От Германия: Клиентът е цар в България, веселието - на достъпни цени

ДПА: Хубави плажове, пълни хотели, но… няма работна ръка
Обновена: 26 юни 2017 07:55 | 25 юни 2017 20:44, Елка Василева
125
От Германия: Клиентът е цар в България, веселието - на достъпни цени
Снимка: архив, Булфото

Хубави плажове, пълни хотели, веселие на достъпни цени - българският туризъм може да се надява тази година на отличен сезон. Стига да не беше един сериозен проблем: недостигът на персонал, пише германската агенция ДПА, цитирана от Дойче веле.

И тази година българският туризъм печели от несигурността в традиционни туристически дестинации като Турция и Египет. Заради терористичната заплаха в тези две страни много чужди туристи се пренасочват към България и нейните курорти, посочва агенция ДПА и добавя, че българското Черноморие привлича гостите най-вече с доброто съотношение между цени и предлаган продукт, както и с хубавите си плажове.

"Българските курорти са сигурни и предпочитани места за почивка", казва българската министърка на туризма Николина Ангелкова, цитирана на сайта на телевизия n-tv.

А шефът на РПУ-Несебър Живко Даскалов допълва картината с уверението, че силите на реда и хотелиерите работят съвместно за намаляване на риска от тероризъм. "Към това спада охрана на плажовете и обучение на персонала в хотелите", казва полицейският началник пред агенция ДПА.

Отлични прогнози

Всички в бранша - от хотелиерите до продавачите на сладолед - очакват отличен летен сезон. Министър Ангелкова - също. Прогнозите са за 10% повече туристи, отколкото през миналата година, която беше най-добрата за българския туризъм от 1989 насам.

През 2016 г. България прие общо 8,2 милиона чуждестранни туристи, припомня ДПА и уточнява, че около 10 на сто от чуждите туристи, почивали в България през миналата година, са били германци. Агенцията цитира и прогнозата на Института за анализи и оценки в туризма, според която през 2017 в България ще почиват 11 на сто повече туристи, отколкото през миналата година.

Около 13 процента от БВП на България се дължат именно на туризма. Постъпленията за 2016 г. се изчисляват на над 3,15 милиарда евро, което е с 15% повече спрямо 2015 година. Да не говорим, че реалните постъпления със сигурност са много по-високи, тъй като статистиката няма как да обхване сивия сектор, посочва ДПА.

Най-сериозните конкуренти на България са двете ѝ южни съседки - Турция и Гърция. По отношение на цените обаче България е без конкуренция: цените на стоките и услугите са с около 50% по-ниски от средните за ЕС нива, отчита Евростат.

По този повод вестник "Кьолнер Щатанцайгер" посочва, че никъде в ЕС дрехите не са толкова евтини, колкото в България. България е най-изгодна и по отношение на алкохола и тютюневите изделия - там те струват с 1/3 по-малко спрямо средната им цена в ЕС, отбелязва изданието, а ДПА пише на свой ред, че кредото на българския туризъм гласи: "Клиентът е цар".

По-нататък агенцията цитира министър Ангелкова с думите, че България има потенциал да се превърне в целогодишна туристическа дестинация - заради богатото си културно наследство и добрите си вина.

Едно голямо "но"

Стига да не беше един сериозен проблем: недостигът на работна ръка. Навсякъде из летните курорти са разлепени обяви за набиране на персонал. Но заради ниското заплащане българските рецепционисти, камериерки, келнери, готвачи и водни спасители предпочитат да си търсят работа в Гърция, Италия или Малта, където печелят много повече.

България вече търси решение на този проблем - чрез набиране на персонал от страни извън ЕС, например от Украйна и Молдова. За тази цел в началото на юни българското правителство облекчи режима за назначаване на чужденци в туристическия бранш, информира ДПА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: германиятуризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сутринта по национална телевизия казаха, че сезонът изобщо не започва добре, и то човек от гилдията, вечерта замазват очи с някакви "цитати" на немска медия. Доообре.
19
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече не останаха и българи за износ.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ко не
17
34
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седнали три трола-чек.иджии пред компа и таблетите, включили лай..нометите и поливат ли поливат. Явно рубълчетата не стигат за море, което на са виждали никога и плюят нашия туризъм. Ми в Турция плажовете им са бетер от нашите, храната в хотелите не е по-добра, а в Гърция е по-скъпо, като цяло. Стига сте дърпали и другите във вашия казан с л..на!
16
35
 
