Бум в туризма? София е пълна, морето – празно!

Румен Драганов и Максим Бехар за старта на лято 2017
28 юни 2017 10:52, Анисия Иванова
95

10% ръст спрямо миналата година отчитат от туристическия бранш до момента. Това покачване на интереса към България като туристическа дестинация обаче идва предимно от посещенията в София, благодарение на нискотарифните полети към столицата. София е пълна, но морето е празно и при него няма големи ръстове, посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По негови изчисления най-голямата заетост по морето това лято няма да надхвърли 57%. А причината - липсата на анализ на негативните тенденции, които вредят на имиджа на България като туристическа дестинация.

По темата говори и PR експертът Максим Бехар, който бе категоричен – у нас липсва национален брандинг и това неминуемо се отразява на качеството на предлагания продукт.

"Рекламата, която България прави, е равна на нула в момента - не става въпрос само за брошура. Продължава да няма бандинг на държавата. България продължава да няма лого. Основната грешка е, че България изобщо нямаше никаква промоция... В България трябва да се показват хората и това, което имаме, но трябва да го правим проактивно", посочи Бехар.

Той апелира за създаване на контролен орган от представители на рекламния бизнес, ПР експерти, представители на туристическия бранш, лекари и прочие веднага след края на сезона.

Що се отнася до завишените цени на медицинските услуги по морето, ПР експертът поясни, че там, където има ценоразпис, се плащат и данъци. В други държави същите услуги струват в пъти повече, посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
30
 
! Отговори
Фалит за Кафяво море преди 6 години
Кой е луд да ходи в ***? Хора, нека сме сериозни! За малко повече пари почивате в Гърция. Не се занимавате с български хотелиери (стил Балкантурист), не трябва да търпите селяндуpи, не слушате чалга, не плувате в ... знаете в какво, не получавате натравяния от гадната храна и т.н.
22
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министърката ще я пратя да отиде на Созопол и първо да се опита да си намери парко място, а после и място на плажа. При последното ми ходене на Созопол преди 3-4 години единия от дните се върнахме от плаж понеже нямаше място за чадър, а в същото време платената зона на половина празна. Е кой би си причинил подобни неволи. Много лесно е да гледаш едни документи с цифри и проценти и да си даваш мнението. В момента всичко е луднало по Гърция, дали е временно нз. Ама са световна дестинация на 300 км
21
0
 
25
 
! Отговори
демократичен реалист преди 6 години
на българан идеята в живота му е да върти броеницата и парите ей така да му падат в паницата, ако може без да си мръдне пръста. Изсир.ш една купчина бетон на пясъка и после чакаш кеша, Обслужване? Хигиена? За какво? Тея балъци, дето са дошли сега, така и така няма да повторят. До твоята купчина бетон изниква още една, защото и общинския съвет трябва да намаже от разрешителни и т.н. В един момент е наср.но с бетон навсякъде и пълно с еднократно летуващи пияни социопати... това е картинката....
20
11
 
25
 
! Отговори
драги селяни преди 6 години
дай боже да вали цяло лято, аз съм от бургас и мразя жегата, шума, кряскащите гларуси и гадните туристи-селяни, обичам прохладното лято и културния отдих в горите на странджаучтиво моля всички чобани от вътрешноста на страната, стойте си по гетата или ходете другаде, но не идвайте в бургас, тука и без това е пренаселено и няма къде да си паркирате каруците
19
0
 
10
 
! Отговори
вярно е като че ли преди 6 години
Да между другото всеки ден вече в центъра на София виждам огромни тълпи от туристи, общината им организира разни мероприятия и разходки, което изглежда добре работи.
18
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледнете я тази министърка, какво разбира от туризъм? Ходи по комплексите и събира таксите за ГЕРБ. Нищо повече! За коя година плажа Силистар в Синеморец е проблемен? 5-6-7ма? Нещо да се направи? Нищо и половина. Всяка година едно и също, презастрояване, мутри, лоша храна, сергии, крадливи мигани които дебнат и през нощта за Нощно къпане, и крадат. Това ли е туризма? Местните кметове крадат. Очите е купил целия Слънчак. Плаща на всички и прави каквото си иска. Ето защо се бяга от България.
17
0
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
е не го научихте това Й
16
2
 
