За да няма блокове факли и у нас: Проверка на санирани панелки

Внася се румънски стиропор с подправени документи
28 юни 2017 08:52,
23
За да няма блокове факли и у нас: Проверка на санирани панелки
Снимка: архив, Bulphoto

Започват проверки на санирани вече панелки за стиропор менте. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков вече е възложил на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да направи инспекция за качеството на строителството и за работата на надзорните фирми, за това какви материали се използват за санирането на сградите.

Това заяви той след проведената вчера кръгла маса на тема "Възможности за намаляване на административната тежест в строително-инвестиционния процес".

Причината за проверките са постъпили сигнали за около 30 сгради, за които има съмнение, че са използвани материали, които не отговарят на изискванията за огнеустойчивост, пише "Монитор".

По закон за високите сгради се изисква да се слага изолационен материал със слаба реакция на огън от клас "А". Това са негоримите материали като минерална или стъклена вата. Въпреки това обаче се допускат компромиси за клас "Б" и дори за клас "Ц".

Освен тези 30 сгради, за които има получени оплаквания, ще бъдат проверени на извадков принцип още 56. Така общият брой на блоковете, които ще подлежат на проверка от специалистите, ще е около 86.

Преди време строителни фирми сигнализираха, че румънски стиропор се внася в България с подправена декларация за съответствие, в която е записано, че е с висока пожароустойчивост. Въпросният материал не се различава от другите продукти, но използват не много редовни документи, за да го продават като материал с висока степен на огнеустойчивост. Това се прави, за да може да бъде използван за сгради с височина над 28 м, над 9-10 етажа.

По повод възможностите на намаляване на административната тежест в строително-инвестиционния процес министърът коментира обсъжданата с ДНСК възможност за преминаване към уведомителен режим за строежите от пета категория. Работи се и по нормативната възможност да има електронни части на проектите.

"В Кадастъра сме доста напреднали, не просто напреднали, може би той е за пример. Трябва по-голяма публичност на това какво предлагаме като услуга", коментира той.

Максимално трябва да се стремим административния контрол да отпадне за сметка на контрола в самите организации, браншовите и в участниците в инвестиционния процес, но в рамките на разумното, заяви министърът.

Ще бъде създадена и работна група за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ). "Работната група, е за да направим инвестиционният процес и устройственото планиране в един европейски вид, който ни подобава като страна членка на ЕС", каза още регионалният министър.

В отговор на въпрос за толсистемата министърът каза, че в момента Върховният административен съд (ВАС) разглежда една от жалбите. "Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбите на трите компании. Ако ВАС се произнесе в полза на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) като възложител, отваряме офертите и продължаваме с процедурата", категоричен бе Нанков. Според него или през октомври, или пред декември вече трябва има избран изпълнител на обществената поръчка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: саниранестиропор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
стр.инж.ИТ преди 6 години
В Германия изпълнявахме фасадите с разделителни ивици от минерална вата,с височина 20 см. Ламелите се слагат през един етаж. Норматива си важи и сега,поне за провинции Хесен ,Тюрингия и Бавария съм сигурен,защото там ги изпълнявахме така. В Северен Рейн-Вестфалия,където бях последните три години за жилищни сгради до 3 етажа е по желание на собственика. Малката технологична подробност спасява хора,но и в Англия явно я карат през пръсти,като при нас.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изолацията е бомба със закъснител. Когато дойде времето когато няма какво повече да ни вземат и ни остане само една кожа ще драснат клечката за последно сбогом.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Апартамент в жилищна кооперация в провинцията струва 30 хиляди лева!10 апартамента - 300 хиляди лева!Дават за саниране на такъв блок 1 милион лева!Какво има да коментираме - с тези пари могат да се построят два жилищни блока и всяко семейство да получи по 2 апартамента, вместо да лепят стиропор и да си мислят, че санират!Някой да проверява заварките на панелите? Не!Случайно да сменят ВиК и Ел. инсталациите? Не!Санираме ли, санираме ли...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЛошото е, че и на този, който не гори директно а се топи, стопилката му гори чудесно и реално пак е пожароопасен. В Германия се опитват да разрешат този проблем като между етажите се прави изолационна лента от вата, която има за цел да служи като бариера за огъня, да не отива нагоре. При първите версии на този тип изпълнение обаче, отново огънят се качва към горните етажи, защото дебелината на лентата не е достатъчна. Сега не знам имат ли нови нормативи.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойковата калинка Лиляна е за публична екзекуция а той я направи някакъв министър на някаква измислена длъжност за някакво измислено европредседателство...Тя преди дни уволни директора на НДК а след два дена Бойко го върна отново...Не следва ли сега Бойко да си уволни министъра-калинка?!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички санирани блокове са от лесно запалим стиропор. А стиропор запалили се гори като факла. За 15 минути може да изгори цяла стена на 9 етажен блок. Има стиропор който не гори а само се топи но той струва скъпо. Така че фирмите избягват да го монтират защото ще са на загуба. Затова се молете и кръстете да не се запали някой съсед със саниран апартамент че ще ви изгори и вашият апартамента! Все още няма такива случаи и дано и в бъдеще да няма. Но кой ви дава гаранция?
13
4
 
