След юмруците – Асеновград под блокада! Докато е нужно

Проблеми между етносите има, призна вицепремиера Симеонов
130
След юмруците – Асеновград под блокада! Докато е нужно
Снимка: Булфото, архив

Вицепремиерът Валери Симеонов призна, че има междуетнически проблеми в България и до момента мерките срещу тях не са така сериозни.

Още по темата

Той отиде в Асеновград заедно с главсека на МВР Младен Маринов заради напрежениетто, което възникна, след като роми нападнаха с камъни и колове деца и треньори от клуба по гребане на СК "Асеновец".

Заради това Асеновград ще остане под засилено полицейско присъствие, толкова време, колкото е необходимо, докато се нормализира обстановката.

Служители от асеновградската администрация, заедно с полицията ще влязат в ромската махала "Лозница", за да опишат къща по къща - целта е да се види кои са законни и кои не.

Спрямо нелегалните постройки ще бъде стартирата процедура по премахване, но протестите в града ще продължат до неделя, стана ясно от срещата на Симеонов, Маринов шефът на пловдивската полиция Атанас Илков, кметът д-р Емил Караиванов и недоволни граждани.

Симеонов пък отсече, че в рамките на това управление има и ще продължава да има по-различен подход към междуетническите проблеми.

Той обясни, че инцидентът в района на язовир "40-те извора" е възникнал на битова основа, но е прераснал в етническо противопоставяне.

Според него ромите са се организирали много бързо и силите са били неравни. Полицаите са били шестима, целта им е била да се спре агресията, но се е наложило да се обадят за подкрепление от жандармерията.

А в Асеновград вчера хората спонтанно се събраха на протест заради боя над спортистите.

Напрежението започнало след като лодката на гребците се обръща във водата. Първоначално ромите предлагат да помогнат, но след отказ от страна на децата стават агресивни.

По думи на едно от момичетата от отбора по кану-каяк, групата младежи тръгнала след тях, целила ги с камъни, дори ги заплашила с удавяне и убийство.

На помощ си притичват двама от треньорите в спортния клуб, които също отнасят удари от страна на ромите. В побоя са пострадали дори малки деца.

Нападнатите успяват да стигнат до болницата, но там ромите ги причакват и отново нападат. В разпрата са пострадали и родители на част от децата.

Със сериозни травми са трима - момче от отбора е с контузия на главата и натъртвания, а негов съотборник е със счупена дясна китка. Един от ромите - нападатели пък е със счупени прешлени на кръста.

За нападението бяха задържани 9 души от ромски произход между 18 и 41 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Язък за хубавата ни държава, язък за красивият ни народ, язък за майка България.
63
0
 
1
 
! Отговори
не ги искаме преди 6 години
да ни помагат, така издевателстват за пари, нагли са, гадове и изверги.
62
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Симеонов, как така за минимално време 150 роми са се оказали пред болницата? Ще разследвате ли кой е организирал това? И при друг подобен случай пак ли ще изкарате 5-6 полицаи срещу 150 роми въоръжени с тояги и брадви. И това не е за пръв път. Ще дойде време някой да извади и огнестрелно оръжие, а вие си крийте като щрауси главата в пясъка.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имах предвид " не е така еднозначно"
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 66.И аз недоумявам защо хората се отказват от помощта на ромите, когато им предлагат да ги освободят от тежестта на портфейла им примерно... Гадни хора са това... с предубеждения...
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам в ръцете на кого са етническите проблеми на страната, съвсем губя надежда за нещо добро. Единственият изход от проблема е изхода на Терминал 2.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите живеят изолирани и капсулирани в гета, където един начин на живот на границите на закона или откровено престъпен се възпроизвежда поколение след поколение. Ако навреме бяха разконцентрирани, за да могат новите поколения да възприемат друг модел на поведение, нещата щяха да са различни. Но от четвърт век "демокрация" проблемът тотално е изпуснат от контрол и вече няма шанс да се направи каквото и да е. Просто ще си чакаме, докато ромите тотално излязат от контрол и настъпи етнически ад.
57
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре защо веднъж ей така за разнообразия не нахълтаха тумба арменци в някоя болница и не пребиха някой? Защо така, все едни и същи ги правят тези неща, а ние си говорим политкоректните простотии, които реално неглежират проблема и го задълбочат. Трябва да има специален закон, който да наказва тежко тези които са решили, че могат да си правят какво си искат. Сега тези 9 роми трябва да се осъдят на много години затвори, за да види махалата, че така не може, но това естествено няма да се случи.
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полицията не се справя със задълженията си затова е време да се разреши притежаването и носенето на огнестрелно оръжие от населението. Държавата като не помага поне да не пречи!
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така тука лъжата е колосална, няма никакъв междуетнически проблем, има проблем с един хора живеещи капсулирани в гета и неспазващи законите! В България всички етноси живеят мирно и спокойно, напрежение между българи, турци, евреи, арменци, руснаци и т.н. няма, дори с ромите няма, има проблем с гето-ромите!
54
0
 
17
 
! Отговори
<><> преди 6 години
Да отидат сливенските ченгета дето изринаха маАлата барабар с децата и дрътите хрантутници ! Явно само така ще има ред и дисциплина ама а де .....
53
1
 
14
 
! Отговори
чичо преди 6 години
спират социалните помощи-дават на всички ромски семейства по 10 декара пустеещи земи и да се оправят.Българите как се оправят с460лв.
52
1
 
18
 
! Отговори
ГЕРБ къде сте ? преди 6 години
А ЗАЩО ЛЮБИМИЯТ ВИ премиер тиквуций СИ МЪЛЧИ КАТО ЩИПАНА МОМА ?А И ЦВЪКО НЕЩО НЕ СЕ ОБАЖДА , А СЪЩО И ЛЮБИМОТО ВИ ДПС И ОРТАЦИТЕ ИМ ОТ БСП СИ ПРАВЯТ ТИХО .
51
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко чудо за 3 дена. Ще попротестират, ще поразмахт Българския флаг. Моториджии ще отидат да изпият по 5-6 бири и хапнат кебабчета. И всичко ще утихне. След месец няма и да си спомнят за това.
50
1
 
3
 
! Отговори
чарли преди 6 години
До от 38: Не си спомням коняк да работи но щом казваш може и да е така.
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47Че къде в България някой се регистрира, къде живее! Масово живеят по 5-6 души, а се водят само 2-*** или един. Така не плащат таксите за входа, нкой не ги знае, кои са, какви са, какво правят... И то сега, когато всеки ден има терористични актове из цяла Европа. Пълна демокрация, на властта не и пука, какво става с хората, само далаверата да върви.
48
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БХК сигурно празнуват
47
1
 
12
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Само плямпате, а трябват....!
46
1
 
34
 
! Отговори
Птариотски шубета преди 6 години
Тези "патриоти" сега имаха възможност да се докажат, но ги е шубе. А и Тиквун не им позволява. Полицията трябваше вече да е разровила всички бразилски гета и дори в момента трябваше да извозва арестувани. Всички знаем, че бразилците са до един престъпници.
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валерко,пишман патриоте,мазничък си ми ....