Какво да е бъдещето на "Бузлуджа"? Над 50% искат музей

Паметникът можел да се самоиздържа, ако бъде укрепен
Обновена: 26 юни 2017 19:16 | 26 юни 2017 19:15, Веселина Йорданова
102
Какво да е бъдещето на "Бузлуджа"? Над 50% искат музей
Снимка: архив, БулФото

Над 50% от българите искат Бузлуджа да стане съвременен музей на българската история. Само 15 на сто са изявили желанието си паметникът да е на БСП.

Още по темата
Около 5 на сто смятат, че той трябва да бъде взривен като мавзолея на Георги Димитров.

Данните са от проучване, представено на дискусия, организирана от кмета на Казанлък Галина Стоянова. В нея участваха депутати от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти, общински съветници, общественици, предаде БТА.

Младата архитектка Дора Иванова, която стана известна с проекта си за Бузлуджа, заяви, че паметникът е на световно архитектурно ниво, но вече трябва да се действа много бързо, защото той продължава да се руши.

Експерти от чужбина са извършили безвъзмездно 3D-заснемане във вътрешността на сградата, което показва, че бетонната конструкция може да бъде използвана, но мозаечните панели, чиято площ е над 1000 кв. м, няма да издържат още дълго.

Арх. Иванова също изрази мнение, че паметникът може да се самоиздържа, ако бъде укрепен.

Според областния управител на Стара Загора Гергана Микова Бузлуджа трябва да се превърне в паметник на народната памет, защото е построен със средствата на целия народ.

Моето категорично мнение е, че паметникът Бузлуджа трябва да спре да разделя нацията. Той е част от НПМ "Шипка-Бузлуджа". На Шипка всяка година се стичат стотици хиляди хора, обединени от любовта си към България, а Бузлуджа продължава да предизвиква крайно противопоставяне", заяви Микова на дискусията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Да насадим тикви,те виреят навсякъде.
13
2
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Трябва да разрушим всички паметници, можем да запалим и книгите. После всички ще си направим едно селфи и ще го постнем във сайта на Зукърърг, където всички ще ни видят колко сме велики. От там отиваме на Бузлуджа и надуваме чалгата на макс и си спретваме един гей-парад.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе бутайте го грозилище,, насладете ддръвчета и това е
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има една голяма машина,коятосмила бетона и го прави на чакъл 31 тонна.Ето това трябва,всичко на чакъл за пътищата,а там на мястото да останат само дървета,градини,цветя,рози,паркове и скари с чешмички.Помним достатъчно,стига!!!!!Изкоренете комунистическите грабежи и и още един паметник има за събаряне във Варна.
10
1
 
1
 
! Отговори
Алабалистика преди 6 години
Чинията в момента е държавна собственост.Не виждам какви са тия заигравки с бсп.Аз ви го давам,а вие не го иската.А сега-вие го искате,а аз не ви го давам.Събираме по 1 лв по телефона и го оправяме.Интерес има,даже от чужбина.
9
2
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Какво имаш предвид с "наши пари" и как очакваш, че това ще работи за нас ... сиреч за мен за теб, Драган, Петкан и др. ?Аз мои пари там нямам и не търся! Ако има частен инвеститор, да брои парата към хазната и да прави каквото иска. Ако ще и да излита на някъде с това ИНС - Идентифицирано НЕлетящо Средство!
8
3
 
1
 
! Отговори
Незначителен преди 6 години
Да се рекултивира почвата, преди този бетонен ексркемент там беше чудесно място
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Номер 4 е прав! А от морална гледна точка да градиш музей във възхвала на нещо от чийто последствия все още страдаме е безумие. Не трябва да отхвърляме миналото но в негова възхвала или укор имаме предостатъчно монументи. Панелните гета в градовете са жив пример за такива. Руските коли гниещи край панелките също .... примери колкото искате! Ако ***,Станишев и останалите другари искат, да си го реставрират от техния джоб. И без това всички са мултимилионери!
6
0
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към ' язе' :Страхотна идея! Не бях се замислял. Поздравявам те!
5
4
 
2
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
*** РУН ГЕЛИТЕ ОТ ГЕРБ ВЕДНАГА СЪЗРЯХА ВЪЗМОЖНОСТ И ТУК ДА КРАДАТ АКО ЗАПОЧНЕ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.
4
2
 
4
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Сигурно вече 10 пъти го пиша : за да се построи това нещо, партите се събираха от всички - за учащи,по списък; за работещи,по ведомост! Едва ли има нещо за което така категорично да се каже - на всички е! Значи - държавно. Да се обяви на търг и който даде повече да прави каквото иска/в рамките на закона/; парите - в РБ.
3
2
 
7
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Направете го Астрономическа обсерватория с телескоп. Ако поискате пари от ЕС за такъв проект 100% ще ги получите и обекта да стане част от ЕКА и БАН. Астрономите от цял свят чакат на опашка за достъп до телескоп за наблюдение. Това са пари и приходи както и научен потенциал в полза на БГ. Космоса е бъдещето и високите технологии, това е развитие в правилната посока. Така ще имаме 2 телескопа и ще излезем на водещи позиции в ЕС. Какво по хубаво от това. По скоро ще му е.ат мамката по нашенски.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичката наред паметниците тръгнаха да оправят паметника си е паметник. Не и ли странно, че точно червените каскети искат да го превърнат в бизнес център и занимавят цялата държавa. Дрогарите почнаха да крадат паметнии вече заключвайте си мандрите. Сигурно 2 месеца ще го човъркат да имитират дейност както имитират, че са правителство и опозиция.
1
0
 
0
 
! Отговори
АЛов преди 6 години
Пускате орлите !!!!