От Германия: Клиентът е цар в България, веселието - на достъпни цени

ДПА: Хубави плажове, пълни хотели, но… няма работна ръка
Обновена: 26 юни 2017 07:55 | 25 юни 2017 20:44, Елка Василева
125
От Германия: Клиентът е цар в България, веселието - на достъпни цени
Снимка: архив, Булфото

Хубави плажове, пълни хотели, веселие на достъпни цени - българският туризъм може да се надява тази година на отличен сезон. Стига да не беше един сериозен проблем: недостигът на персонал, пише германската агенция ДПА, цитирана от Дойче веле.

И тази година българският туризъм печели от несигурността в традиционни туристически дестинации като Турция и Египет. Заради терористичната заплаха в тези две страни много чужди туристи се пренасочват към България и нейните курорти, посочва агенция ДПА и добавя, че българското Черноморие привлича гостите най-вече с доброто съотношение между цени и предлаган продукт, както и с хубавите си плажове.

"Българските курорти са сигурни и предпочитани места за почивка", казва българската министърка на туризма Николина Ангелкова, цитирана на сайта на телевизия n-tv.

А шефът на РПУ-Несебър Живко Даскалов допълва картината с уверението, че силите на реда и хотелиерите работят съвместно за намаляване на риска от тероризъм. "Към това спада охрана на плажовете и обучение на персонала в хотелите", казва полицейският началник пред агенция ДПА.

Отлични прогнози

Всички в бранша - от хотелиерите до продавачите на сладолед - очакват отличен летен сезон. Министър Ангелкова - също. Прогнозите са за 10% повече туристи, отколкото през миналата година, която беше най-добрата за българския туризъм от 1989 насам.

През 2016 г. България прие общо 8,2 милиона чуждестранни туристи, припомня ДПА и уточнява, че около 10 на сто от чуждите туристи, почивали в България през миналата година, са били германци. Агенцията цитира и прогнозата на Института за анализи и оценки в туризма, според която през 2017 в България ще почиват 11 на сто повече туристи, отколкото през миналата година.

Около 13 процента от БВП на България се дължат именно на туризма. Постъпленията за 2016 г. се изчисляват на над 3,15 милиарда евро, което е с 15% повече спрямо 2015 година. Да не говорим, че реалните постъпления със сигурност са много по-високи, тъй като статистиката няма как да обхване сивия сектор, посочва ДПА.

Най-сериозните конкуренти на България са двете ѝ южни съседки - Турция и Гърция. По отношение на цените обаче България е без конкуренция: цените на стоките и услугите са с около 50% по-ниски от средните за ЕС нива, отчита Евростат.

По този повод вестник "Кьолнер Щатанцайгер" посочва, че никъде в ЕС дрехите не са толкова евтини, колкото в България. България е най-изгодна и по отношение на алкохола и тютюневите изделия - там те струват с 1/3 по-малко спрямо средната им цена в ЕС, отбелязва изданието, а ДПА пише на свой ред, че кредото на българския туризъм гласи: "Клиентът е цар".

По-нататък агенцията цитира министър Ангелкова с думите, че България има потенциал да се превърне в целогодишна туристическа дестинация - заради богатото си културно наследство и добрите си вина.

Едно голямо "но"

Стига да не беше един сериозен проблем: недостигът на работна ръка. Навсякъде из летните курорти са разлепени обяви за набиране на персонал. Но заради ниското заплащане българските рецепционисти, камериерки, келнери, готвачи и водни спасители предпочитат да си търсят работа в Гърция, Италия или Малта, където печелят много повече.

България вече търси решение на този проблем - чрез набиране на персонал от страни извън ЕС, например от Украйна и Молдова. За тази цел в началото на юни българското правителство облекчи режима за назначаване на чужденци в туристическия бранш, информира ДПА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: Германиятуризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво сега, като пийнат малко повече туристите и сметката стане над 1000 лева ще ги караме да тичат до банката и да плащат по банков път? Няма такива *** депутати никъде по света като българските прошляци!Привет от Хонг Конг, нощувката в хотела ми е към 1000 лева ама никой не ме задължава да плащам по банков път
99
2
 
