КАТ срещу катализаторите – шофьорите не искат да ги слагат! Защо?

От години автоапаши ги крадат, вървят от 300 до 1000 лева на черно
Обновена: 28 юни 2017 09:02 | 28 юни 2017 09:00,
226

КАТ нямат техника, за да преглеждат автомобилите без катализатор, обяви пред Bulgaria ON AIR Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

"Трябва да си зададем въпроса, защо на тези автомобили се позволява да се движат? Защото КАТ нямат техника, за да ги преглеждат", настоя тя.

Още по темата

"Никой няма право да трови атмосферата и въздуха. Уви, смятам, че идеята на екоминистър Нено Димов няма да се случи", прогнозира Владислав Панев от "Зелените".

Автомобилният състезател Румен Дунев пък обяви, че повечето автомобили в България нямат катализатори.

"КАТ е първата институция, която трябва да каже дали автомобилът е годен за движение по пътищата. Държавата не може да каже, че спира автомобилите от утре. Трябва да има гратисен период, за да могат собствениците да ги сменят", поясни той.

Автоинженери обясниха, че повечето шофьори, особено тези с по-стари коли, отказват да монтират катализатори на колите си заради високата им цена.

Собствениците не искат да монтират уредите и по друга причина, масовата им кражба от автоапаши през последните години.

Оказва се, че на вторични суровини един катализатор от бензинов автомобил върви до 300 лева, тези от дизеловите се харчат доста по скъпо – 1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
11
 
1
 
! Отговори
Оня с каруцата преди 6 години
Айде сега всички пак е виновна държавата и тн. Пожелавам на всеки който е имал катализатор и филтър за твърди частици, но го е махнал умишлено, защото "БРАТ ПОВЕЧЕ ВЪРИ КОЛАТА ТАКА" не я спъва тая простотия там дето са я сложили да чисти. На мен, че хвърля сажди отзад не ми пречи важното е да върви. Нека на тези индивиди децата им да умрат от Астма или рак на белите дробове.
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На военно-промишленият комплекс някой няма ли да му сложи катализатор? Не замърсява само въздуха, почвите и водите, ами и душите на хората!
100
1
 
0
 
! Отговори
бачкер преди 6 години
До Анонименточно това имам предвид, с тази разлика че не съм бил там.
99
20
 
3
 
! Отговори
обратно на село преди 6 години
Всики автомобили над 10 години да бъдат забранени,или да бъдат натоварени с голям данък който ще откаже сам собстениците от тях. Кой век сме вече ,и защо трябва децата да се тровят от черен дизелов пушек??
98
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо просто не започнете да миете улиците, бе?! Тоя прахоляк, който се двигна оная вечер при силния вятър, да не е от липсата на катализатори? Уличните лампи не се виждаха! Уличния прахоляк плюс паленето на гуми от "братята" и печките през зимата са основният замърсител на въздуха в София, всичко друго е ала-бала и далавери от икономическата групировка Герб!
97
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-бедната държава в ЕС тръгнала да се притеснява за екология.В същото време, най-богатата държава в света - САЩ им е през оная работа за екологията.Усещате ли се?
96
1
 
10
 
! Отговори
пунктткт преди 6 години
А пунктовете за вторични суровини нали държавата щеше да ги закрие? Или се оказа, че ако ги закрие БВП на страната ни спада наполовина?
95
1
 
4
 
! Отговори
Бай Хай преди 6 години
До azamaraДанъка се определя и от кончетата не само от евростандарта....
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам, защо някои се опитват да ми каже , че като колата е евро 5 или 6 няма как да замърсява повече от две, три или четири. Всичко зависи от състоянието на машината, за това реални провели на пътя и санкции.
93
3
 
17
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Кога ще отмине това у нас....да се крадат катализатори...автокомпакт дискове... гуми.Имам чувството че това го има само у нас.Колата на човека Х струва 3 бона и той трябва да купи катализатор за 1000...как да стане.И пак нещата опират до съдебната и охранителната системи.Живея на запад и не си махам диска от колата вечер,прозореца е малко отворен за да влиза хлад през лятото и не мога да си помисля някой да ми открадне компактдиска например.Много сме далече от европейците...Много.
92
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАз съм бил в части на света където не ти трябва кола, но има градски транспорт през 3-5 мин. и влакове на 15-20 мин. Всичко ти е близо и удобно има и нормален рент а кар. За България колата е необходимост, тъй като няма алтернатива.
91
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната манипулация как за големите беди е виновен малкия човек защото не иска да плаща
90
2
 
9
 
! Отговори
До всички Зелени преди 6 години
ами като сте толкова еко имам предложение:-да се спре продажбата на бензин и дизелово гориво-да конструират и произведат електромобили , еко разбирачите де, - особено от форума.Ха сега ,кой ще сложи звънчето на котака - другите , нали. Това са реални мерки , ама май тези от които зависят не щат.
89
1
 
18
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Как може да забранят катализаторите в най-бедната държава в Европа :). Тук хората си купуват коли по 4-5000лв. Никой няма да даде на половината на което е купил колата, за да не "мърси въздуха" при положение че камионите и автобусите замърсяват много повече. Нека по-добре да субсидират покупката на електромобили. 80% от колите движат само градско повечето време. Ако тия коли се заменят с електромобили ще има много по-голям ефект върху чистотата на въздуха
88
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на този дето праща хората на обществен транспорт му пожелавам луксозна катафалка от елитна траурна агенция,д,ебил недоносен
87
1
 
18
 
! Отговори
11 преди 6 години
Първо да почнат да правят проверки на горивата както трябва и тогава да говорят да вдигнат заплатите за да може да си купуваме нови коли а не само те да прибират и ламтят и да говорят глупости само .
86
1
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Нено Димов ако няма вече готови ударни бригади от крадци на катализатори пък на ! Както Бойо внесе няколко милиона жилетки и тогава ги направи задължителни ! В тази държава майката му е да си на власт !
85
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно кражбите на катализатори не са само домашен патент, а са напаст по света от доста години (всъщност още от момента, когато са научили, че в решетката на катализатора има платина), Бях приятно изненадан да разбера, че мислещите инженери от Мерцедес явно са взели под внимание този проблем и са монтирали катализатора веднага след изпускателната колекция в коша до двигателя. Така просто няма шанс за кокошкарската кражба с режещата корда, както го направиха с няколко служебни баничарки при нас.
84
1
 
4
 
! Отговори
аман от терористи преди 6 години
В градския транспорт е опасно заради тежко терористични системи з а видео терор и нагло престъпни холограмни оръжия лепени или нанесени на билети и карти
83
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като ти откраднат катализатора какъв е смисълът да го купуваш?После пак си го купуваш пак ти го крадат.Тия от СБА да не са комбина с автогепачите ?