Юли: Слънце ще пече, горещо ще е, само за море

Най-ниската температура ще е 13°, а най-високите – 42°
Обновена: 29 юни 2017 16:18 | 29 юни 2017 16:15,
8
Юли: Слънце ще пече, горещо ще е, само за море
Снимка: архив "Булфото"

Времето през юли ще е слънчево и горещо. Средните температури ще бъдат около и над нормата и най-високите ще стигнат до 42 градуса, прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН.

Климатологът Георги Рачев успокои, че 40-градусовите горещини ще са само в първия ден на юли, този уикенд, а после времето ще се установи топло и тихо, подходящо само за море.

Според прогнозата на БАН най-ниските температури през следващия месец ще бъдат 13° и 18°, а най-високите – между 37° и 42°.

Юли няма да е много дъждовен, сочи прогнозата. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.

След горещините, с които ще започне месецът, ще настъпи захлаждане. На 2 и 3 юли ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижат значително. Ще се развият гръмотевични бури, ще има и условия за градушки.

Около средата и през втората половина от първото десетдневие времето ще следва традиционния си ход – предимно слънчево и сухо време, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма вероятност за превалявания на отделни места има към 8-9 юли.

Температурите ще се повишат и ще бъдат около нормалните.

В началото на второто десетдневие на места ще превали, температурите слабо ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През следващите дни времето отново ще е предимно слънчево и сухо.

Около 15-20 юли има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи на отделни места.

Между 20 и 30 юли времето ще се задържи предимно слънчево, температурите ще се задържат около и над обичайните.

Повишена вероятност за валежи има около 21 и към 24-26 юли.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 53 мин. и залязва в 21 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 15 мин.

В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 17 мин. и залязва в 20 ч. и 48 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 31 мин, информират още от БАН.

Синоптиците напомнят, че юлските температури традиционно са високи и именно през този месец у нас са регистрирани абсолютни максимуми от 40° до 44°.

Дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници". През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са засушаванията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
скапани горещини искам есента да идва
5
4
 
9
 
! Отговори
турист преди 6 години
Имам малко дете. Основно заради него всяка година в началото на Септември за десетина дни ходим на море в северна Гърция. Наемаме студио близо до плаж, но далече от нощни заведения. Цени от 40 до 100 евро. От страна на гърците проблеми не съм имал. Цените отговарят на предлаганото.Проблема идва от българите. Ако има 10 семейства на почивка 9 са готини нормални хора, но 1 са селски чалъмджии-чалгари-кючекчии, които компрометират почивката на другите.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми изглежда на БГ плаж снимката.Толкова празна свободна зона без чадъри и шезлонги?!
3
4
 
1
 
! Отговори
Jack Burton преди 6 години
Само в Гърция!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45 в събота
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кое ...море ?!