стадиона в родния ми град имаше огромно ламаринето пано с надпис "Високо спортно майсторство - ярки комунистически добродетели " Подобни безумни лозунги имаше и в спортната зала и в басейна. Портрети на комунистически сатрапи нямаше само в клозетите. Толкова !!!
48
6
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Неоспорим фактПопитай хората, които работеха за 85 лв заплата, или висшистите със заплата 105 лв. Те ще ти кажат колко "светъл перид" беше. Светъл беше само за отбрани 100-200 хиляди души - висши и средни номенклатурни кадри - партийни и комсомолски секретари, профсъюзни чиновници. Останалите 8 милиона българи кретаха едва до заплата. Аман от червенотиквеници, позитански и путински ***.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Кой Боко - комуниста ли ?
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай Спиро Продължаваш да си съчиняваш . Не си стъпвал на тренировка .Фантазираш си в минало време .
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично активно мероприятие на ***. Боко ги гъбарка от 6 години да си го вземат.Те се ослушват. Закона се променя и не могат да го придобият безвъзмездно. Писват - дайте си ни го ! Ама ако наистина им го дадат, кокво ще го правят ?!? Това е кичозна руина в "на Мачу-Пикчу у царевичака" от която нищо не става !
44
3
 
7
 
! Отговори
Калина преди 6 години
Московски 'що не го предложи на концеия и с парите от нея да спасява БДЖ-то?