Българинът – опитна мишка: Тровят ни, бизнесът вкарва ГМО!

Мине ли новият Закон за храните, дребният бизнес ще е съсипан
Обновена: 27 юни 2017 12:16 | 27 юни 2017 09:00,
127

Тровят ни с отрови. Българският народ сякаш сме пробен елемент, на който набутват всякакъв вид глупости, за да се обслужват корпоративни интереси. Никой не се замисля за здравето на хората, сподели журналистът Димитър Байрактаров по повод обсъжданите промени на стандарта на българското киселото мляко.

"Днес в 14 часа на извънредна комисия ще се прави обществено обсъждане на новия Закон за храните. На първо място ще бъде съсипан дребният бизнес и със замах в България ще продължат да вкарват ГМО храни", добави още той пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Преди няколко седмици Министерството на земеделието и храните оттегли предложението за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в българското кисело мляко.

Идеята за промяната в състава на киселото мляко и превръщането му в йогурт предизвика бурни обществени реакции и притеснения, че ще се промени микробиологията на традиционния български продукт.

Тогава земеделското министерство обяви, че не подкрепя предложението и държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти.

"Става въпрос за корупция от висшите етажи на властта. За пореден път сезирам прокуратурата. Министерството на земеделието и храните издаде документ на 9 май, с който се иска откриване на процедура за промяна на стандарта и не една, а цели три фирми с гръцки капитал изпратиха предложение за подобни действия. Инициатори са Министерството на земеделието и храните, българска агенция по безопасност на храните и фирма "Вамид 2002" ООД. Интересното е, че когато започнахме да правим разследването обаче се оказа, че въпросната фирма "Вамид 2002" никога не е искала да се променя стандарта", категоричен бе Димитър Байрактаров.

Богомил Николов oт "Активни потребители" коментира, че тъй като е разрешен само един вид пластмаса за опаковките на киселото мляко има предпоставки стандартът да не се спазва.

"Производителите трябва да се замислят как искат да изглеждат пред потребителите и как да спечелят тяхното доверие", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 181. Изчезват, защото се отглеждат все по-малко по рационални причини. Никой нормален не иска да отглежда сортове на загуба.2. Най-големия бич за почвата е орането и наливането на хербициди, което продължава да се прави в страни от 3ти свят като България. ГМО-то има огромни ползи в това отношение.3. Вкусовите качества са силно субективни. Гаден сорт с ГМО пак е гаден, добър сорт може да стане по-добър.
36
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГМО не е тровене или използване на химикали. ГМО храни НЯМА. Има ГМО семена. Барем бяхте прочели нещо по темата преди да пишете глупости.
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19Ами ако имаше поне малка идея какво точно е ГМО и какво реално правят нямаше да ми задаваш такъв въпрос.
34
3
 
11
 
! Отговори
м..да преди 6 години
ГМО навлезе и в западните страни,тихомълком и полекичка. Затова поголовното увеличаване на туморните и раковите заболявания ,като много удобно е за правителствата все Чернобил да е виновен.Разбира се има и супермаркети,където храните са без ГМО-те са най-скъпите и там хората със средни и ниски доходи -не пазаруват. ЕС подписа СЕТА миналата година и това дава възможност за безпрепятствено нахлуване на ГМО храните.Следващата стъпка е натиск към фермерите да купуват само ГМО семена.
33
15
 
8
 
! Отговори
Ристу преди 6 години
Драги журналисти, ГМО не е отрова, а бъдещето и начинът да се изхранят 8 млрд души. На вас ли да вярваме, хора с хуманитарно образование, неразбиращи нищо от наука и търсещи постянно сензации, всяващи страх сред населенито или на учените, които твърдят, че ГМО за безопасни?
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зравейте роби на генната манипулация. Търсете спасението си лично, не се сплотявайте, не образувайте дружества - щото това е комунизъм!Всеки да се бори сам срещу BASF, Monsanto, Bayer! Иначе е пролетариат, това не го обичат българските индивидуалисти. Чакам резултати т.е. генни мутации! Не ме разочаровайте - български амеби!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са търговците,че допускат лоши стоки в магазините си.За какво са 15 вида саламурено сирене освен за да се продават отрови? За това пазаря само от няколко магазина и то определени неща.Другите си следват съдбата на Карфур България.
30
2
 
