Бум в туризма? София е пълна, морето – празно!

Румен Драганов и Максим Бехар за старта на лято 2017
28 юни 2017 10:52, Анисия Иванова
95

10% ръст спрямо миналата година отчитат от туристическия бранш до момента. Това покачване на интереса към България като туристическа дестинация обаче идва предимно от посещенията в София, благодарение на нискотарифните полети към столицата. София е пълна, но морето е празно и при него няма големи ръстове, посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По негови изчисления най-голямата заетост по морето това лято няма да надхвърли 57%. А причината - липсата на анализ на негативните тенденции, които вредят на имиджа на България като туристическа дестинация.

По темата говори и PR експертът Максим Бехар, който бе категоричен – у нас липсва национален брандинг и това неминуемо се отразява на качеството на предлагания продукт.

"Рекламата, която България прави, е равна на нула в момента - не става въпрос само за брошура. Продължава да няма бандинг на държавата. България продължава да няма лого. Основната грешка е, че България изобщо нямаше никаква промоция... В България трябва да се показват хората и това, което имаме, но трябва да го правим проактивно", посочи Бехар.

Той апелира за създаване на контролен орган от представители на рекламния бизнес, ПР експерти, представители на туристическия бранш, лекари и прочие веднага след края на сезона.

Що се отнася до завишените цени на медицинските услуги по морето, ПР експертът поясни, че там, където има ценоразпис, се плащат и данъци. В други държави същите услуги струват в пъти повече, посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
14
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Аз като беден шоп и тази година ще си почивам в чужбина. Вече ми е уморително да карам до гърция и затова със самолет.
42
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кога "софиянци" са критерии за туризъм ?:) Пришълците си ходят по родните места , а натуралните шопи са авантаджиии. ..Всеки го знае това. Търсят познати да спат у тех и т.н.
41
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хотелите били на мутри? Ами защо ходите по хотели бе хора, квартири бол, нали ви трябва легло, баня и кенефф? Морето ни и морските градове хич не са зле, стига човек да знае какво търси за почивката си, колко ще плюска, колко пари ще му се харчат, на почивка ли ще ходи или на запой. От там ви идват проблемите с ваканцуването!
40
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празно било хахахха смешки.Опитайте се да запазите хотел от средата на Юли да видите , колко е празно :)) Черноморието няма нужда от бедни шопи идващи на море с багажник домати и сирене. Търсещи евтини къщички и безплатни пляжове. Тука се търсят западни туристи и увеличаване на ръстта им.
39
5
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Софиянци да не привличат туристи със селски къщи за гости по еропейски програми ?
38
0
 
6
 
! Отговори
Хороший человек преди 6 години
Що се оплаквате? Нали сами си избирате управниците?
37
6
 
34
 
! Отговори
Петър преди 6 години
В момента съм в Гърция. Тази година около мен се чува само българска реч. Не знам кой главанак е на родното черноморие? За съжаление, новото тук е, че *** от които избягахме от родното черноморие са вече в Гърция. Да, тук не смеят да правят тежките си селски номера, но това е само, докато не станат много и не се почувстват силни.
36
2
 
7
 
! Отговори
1234 преди 6 години
До Фалит за Кафяво мореТочно казано. Браво
35
1
 
2
 
! Отговори
Иво преди 6 години
До 29Съгласен съм донякъде. Липсата на брандинг точно оставя туристите без представа какво да очакват като дойдат в страната. Съответно някои от тях ще попаднат на хора, които знаят как се прави, а другите - на лели Дори и чичо Жоровци. Особено като по-нишова дестинация имаме нужда от правилната реклама (и реалност), иначе ще си останем нискобюджетната алтернатива (която даже не е толкова евтина).
34
1
 
20
 
! Отговори
Lan преди 6 години
:) Някой да се учудва! Синеморец - райско място, НО тръни и прахоляк, мръсотия и прахоляк...Обслужване...ужас!
33
2
 
6
 
! Отговори
приликата преди 6 години
До АнонименДнес мутрите управляват а през соца всичко беше милиция........................
32
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рекламата на черноморието е Митко Дзъркела.Целото управление на България у него гледа!
31
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен като ме питат в Германия, дали е хубаво да идат на море в БГ, аз им казвам истината - НЕ. Морето си е хубаво, природата също, проблема е в хората.Хотелите са на мутри, по пътищата, мутри, вчера един ****т удряше незрящи. Как да ги покана хората? Докато ни управляват мутри (и тука включвам всички цветове) нищо няма да се промени.
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рекламата на българското черноморие са мутрите!Какво да очакват турестите,освен побойща,ограбване посред бял ден,пълна анархия!!!
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога и къде България е рекламирала своя туризъм!? Имаме толкова потенциал, но никакви постъпки той да се осъществи. Разчита се на това хората случайно да научат и да решат да дойдат в БГ. Иначе българския турист пък стандартно е чуждопоклонник, може да не е ходил на повечето места в България за туризъм, но евтините курорти в Гърция и Турция са му номер едно в предпочитанията.
28
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви чета коментарите оставам с впечатление, че всички сте родени на жълтите павета.Те и простаците се оплакват от хорската простотия ;) истината е,че това сме си ние - това, което виждате по морето, си е резултат от възпитание, среда на развитие и т.нЩо се отнася до почивката на море - не мисля, че липсата на лого ни е проблемът.Просто леля Дора, кяото дава стаи под наем, не разбра как се посрещат туристи.Чичо Жоро с местната кръчма живее още в соца и ни предлага кофти храна.
27
1
 
16
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Проблема е че България се слави с евтино пиене и наркотици и сме станали Тайланд на Европа. Айретен като вземем напредвид ***, който държат бизнесите по морето и то и да ти се отще да бачкаш там и да ходиш на почивка.. Седи некъ'в кибик по цял ден и гледа да взима с по 20-30лв отгоре на туристите за това и онова в същото време гърчи работниците си да бачкат по 16 часа за 1000лв.... Наще места нито са курорт като курорт ни туристите като туристи..
26
7
 
24
 
! Отговори
Веско преди 6 години
До СофиянецНе е точно по темата, ама всичко е навързано в една държава. Точно такива "софиянци" като тебе, лентяйстващи на някаква държавна служба в столицата, съсипахте държавата и съсредоточихте целия ресурс в един град. Унищожихте икономиката и образованието в провинцията, после ривети що прииждали диви селяни.
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко на Мутрагена е бутафорно. Уж се работи за благото на хората а всъщност, далавери пи целия спектър. Така е и с туризма. Приказки, обещания, намалени цени и.....като предишната година. Селяци и мутри на всяка сергия и капанче, далавери и уреждане с местните велможи, важното е келепира. А следващата година, ще му мислим тогава. Така туризъм не се прави. И се застроява непрекъснато, а уж забранено. Диво място не остана. След 10 години ще се чудят, че никой няма да им ходи. Тъпота.
24
1
 
36
 
! Отговори
Мда преди 6 години
В БГ е пълно с напомпани, комплексирани и кисели батки където си правят каквото си искат, понеже престъпната политическа класа слугува на мафията и не се интересува от Българския народ! Престъпност, корупция и безнаказаност! Държава няма!