Какво да е бъдещето на "Бузлуджа"? Над 50% искат музей

Паметникът можел да се самоиздържа, ако бъде укрепен
Обновена: 26 юни 2017 19:16 | 26 юни 2017 19:15, Веселина Йорданова
102
Какво да е бъдещето на "Бузлуджа"? Над 50% искат музей
Снимка: архив, БулФото

Над 50% от българите искат Бузлуджа да стане съвременен музей на българската история. Само 15 на сто са изявили желанието си паметникът да е на БСП.

Още по темата
Около 5 на сто смятат, че той трябва да бъде взривен като мавзолея на Георги Димитров.

Данните са от проучване, представено на дискусия, организирана от кмета на Казанлък Галина Стоянова. В нея участваха депутати от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти, общински съветници, общественици, предаде БТА.

Младата архитектка Дора Иванова, която стана известна с проекта си за Бузлуджа, заяви, че паметникът е на световно архитектурно ниво, но вече трябва да се действа много бързо, защото той продължава да се руши.

Експерти от чужбина са извършили безвъзмездно 3D-заснемане във вътрешността на сградата, което показва, че бетонната конструкция може да бъде използвана, но мозаечните панели, чиято площ е над 1000 кв. м, няма да издържат още дълго.

Арх. Иванова също изрази мнение, че паметникът може да се самоиздържа, ако бъде укрепен.

Според областния управител на Стара Загора Гергана Микова Бузлуджа трябва да се превърне в паметник на народната памет, защото е построен със средствата на целия народ.

Моето категорично мнение е, че паметникът Бузлуджа трябва да спре да разделя нацията. Той е част от НПМ "Шипка-Бузлуджа". На Шипка всяка година се стичат стотици хиляди хора, обединени от любовта си към България, а Бузлуджа продължава да предизвиква крайно противопоставяне", заяви Микова на дискусията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Герчо с тамбурата-------------------------По-скоро жандармеристите преди деверти не изтребиха до крак терористите-шумкари и техните *** управляваха и управляват и досега,ама се наричат капиталисти!
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бузлуджа" - символ и "пантеон" на самозабравилата се комунистическата дебелащина да остане за да напомня на идните поколения за режима на бетонните глави.
32
2
 
9
 
! Отговори
хе-хе! преди 6 години
До Анонимен - Не пипайте светинята на старите поколения...Цъ, цъ, цъ! Каква светиня само! Наторявана обилно всяка година с отходните материали от естествените нужди на червените пилигрими!
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една нацистка свастика, редом до петолъчката, няма да е лъжа.
30
5
 
7
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Да се взриви незабавно. И паметника на съветските окупатори-съо!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Герчо с тамбуратаНаистина е пълно с фашисти.От червените, дето се викат "комунисти".
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бузлуджа" - музей за "Альоша" от Пловдив, паметника на сАветската армия от София, атомните реактори на "Белене"....!
27
2
 
5
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Като чете човек коментарите,остава с убеждението, че у нас след 9 са останали много живи фашисти-убийци и сега техните потомци се гаврят с целия ни народ и държавата,за да си отмъстят за изгубените деди.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MNENIEПартията на агент Павел - от Сателитът на КГБ - ДС.Агентът ренегат, напуснал лоното на агент Сава - верният КГБ/ДС кадър.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам да бъде превърната в мавзолей а един ден там да бъдат положени тленните останки на Станишев, Овчаров, Петков, ***, тя пък на свой ред да бъде положена до другаря Гергов и т.нт. И като се напълни, обратното броене, може да започне!
24
6
 
2
 
! Отговори
безсмислен диспут преди 6 години
само 50% българи ли са безхаберници. Има искрица надежда! Музей, с директор, зам директори, счетоводен отдел, домакинство, чистачки, транспорт, заплати... Каква експозиция ще има? Как бе-ка-*** унищожи България, само за има-няма половин век! И кой ще се запъти по чукарите да го посети?! Козите! Страхотен дневен ред за решаване!
23
2
 
4
 
! Отговори
MNENIE преди 6 години
Този Паметник трябва да се запази , той носи Миналото .Само да ви напомня че Човека заснел и участвал във Взривяването на Мавзолея се казва Евгени Михайлов , има данни че е агент на Турските Специални Служби и днес е в една *особена* Партия .
22
2
 
4
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Аз стрелях с пистолет по петолъчката, защото мислех, че е от рубин.А то било червено стъкло.Пфу!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Булсатком да я вземе! След като имат присъствие в космоса, редно е да имат и на Бузлуджа!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От чинията ще стане добра сателитна антена,от кулата - радар.Общо взето - НАТО-вска радарна станция би било добре за тази комунистическа грозотия.
19
4
 
1
 
! Отговори
Музей-Мемориал преди 6 години
От сега има 2 милиона долара чинията на Бъзлуджа ако се превърне в музеен комплекс на загиналите Османски войници за Свободата на България,навсякъде около чинията и съседните върхове ще се превърнат в тиристическо бижу
18
0
 
1
 
! Отговори
от 27 преди 6 години
А ве .... думата с.в,и.р.к.а що е цензурирана .... вие не сте у ред :))))
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази Курнелка, мине не мине, и се присети за нещо. БСП бяха на власт 8 години. Царчето и СерГЕЙчо защо не си оправиха чинията. От няколко години се дъвчат с новия ни вожд, той пък нещо на пук им прави. Хляб и зрелища .
16
1
 
0
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Скептично съм настроен към идеята ти. От всяко дърво *** не става и от всяка руина туристическа атракция също! И сеганека да се разберем ... "туристически обект собственост на държавата" ... сиреч пак на мен, на теб, Драган и Петкан .... ама аз не го искам и не искам да плащам за него.Плати ти, пък аз ако искам после, ще ти плащам вход да го видя! Ето ти предложение .... ако мислиш, че това е добра идея, вкарай лев в нея пък си я разработвай и дано имаш посетители. Ако нямаш, не ме брой!
15
3
 
1
 
! Отговори
Музей-Мемориал преди 6 години
Бузлуджа да се превърне паметник-Мемориален комплекс на геройски загиналите славките ОСМАНСКИ СОЛДАТИ за освобождението на майка БЪЛГАРИЯ от врага,,,,,да има къде да се поднесат цветя,венци и да се честват годишнини.....