17
 
! Отговори
Мартин преди 6 години
После защо България е първа по смъртност .....БЛАГОДАРИМ ТИ ЕВРО*ЕЙСКИ СЪЮЗЕ, ТИ СИ НАЩО БЪДЕЩЕ ! .....Баба Ванга беше казала преди "Не гледайте Америка която ще ви даде развалената царевица, а към Русия която ще купи ВАШАТА царевица!" Дали е имала в предвид вноса на ГМО ....само преценете ! Дали сме изнасяли продукция за Русия ? Сами преценете ! Вместо да изнасяме ....ние внасяме вируса, а нашето така си гние !
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да са защити "На баба домата" - само дворенн домат, гледан с грижа и наторяван единствено с екскременти от кравата Сивушка. Всичко друго да се забрани, защото е нечистиво.
28
3
 
21
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Всичко е точно ! Нали за това влязохме в ЕС ? За какво им бяхме толкоз важни на ЕС и САЩ ? Държава без армия и право на глас ....скарана с Русия и остава просто една пешка на Царя и Царицата ! Да попитам само ...Защо бабите и дядовците които вадят най-добрата продукция на село .....се налага да си изхвърлят реколтата на животните накрая ? Защото ГМО-то е по безвредно ли ? Нооо нищо ...важно е ЕС и САЩ да са добре и да не забравяме ...да налагаме санкции на Русия ! Не вижда ли народа на къде върв
27
3
 
22
 
! Отговори
тя преди 6 години
Искам си "лошия" тоталитарен строй начело с бай Тошо , който в сравнение с днешните управници е злато за ноарода! Какви плодове , какви зеленчуци, какво мляко , какви колбаси , какво месо , всичко натурално и чисто и никой нямаше днешното масово оплакване от стомашно -чревни проблаеми!
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да пукнат дано!
25
1
 
3
 
! Отговори
Всезнайко преди 6 години
Днес БГ ли сте, не знам какви сте. Оправете си заглавието.Българина не е ОПИТНА МИШКА.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Качеството на храната е един от основните фактори за измирането на българския народ. Всичко що е отдавна отречено на запад тук идва като "ново" и "прогресивно" и това е казал още Захари Стоянов. Мястото тук не стига да го цитирам точно.
23
7
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Без да съм краен в мнението си, с ГМО трябва да се подхожда внимателно. ГМО семената означават ГМО растения. Основната цел тук е да се понижи цената за единица продукция (дали да се направи по издържлива, повече добив и т.н.). От там идват няколко извода:1. Традиционните култури изчезват защото ГМО са по издържливи. Нормално не би се случило така2. Почвата се изтощава от добива.3. Хранителните качества не са като на другите. Но реално това е бъдешето заради нарастването на населението...
22
2
 
19
 
! Отговори
тя преди 6 години
Най- корумпирани политици , най- продажни политици, най-престъпни политици и най- умираща нация!
21
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Нямам претненции да съм разбирач, но купените плодове и зеленчуци от пазари и хипермаркети нямат вкус или имат такъв на пластмаса... Това не ти ли е достатъчно! Онзи ден си откъснах първите краставици от градината на село и вкусът им няма НИЩО ОБЩО с тези на пазара! Пък ти продължавай да задаваш "умни" въпроси!?
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята на ГМО семената е да са патентовани и да се произвеждат от големи фирми. За да се ползват ще трябва да се плащат патентни права. Монсанто :-)
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Не, вие първо ми докажете че са безопасни :)
18
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я някой от разбирачите да ми обясни защо ГМО семената са лоши :)