Двустаен ли си търсите? Новите измами на имотния пазар

Всеки ден никнат по 2000 фалшиви обяви само в София
Обновена: 28 юни 2017 07:01 | 28 юни 2017 07:00, Александър Попов
56
Двустаен ли си търсите? Новите измами на имотния пазар
Снимка: Булфото

На пазара на имоти под наем се вихрят хиляди измами, на ден се публикуват по над 2000 фалшиви обяви в интернет само в София. Зад съобщенията се крият измамници, които искат предплата и депозит за несъществуващи жилища или такива, които изобщо не се отдават под наем, пише "Монитор".

В полицията в големите градове вече са постъпили десетки оплаквания и сигнали за измама. Но заради дребните суми, които мошениците прибират, почти не се стига до образуването на досъдебно производство, тъй като вредата е нищожна според закона.

Далаверите не са от днес, но от няколко месеца достигат своя пик. Бумът започнал от пролетта, когато цените на недвижимите имоти станаха по-високи и много хора се отказаха от тегленето на ипотечен кредит за ново жилище. Вместо това предпочитат да излязат под наем, обясняват от агенциите за недвижими имоти.

Именно и тази тенденция подтикнала мошениците да пускат неограничен брой безплатни обяви в различни сайтове за недвижими имоти в България.

Нереалните обяви за квартири под наем наглед са много изгодни, за да привличат повече обаждания на потенциални клиенти към мнимия брокер. Когато позвъните на телефона и попитате за конкретна нереална обява, той ви казва че ще погледне и ще ви върне обаждане, като предварително измъкне малко информация: "Вие в "Младост" ли си търсите квартира? Двустаен апартамент ли си търсите?"

Измамникът вече разполага с телефонния ви номер и знае от каква квартира точно имате нужда. Той разглежда реалните имоти, с които разполага за района, и след около 5 минути връща обаждане, като съобщава, че тази квартира, която сте видели в обявата, по някаква измислена от него причина не може да бъде наета.

Най-честите лъжи са "Хазайката е извън страната", "Колегите вече са отдали имота под наем" и др.

Следва предлагане на точно търсената квартира, но и уловката. Мнимият брокер иска един или два наема и депозит за жилището, за да не бъде изпуснато, защото имало много желаещи да го наемат.

Така при наем минимум 300-500 лева за месец, жертвата може да брои до 1500 лева, които никога повече не вижда. Естествено, телефонът на "брокера" и обявата после изчезват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гошко, ти пък си намерил къде да купуваш имоти... България, че и в центъра на София. За същите пари можеш да си купиш приличен имот в някоя развита страна ; )
6
22
 
12
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До BulgaroТака се "пукна балона", че преди време - 2009 година цената беше 650 евро квадрата, сега е 1110-1200. Добре че не чаках повече да се "пукне балона", че щях да хапна кожения жезъл. Айде разбирачите чакайте да се спука и да си вземете имоти на ниски цени, особено в центъра на София :))) Успех ви желая :)))))))))))
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1, ТИ МВР ГО ОСТАВИ, КОЙ ЩЕ ОСТАНЕ ДА РАБОТИ ЗА ЕДНО МЕРСИ - ПО ДОБРЕ ЧИСТАЧ В ГЕРМАНИЯ И 1500 ЕВРО ЗАПЛАТА,ОТКОЛКОТО 24 ЧАСА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ И ДА ТЕ ПРАВЯТ НА МАМУН, А ТЕЗИ НОМЕРА СА ТОЛКОВА СТАРИ И ИЗТЪРКАНИ, ЧЕ СЕ ЧУДЯ ИМАЛИ КОЙ ДА ИМ СЕ ВЪРЗВА.
4
8
 
14
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 6 години
Един съвет от мен - не си купувайте двустаен, много е тясно в тях. По-добре си вземете два четиристайни един до друг и си ги свържете с вътрешни врати. Ако ви се дават още мъничко пари, целият етаж си вземете.
3
39
 
13
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Хванах последния влак аз :) Купих изцяло в кеш, без никакво изплащане двустаен в центъра и сега не ме е еня вече за наеми-маеми. Още един тристаен в Пловдив имам, стига ми :) От тук нататък имотите само ще растат, повярвайте ми, няма да падат. А влезем ли е еврозоната и всичко мине ли в евро...леле-майко, молете се само да си имате жилище, че ще видите какво значи майка плаче, грамофон свири :)))
2
8
 
46
 
! Отговори
1 преди 6 години
Това е държавата на измамниците и далавераджиите,покровителствени от мутренско-чалгаджийския кабинет на мафиот номер едно.Няма почтеност,всичко е с цел да се прецака обикновения,работещ човек.
1
4
 
38
 
! Отговори
11 преди 6 години
Дам.... а после МВР искали увеличение на заплатите ли ? Аз мисля,че това което искат е прекалено незначително и можем да минем без него :) С тяхните камъни по тяхната глава.