Двустаен ли си търсите? Новите измами на имотния пазар

Всеки ден никнат по 2000 фалшиви обяви само в София
Обновена: 28 юни 2017 07:01 | 28 юни 2017 07:00, Александър Попов
56
Двустаен ли си търсите? Новите измами на имотния пазар
Снимка: Булфото

На пазара на имоти под наем се вихрят хиляди измами, на ден се публикуват по над 2000 фалшиви обяви в интернет само в София. Зад съобщенията се крият измамници, които искат предплата и депозит за несъществуващи жилища или такива, които изобщо не се отдават под наем, пише "Монитор".

В полицията в големите градове вече са постъпили десетки оплаквания и сигнали за измама. Но заради дребните суми, които мошениците прибират, почти не се стига до образуването на досъдебно производство, тъй като вредата е нищожна според закона.

Далаверите не са от днес, но от няколко месеца достигат своя пик. Бумът започнал от пролетта, когато цените на недвижимите имоти станаха по-високи и много хора се отказаха от тегленето на ипотечен кредит за ново жилище. Вместо това предпочитат да излязат под наем, обясняват от агенциите за недвижими имоти.

Именно и тази тенденция подтикнала мошениците да пускат неограничен брой безплатни обяви в различни сайтове за недвижими имоти в България.

Нереалните обяви за квартири под наем наглед са много изгодни, за да привличат повече обаждания на потенциални клиенти към мнимия брокер. Когато позвъните на телефона и попитате за конкретна нереална обява, той ви казва че ще погледне и ще ви върне обаждане, като предварително измъкне малко информация: "Вие в "Младост" ли си търсите квартира? Двустаен апартамент ли си търсите?"

Измамникът вече разполага с телефонния ви номер и знае от каква квартира точно имате нужда. Той разглежда реалните имоти, с които разполага за района, и след около 5 минути връща обаждане, като съобщава, че тази квартира, която сте видели в обявата, по някаква измислена от него причина не може да бъде наета.

Най-честите лъжи са "Хазайката е извън страната", "Колегите вече са отдали имота под наем" и др.

Следва предлагане на точно търсената квартира, но и уловката. Мнимият брокер иска един или два наема и депозит за жилището, за да не бъде изпуснато, защото имало много желаещи да го наемат.

Така при наем минимум 300-500 лева за месец, жертвата може да брои до 1500 лева, които никога повече не вижда. Естествено, телефонът на "брокера" и обявата после изчезват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно колко трябва да си глупав, да платиш на някой брокер без документ с данните на брокера и собственика? След като плащат без документи сами са си виновни за загубите.
26
2
 
42
 
! Отговори
Димо Дачията преди 6 години
Както и други анализатори преди мен вече коментираха, България отдавна се е превърнала в рай за мошениците
25
7
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Измама може да стане винаги. Когато наемаш апартамент никога не искаш нотариален акт, а никой няма да ти го покаже.
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И винаги има намесена банка или човек работещ в банка ,с точна инфармация за кредитното досие....кой къде работи или живее, има ли да връща и колко.Хитреците си плащат за това . Жилищната мафия не почива през лятото!
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имотите са силно надценени тези дето имат пари си имат и имоти банките ако имаха печалби щяха те да купуват а не да дават кредити!
22
2
 
6
 
! Отговори
hamham преди 6 години
някога някъде паднало нещо....
21
0
 
38
 
! Отговори
Св преди 6 години
Е как се дава капаро, депозит, без да видиш нотариалния акт на апартамента, който наемаш и да го сравниш с лицето-собственик, което ти го дава под наем, лична карта и т.н. Че това е по - тъпо и от мятането на пари от балкона.
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато човек дава пари обикновено знае за какво г дава, на кого ги дава и съответно получава документ за това. Статията е от рода "една жена ми каза" и за пореден път показва, че едни хора тука си дращят някакви си неща, а едни други ивм се вързват.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можеше просто да напишете, че мамят с капаро. Всичко остснало си е нормален разговор брокер-клиент....
18
1
 
20
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Ми то да ти кажат, че ще ти двустаен за 300 лв в София е все едно да ти се обади комисар Попов.......
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2009Г КВ МЕТЪР В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ И КУРОРТИ ПО ВИСОКИ ОТ КОЛКОТО КВ НА КЪЩИЧКА С МАЛКО КЕЙЧЕ В МАЯМИ, И ТОГАВА И СЕГА НАЕМИТЕ СА СРАВНИМИ С НЯКОИ В ЕВРОПА, А ТАМ СЕ ОБЯВЯВАТ С РЕЖИЙНИТЕ- НЕ ВЯРВАТЕ ЛИ- ОТВОРЕТЕ И НАПРАВЕТЕ СПРАВКА.
16
1
 
16
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
Балона си е реален, но проблема е отново в брокерите. Обещават от 600 до 1200 евро наем за тристаен, с което подвеждат купувачите, че инвестицията ще се изплати лесно и бързо...
15
5
 
51
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Не купувайте жилища в момента !!Цените са надути изкуствено !Банките нарочно държат лихвите ниски за да.могат да измамят максимално повече хора да си вземат кредити за по 20/30 години и после ще вдигнат лихвените нива и така ще изнемогвате с плащането.Целия пазар на имоти в момента е един огромен БАЛОН !
14
6
 
33
 
! Отговори
admin преди 6 години
Цените на жилищните имоти в София имат НИЩОЖНА възвращаемост в рамките на 5-6%.Това са направо смешни нива дори и за столиците в източна Европа при това на доста завишени цени. Селяния голяма и столичани повече :)
13
0
 
15
 
! Отговори
До далавераджията преди 6 години
Не забравяй, че дори и на жаргон, "далавера" си остава престъпления по силата на Закона, който пък в България е скопен и накиснат в Белина.
12
3
 
37
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
В момента на имотния пазар се е надул новия имотен балон.Цените са космически и нереални,защото ги надуха изкуствено банките с техните уж ниски лихви и брокерите с техните далавери заедно със строителните фирми.Не купувайте нищо в момента и не теглете ипотечни кредити защото банките ще вдигнат лихвите до една година .Сега само зарибяват хората да им набутат кредити и после ще има изненади както 2008 беше.
11
3
 
26
 
! Отговори
Туч от Банкя преди 6 години
В Бойко Борисова България на дневен ред са всички видове измами! И никой, никога и за нищо, което е откраднал от държавата, обществения или пък дори частния сектор е осъден с ефективна, субстантивна присъда, че да лежи в затвора! Ако някой иска да прави fair game, честен бизнес, е осъден да загуби всичко, както и да бъде осмян от тълпата!
10
2
 
18
 
! Отговори
до Гошку преди 6 години
Нещо си се объркал пич. Края на 2008 началото на 2009 квадрата беше 1200 евро. Даже в някой "престижни" квартали в София като Лозенец достигаше 2000 евро.
9
6
 
20
 
! Отговори
Доктор в чужбина преди 6 години
Имот в БГ ? Не , мерси !
8
2
 
12
 
! Отговори
до Гошку преди 6 години
ааахахаххаха...2009г. 650 ? ахахахахахах...даже и в център ...последните 15 години такава цена не имало и няма.