13
 
! Отговори
Печално,но факт. преди 6 години
Българинът като чуе- безплатно,се хвърля на въдицата без да се замисли. Много хора ще изпищят и ще си скубят косите.ЕЕЕЙ,ХОРАААА,Борисов не иска да ви вдигне доходите,а ще пръска милиарди,зада ви санира безплатно.Не случайни са и сдруженията... А,какво ще стане,когато банката-кредитор си поиска парите?САНИРАНЕТО НЕ Е С ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ,А СЪС ЗАЕМ ТЕГЛЕН ОТ ДЪРЖАВАТА,КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩА...ИЗТРЕЗНЕЙТЕ.......
12
1
 
8
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
Стиропор който да не е менте няма! В развитите държави санират с каменна вата понеже е негорима. Тук в България слагат слой каменна вата който е 30 см между етажите да не се прехвърли огъня което е неадекватно
11
1
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Ний идем гладни ГЕРБеристи с нож и вилица в ръка !
10
1
 
19
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Когато си корумпиран когато си управник и мислиш само за себе си а не за тези които управляваш нещата рано или късно приключват с катастрофа.Пример.Живял съм в сграда строена по времето на Сталин.През зимата та топло през лятото хладно.Явно може и без ват а стиропор и други фалшиви материали важно е да мислиш и не крадеш.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нови пари за ,,усвояване ,,Крадат Гербавите като на световно .
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как е герб? Крадем ли, крадем ли????
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може офертната цена да е 100 лв. , а да те заставят да я правиш с 30 лв. Целта е да се откраднат едни пари. В Германия дебелината на топлоизолацията минимум е 12 см. а у нас? На последък се навъдиха много пишман строители и ефекта е очевиден.
6
2
 
18
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А стеропора от какво се прави? И дали не гори?
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А новото стрпотелство кога е проверят? Защо само по сигнал работят? Ако са допуснати такива нарушения, много хпра трябва да дадат обяснение защо плащаме на специалисти, които не си вършат работата.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо санирани,а сега тепърва ще бъдат проверявани!Усвояване на средства.А колко блока се нуждаят от спешен ремонт,за да не се превърнат в ковчези,а не само във факли?Пази Боже!
3
0
 
26
 
! Отговори
Айдуци... преди 6 години
Има блокове, в изолацията на които НЕ ПОСТАВИХА НЕГОРИМИ ПОЯСИ ОТ МИНЕРАЛНА ВАТА! На въпросите ЗАЩО, отговорите бяха- "такъв е проектът!"
2
1
 
32
 
! Отговори
Румен преди 6 години
И сега какво? Пресаниране?! И ремонт на ремонтираните пътища и новите магистрали?! Лакомия ,мърлящина и тарикатлък са основните принципи на герберастията.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дадоха 2 милиарда за саниране, чак сега почнаха проверки? не бяха ли регламентирани какви материали ще се ползват? Какво ще рече компромис с качеството за цената на квадрат който достигнаха?