26
 
! Отговори
От Слънчака преди 6 години
Нашите курорти са си най-яки.А Слънчака е лидер сред Парти Курортите в Европа.Тук всеки който иска природа ,тишина и спокойствие НЕ Е добре дошъл! Да ходи в Китен, Приморско или на село ! Тук е за хора които искат да се забавляват до зори и да прекарат незабравимо.Да щуреят на воля и да не забравят че всичко което се случва в Сл.Бряг си остава в Слънчев Бряг.Броят се на пръсти местата в света които може да прекараш времето си по такъв вълшебен начин!
15
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯЗАПЛАТИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ С 10 % ВСЯКА ГОДИНА, АМА СИ ТВЪРДЕ *** ЗА ДА ПРОВЕРИШ СТАТИСТИКИТЕ
14
11
 
5
 
! Отговори
Mustakata kadana преди 6 години
Gledam,che dosta kolejki mislqt kato men.Ottogava kato vidq statiq za bg turizam I cqla vecher kalna I dri.skam pod neq.
13
16
 
22
 
! Отговори
Mustakata kadana преди 6 години
Edin pat bqhtme na Sunny Beach,poveche nqma da otidem s Mustafa.Palno s beli hora,ukrainki, ruskini,polqkinichehkini,balgarki.Mustafa samo se kokori I mu tekat ligite.OT togava samo v Turkey I Greece.Tam s moq nov hidjab sred mestnite krokodili I pingvini sam kato morska feq.V Bg e losho.
12
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кой си плати за подобна платена простащина?
11
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 300 000 пенсионери , 1 200 000 учащи , 150 000 към МВР , 800 000 държавна администрация , 100 000 обучаващ персонал (учители,преподаватели и др.) ...
10
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче зеле да не плямпа много, защото точно германците идват тука и си веят байряка като изтървани от някъде. Да ходят в любимата си турция като им знае много човката.
9
20
 
24
 
! Отговори
в интернет преди 6 години
руски застрахователи публикуват класация на разболели се туристи в чужбина! българия е на първо място с 25% !!!
8
6
 
21
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
До До ГУРБЕТЧИЯАма ти сериозно ли вярваш на статистиките за ръст на туризма?ЧЕ ЗАЩО ДА НЕ ВЯРВАМ ! ВЯРВАМ ЗАЩОТО ИМА ПРИЧИНИ ЗА ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТУРИСТИТЕ И ТЕЗИ ПРИЧИНИ СА ОПИСАНИ В НОВИНАТА !
7
18
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А парите вкарани от емигранти в България са повече от целуя БВП на България. Нека не се лъжем, ако този поток на пари спре, заедно с еврофондовете, България е обречена
6
6
 
8
 
! Отговори
True преди 6 години
Nedejte pisa takiva ***,turskite trolove pak opliuha monitorite.V Diarbekira samo bejanci na turizam.
5
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само и само да не увеличат малко заплатите в сектора ама който се излъже да дойде от чужбина няма да повтори
4
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом "германия" казва, значи танте меркел го е казала и е дала указания на банкянския бек да приема инженери с колани и приучването им за персонал!
3
15
 
29
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Идвайте да смучете ефтин менте алкохол и дизайнерски дроги и после да не знаете къде се намирате!
2
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
доста сериозен к енеф е нашето море за съжаление... храната и сервиза са особенно долнище страшно а водицата морската я кръщават сериозно с ф екал :)))
1
7
 
58
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ВСЯКА ГОДИНА БРОЯТ НА ТУРИСТИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВА С МИНИМУМ ПО 10 % , АКО И ЗАПЛАТИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАХА ТОЛКОВА СЕГА НЯМАШЕ ДА ИМА НЕДОСТИГ НА РАБОТНА РЪКА ! АМА ОТКЪДЕ ТОЛКОВА АКЪЛ В БАЙ *** ,ЧЕ ДА УВЕЛИЧИ МАЛКО ЗАПЛАТИТЕ ?!