Какво да е бъдещето на "Бузлуджа"? Над 50% искат музей

Паметникът можел да се самоиздържа, ако бъде укрепен
Обновена: 26 юни 2017 19:16 | 26 юни 2017 19:15, Веселина Йорданова
102
Какво да е бъдещето на "Бузлуджа"? Над 50% искат музей
Снимка: архив, БулФото

Над 50% от българите искат Бузлуджа да стане съвременен музей на българската история. Само 15 на сто са изявили желанието си паметникът да е на БСП.

Още по темата
Около 5 на сто смятат, че той трябва да бъде взривен като мавзолея на Георги Димитров.

Данните са от проучване, представено на дискусия, организирана от кмета на Казанлък Галина Стоянова. В нея участваха депутати от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти, общински съветници, общественици, предаде БТА.

Младата архитектка Дора Иванова, която стана известна с проекта си за Бузлуджа, заяви, че паметникът е на световно архитектурно ниво, но вече трябва да се действа много бързо, защото той продължава да се руши.

Експерти от чужбина са извършили безвъзмездно 3D-заснемане във вътрешността на сградата, което показва, че бетонната конструкция може да бъде използвана, но мозаечните панели, чиято площ е над 1000 кв. м, няма да издържат още дълго.

Арх. Иванова също изрази мнение, че паметникът може да се самоиздържа, ако бъде укрепен.

Според областния управител на Стара Загора Гергана Микова Бузлуджа трябва да се превърне в паметник на народната памет, защото е построен със средствата на целия народ.

Моето категорично мнение е, че паметникът Бузлуджа трябва да спре да разделя нацията. Той е част от НПМ "Шипка-Бузлуджа". На Шипка всяка година се стичат стотици хиляди хора, обединени от любовта си към България, а Бузлуджа продължава да предизвиква крайно противопоставяне", заяви Микова на дискусията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 6 години
Единственото което трябва да се гръмне е парламента. Когато цялата банда е вътре. Много интересно ще бъде ако мафията яхнала българският народ бъде обезглавена.
53
7
 
14
 
! Отговори
БСП-жалка преди 6 години
БСП собствената си чиния на Бузлуджа не могат да поправят, пък щели България да оправят. Кой луд ще им повярва ?
52
3
 
6
 
! Отговори
Гра гра преди 6 години
има толкова огромни пустееши къши в бЪГАРИЯ! Трябва ли РАЗРУШЕНИЕ? САМО зашто са построени по ВРЕМЕ на? Нека се ПОМНИ нека се знае!!! Какво е било? Какво е СЕГА-БАНАНИ без опашки! Искам моите пра пра внуци -усетили това!!!
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като мястото е свързано с паметта за Хаджи Димитър, какво изобщо има да се мисли и анализира?Ако се прави някакъв паметник или музей, той трябва да бъде посветен на тази историческа личност!
50
4
 
7
 
! Отговори
Леле, Боже! преди 6 години
Искат, ама в друг сайт пише, че това нещо на Бузлуджа е класирано сред 13-те най-зловещи сгради в света!!!
49
5
 
3
 
! Отговори
ЕВРЕОАНАЛЕНТИК преди 6 години
Да направиме космодрум и от там да се излита за космоса с пърдeне на гeрберастка неолиберална сoросоиднa газ. Тя не е като лошата руска газ а е добра газ.
48
2
 
3
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Не дават разрушена Бузлуджа на БСП защото някой се избъзикал с Бойко Умния, че била летяща чиния ...
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдещето е като на мавзолея-една бомба и хубава и чиста ливада след това! Да не ни се внушава, че има архитектурна стойност, защото това не е така!
46
0
 
7
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Червен пл***змодий , НДК е построен през 1980г. , мислиш ли , че за близо 40 години не се нуждае от ремонт , освен това парите ги дават от ЕС , а за "летящата чиния " на Бузлуджа плати всеки българин ?!
45
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това че бузлуджа се намира на територията на област Стара Загора не значи , че е само на жителите на тази област , гледах днес простата областна управителка на герп с какъв плам нреждаше заучени слова по бойковистки, как разделял и прочие простотии, а най-голямото разделение на нацията е резултат от престъпното 8 годишно управление на вожда на герп бб
44
2
 
11
 
! Отговори
DJAC преди 6 години
СЪБАРЯЙ
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 53Абе сю...льо а теб питаха ли те дали да се дадат 60 мил лева за ремонт на една отдавна построена сграда, а и не дотам лоша за чак такива ремонти, имам пред вид НДК, така че по-добре да мълчиш не...щастнико с..мотан
42
2
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
бай Тошо го каза - не може да боядисате това което направихме ...
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40Само доно бай не ги превари,че е по-дрът,Тогиз нема да има место за другите и требе да се строи нова паница.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бузлуджа е огледало на страната това в което се превръща в руини .Вместо толкова години 27год да извличаме полза от съществуващите паметници визирам и мавзолея който разрушиха представете си колко чужденци биха се редили на опашка а а го посетят ние рушим това което го има за да го санираме с картон и боя Имаме бол минерална вода но купуваме мицеларна в шишета от други страни и така с всичко останало докато се заличи
39
2
 
8
 
! Отговори
Никола преди 6 години
"Три кила пироксилин му е майката , тури го в темеля , запали фитиля и камък върху камък няма да остане ..."Чудомир р-з "Българи"Няма какво да се добави !
38
2
 
8
 
! Отговори
на фандъци и висулки преди 6 години
Паметниците на Райха са били много по-естетични, обаче са ги бутнали. Защо бе, талибани комунисти, поругатели на паметници? Примерно оставете го като паметник на смъртта, като петохуя пред НДК - паметник на преход и грабителство, разруха иначе казано..
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пфуМястото си е хубаво, просто това комуно-фашистко ла/но е грозно и не на място на хубавата планина.
36
4
 
9
 
! Отговори
помним преди 6 години
Самото построяване навремето беше кощунство , да се построи комунистическо капище по -високо от светинята -паметник Шипка това е престъпление и като така сега трябва да бъде съборено или преработено примерно в обсерватория ! Парите за построяването бяха взети от джоба на всеки българин без да го питат , а стенописите са от нивото на нациското изкуство и по-лоши , та няма какво да се спасява ! Паметника на съветската армия също трябва да се събори , има решение на СОС от 90-те год. за това !
35
7
 
7
 
! Отговори
пфу преди 6 години
Трябва да се разруши... ..прокажено място!