26
 
! Отговори
Екстремист преди 6 години
Ами да му възложим една поръчка от бюджета на Бехар за няколкостотин евро да направи. Колко хора питах защо са се насочили към Турция, никой не каза под влияние на реклама по медиите. Впечатленията на ходили вече в Турция от страхотно обслужване и приемливи цени!!!! Това привлича туристи! Не прахосани държавни пари за "назначени бизнесмени".
15
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално София да е пълна- децата макар и във ваканция вече не се заточват по селата, работещите хора имат ограничени дни отпуск и не могат да си позволят да го изхабят целия за една дълга почивка, безделниците пък нямат пари за море и се наливат с бира по парковете по цял ден, възрастните хора също мизерстват и не могат да си го позволят.
14
0
 
66
 
! Отговори
Жоре Трабанто преди 6 години
Последните новини около туристическия сезон у нас какви бяха- швед ритна камериерка, един несебърски *** удари слепи хора, репортажи за алкохолни турове, смрад и мизерия....Мерси за такъв туризъм- това е чист тероризъм баце.
13
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция, да, неприятна на много от нас. Но няма Божо Кравата, Митьо Дзъркела, Ванчо Коня и т.н., возещи се с черни БМВта с тъмни прозорци и две коли охрана. Гледащи победоносно летовниците и показващи кой е господаря на курорта. Дискотеките са добре уредени, DJ не са наркомани идващи за 3-4 часа да ти разбият психиката. Музика по желание на танцуващите. Всичко е направено така, че турста да се чувства спокоен и УВАЖАВАН. У нас така ли е? Не, не е така. Какъв прираст на туристи? Бедни пияници.
12
0
 
45
 
! Отговори
дани преди 6 години
миналото лято на св влас на плажа ни откраднаха телефон хавлии чанта.докато си в морето трябва да трепериш за багажа си.това е кошмар
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С толкова селкопи по морето, плюещи семки по плажа и заравящи фасовете в пясъка какво искате да има хора?
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 8: как успя да догодиш на Гърция по-скъпо?
9
2
 
13
 
! Отговори
кеф преди 6 години
До До 1Завиждаш а?прекарах си страхотно в Турция на нормални цени ако искаш вярвай.
8
2
 
35
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
За съжаление 1 е прав. Приятел се върна от Бодрум. Доволен много, особено от отношението към туриста, храната, организацията и чистотата. бельоти се сменя всеки ден. Само плажната ивица не е добра. Условия да се почувстваш на почивка. Персонал готов на всичко за да задоволява желанията. Туристи отвсякъде. А у нас, анаболен глиган те гледа и "пази", скапана храна, намусен персонал, фалшив алкохол, простотията те удря отвсякъде. Не харесвам Турция но са разбрали, уважаван турската за да дойде пак.
7
4
 
42
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Да ме прощават мин. на туризма и хотелиерите, ама нещо им хлопа в цялата система. Българското море вече е привлекателно само за тинейджъри които да локат водка от сутрин до вечер. Тия които искаме семейна почивка няма какво да правим там. Да се почешат по главите и да помислят защо в Гърция ми излиза 3-пъти по-скъпо и въпреки това не мисля да стъпя на нашето море. Хората вече търсим определен вид услуги, а не само евтиното.
6
0
 
22
 
! Отговори
България преди 6 години
Вземе си болничен,върне се с тен!
5
14
 
2
 
! Отговори
има видео терор преди 6 години
Ima монтирани тежко терористични камери и проникващи скенери вкл спин активни ..подсъзнателно има пълна забрана за посещения на морето.вероятно чужди нагло престъпни групировки експериментират тежко терористични съоръжения за масови манипулации..МВР да обезпечи демонтаж на забранената видео техника ..Само няколко терористични електромера бях а монтирани преди година в известен курорт всички съседи се изпокараха зверски с заплахи з а убииства. а по морето е УЖАС и безумие от техника
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление от години ( близо 10) не съм виждала София празна, а иначе всеки втори във фейсбук се фука , че е на почивка, как става този номер не знам ;)