1
 
! Отговори
БИСМАРК преди 6 години
До Русия е велик А ГЕРМАНИЯ А ОЩЕ ПО-ВЕЛИКА!!!!!!!!!!!!!!!!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е важно да се напиват като казаци.Тук е рай за социални слаби чужденци.Само че басеините пред хотелите да се прават с олимпийски размери,имаче с този балконинг след солидна доза цар Кировски алкохол стават неприятни инциденти.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ок
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да така е . В чужбина на тази работа по кутортите заплатите са от 1000? и повече. В България нйкои няма да ти даде тази заплата , а работата е същата.
95
1
 
17
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Попаднах на интервю с другаря Рагин по ТВ "On Air", малко преди да се изяви след случая с изританата камериерка и на въпрос от водещия "колко давате като заплати", той гордо заяви "Ами по 600лв. им даваме!". Водещия не се стърпя: "Е, как задържате персонала с такива заплати?". А Рагин се учуди: "Ама ние им подсигуряваме храна и легло"?!? Та, с такива "меринджеи" как да се оправи ТуризЪма в БГ? Отлива на туристи от другите дестинации бе златен шанс за Устойчиво развитие "у нас", но нейсе!
94
1
 
12
 
! Отговори
до ДПА преди 6 години
Да идват безработни етнически германци да работят по Бетономорието.
93
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще има работна ръка като бате Бойко ни рекламира като страна с евтин труд и ниски данъци!
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад германските туристи тръгващият от Германия, всъщност има много живеещи в Германия руснаци, поляци....и какви ли още не. Но ходят по 1 път, да видят какво е. Предупреждават ги да си пазят багажа, остават не много доволни от храната и обслужването. България трябва да повиши качеството на услугата, да има минимален праг на заплащане и часовете труд, да се прекрати тази експлоатация на хора. Когато има ред, хората работят с положителна нагласа ще стане една нормална дестинация за туризъм.
91
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
-Ако премахнете тъпите мутри от улицата, дето тероризират хората, ще стане една добра дестинация не само за туризъм.-Ако увеличите заплатите на българина, ще се чувста спокоен и ще се увеличи покупвателната способност,т.е. ще харчим повече пари.-Ако оправите здравната система, съдебната и училището ще получите едно зряло общество, достойно да посреща елементарните си нужди, че и малко повече.Всичко това обаче се сприра целенасочено от управляващата класа.
90
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клиентът е цар, друг път. У нас клиентът е руган, гонен, тровен с развалена храна (най-честият проблем!), принуден да ходи на плаж сред строежи в мръсни места с лоша инфраструктура и липса на елементарно обслужване.Собствениците са бивши мутри и други мошеHици, гледат само как да оскубят клиента, а не как да го върнат догодина. Не инвестират в обучението на персонала си, което е вторият по сериозност проблем след развалената храна.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добри години прекарахме преди войната заеднол.................
88
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия винаги е била наш верен съюзник и приятел!
87
2
 
1
 
! Отговори
Do 88 преди 6 години
Kakvo mu e na teksta? Tova e starobulgarska gramotnost ot 819 godina. Kulturno starobulgarsko nasledstvo.
86
4
 
7
 
! Отговори
и забележете преди 6 години
кои са най- много туристи в клоаката -руснаците !
85
0
 
3
 
! Отговори
Odse преди 6 години
Oo ima parkomesta s top gotvachi dori i top ohrana...da ne pregladniavat carete...
84
18
 
34
 
! Отговори
:) преди 6 години
Само психично болен може да отиде на "почивка" в България. Гърция, Хърватска, Италия, Испания и т.н. - има 10000000 места където можеш да прекараш добре. Малко по-скъпо е, но си почиваш наистина. На Черноморието е тотална мизерия, пълно е с БГ и други селтици, дъни чалга и простотията е максимална. Трябва да ми плащат вредни, ако отида в тази ***.
83
0
 
33
 
! Отговори
Страхотно е! преди 6 години
Можеш дори да риташ камериерките по главите. Перфектно е.
82
3
 
5
 
! Отговори
??? преди 6 години
До Aleksandar MigdalovТи колко си неграмотен. Зави ми се свят от маймунския ти текст. Да ти обясня как се пише на БЪЛГАРСКИ? Пари няма да ти искам.
81
2
 
3
 
! Отговори
Aleksandar Migdalov преди 6 години
Mnogo tsare....?!:-):-):-)Ami da si vodiat i slugite togava - cialata svita daje - na balkanholiday tesi tsare....:-):-):-)To i konushni imame...:-):-):-)