Нов дом ли? Питайте дядо Митко – той чака вече 35 години!

През 80-те му отчуждили къщата, за да строят блок. Но...
30 юни 2017 09:15, Боряна Павлова
32
Нов дом ли? Питайте дядо Митко – той чака вече 35 години!
Снимка: Монитор

35 години чакане за ново жилище? Не, не е спомен от социализма, а реалният живот за 80-годишният Димитър Тодоров от Добрич. Къщите на дядо Димитър и на десетки други собственици били отчуждени през 80-те години на миналия век в централната част на Добрич. Причината била, че по градоустройствен план на тяхно място ще се строи огромен жилищен блок. На семействата е даден кратък срок, в който да напуснат родните си домове.

Общината ги настанява временно в оборотни жилища в крайния квартал "Балик", като обещава, че максимум до пет години ще бъдат преместени в новите си апартаменти. Собствениците получават първата си отчуждителна заповед, нанасят се в общинските жилища и започват да чакат. Дядо Димитър обаче отказва да се настани във временно жилище. Пред местната власт той заявява, че ще чака собствения си нов апартамент.

Димитър Тодоров се настанява в собствената си къща в добричкото село Средина и вече 35 години чака, сърдит на общината и на управниците. Близките му се притесняват, че предвид възрастта му старецът може и да не дочака новото си жилище.

Точно това се случва с Малина Христова. През 1983 година отчуждават имота й. Тя не успява да дочака да се пренесе в новото си жилище, а щафетата поема дъщеря й Зевшан Мустафа.

„Поех наследството от майка ми, но аз вече съм на 60 години и ако не дочакам построяването на блока може и трето поколение да оставя да чака“, казва тя пред "Монитор".

Потърпевшите собственици обясняват в какви мизерни условия живеят в квартал "Балик". Не могат да правят никакви ремонти, тъй като жилището не е тяхна собственост. Не могат да сменят дограмата, която е стара и вече олющена, прозорците зеят, стените са без изолация и през зимата е някакъв ад.

Прословутата сграда, която се строи от 35 години, е наречена блок "Добрич" и се намира зад Стоматологията, точно до Съдебната палата. Няколко входа са обитаеми, а приземните етажи са окупирани от офиси на нотариуси и адвокати. За доизграждане са останали последните два входа, където трябва да се настанят около 24 семейства, собственици на отчуждени къщи. Двата входа са на груб строеж, а мястото се е превърнало в свърталище на наркомани и клошари.

Няколко пъти е викана пожарна да гаси огън, тъй като бездомниците се опитвали да готвят на подръчни уреди.

Наоколо има няколко къщи, които също са отчуждени, тъй като на тяхно място трябва да бъде изграден паркинг към блок "Добрич". Собствениците им продължават да живеят в тях, но са с вързани ръце - не могат нищо да правят в домовете си. На всичкото отгоре част от бъдещите новодомци вече притежават нотариални актове за собственост в новата сграда от далечната 2010 година, без и да са помирисали нов дом.

4 млн. лева са необходими, за да се довършат двата входа на блока, заяви зам.-кметът на Добрич арх. Боян Коларов. "Това са пари, които са непосилни за общинския бюджет. И ние търсим правилните варианти, за да излезем от тази ситуация. Нашето горещо желание е обектът да бъде завършен и смятаме, че не е редно такова страшно нещо да стои в центъра на града и толкова хора да са неудовлетворени дълги години. Направили сме необходимото, за да се обезопаси обектът”, каза арх. Коларов.

Според кмета на Добрич Йордан Йорданов общината има процент собственост в този обект и с експерти са обсъдени вариантите как да се случат нещата, за да се завърши блокът. Единият вариант е общинските помещения да бъдат предоставени на бъдещия строител като обезщетения, за да може той да завърши блока. Другият вариант е да се пусне обществена поръчка за строително-монтажните работи, като плащането бъде отложено във времето – 2, 3, 4 години, когато общината ще може да продаде обектите на реална цена, за да плати строителството. Кметът увери, че в най-кратки срокове ще се вземе решение кой е най-добрият вариант за да започнат строително-монтажните работи на обекта.

През 2009 година община град Добрич променя архитектурния план на блок "Добрич“ и въвежда подобрения, състоящи се в алуминиева дограма, изолация и други. Обявява се нова обществена поръчка за строителството и през 2011 година то най-после започва. Завършва се грубият строеж, парите свършват и строежът е замразен. Така и до ден днешен блокът стои на голи тухли, превърнал се е в луксозен приют за бездомници, наркомани и пияници.
 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО 21 и 22
Айде стига глупости 99% от СДС бяха бивши комсомолски секретари ,потомствени *** тъй да се каже !В България намаше демокрация и никога не е имало.Просто смениха ролите да помисли народа че нещо се променя ! Дори сегашният министър е е ощес червена БКП книжка ,затова 88-9 г са го карали да се откажат от историята на БКП и приемат новото БСП той и други отказали и напуснали МВР в знак на протест.
Демокрацията не дойде КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НЕ САМО БЪЛГАРИЯ ЦЕЛИЯТ ЕС Е ТАКА
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите бяха свалени от демократите и нямаш право да се оплакваш и търси от демократите.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1989 г. има право на обезщетение но не е платено от демократите, Демократите и Костов умишлено фалираха банките и ограбиха пенсиите на хората. Бюджетът на държавата пръска пари само в София заради изборите.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1989 г.
19
3
 
7
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 3 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
18
2
 
7
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 3 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавно–планова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 7 
"Кризата в България започва още през 80те години и продължава и до днес. А не както някой комунисти си мислят, че е започнала със смяната на властта. " 
Ква криза кви пет лева , КОМУНИЗЪМ в чистият вид е нямало по тия земи .Всичко си беше капитал социализъм - искаш да жилище отиваш при бай Герги дет бил войник с баща ти й сега е прецедател в жилфонд казваш му че търсиш и ти намират срещу нещо разбира се (пазарна соц икономика),тъй беше Всички с акъл се оправя ,търговията във всеки аспект помагаше ,който може са оправя ,който не е остава гладен и беден . Само че не ви го казваха тря
16
0
 
14
 
! Отговори
никой преди 3 години
Това е пример какво представлява българинът. Чака, чака, чака и търпи ! "Не народ а ***" е казал поетът и е бил адски прав. Колко от тези тиквеници, дето чакат от няколко десетилетия да цъфнат цървулите, са се сетили да си търсят правата в съда !?!?!? Взех да си мисля, че не остана никой нормално мислещ човек в тази страна. Трябваше до сега да спукат общината от съдебни дела......има хиляди начини ама кой да се сети !
15
0
 
10
 
! Отговори
Св до Гошу преди 3 години
Мда, така е. Ти пак си се усетил. След има няма 20-30 години ще четем много повече подобни истории, как закупили на яма и картинка - чакат по квартири и паланки за акт 15 - поне да се нанесат на ток - времянка.
14
0
 
18
 
! Отговори
Браво преди 3 години
С извинения, ама дядо Митьо е трябвало одавна да се откаже. Историята (ако е истина) е пример за институционална некомпетентност и безсрамна крадливост - запазена марка на много органи в страната. Общината обсъждала варианти как да се направи... а тези обсъждания отнемат >7 години така ли излиза... като става въпрос за обществени поръчки откъдето може да се щипне става по-бързо от веднага... СЛОЧАЕНОС?!
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продали всички апартаменти и останали само тези от които са взели земята на аванта, взимат наем от офисите и сега няма пари да довършат сградата където трябва да се настанят реалните собственици на земята?

т.е от нищото са продадени 3 входа по Х апартамента, отдават се офис площи - е все някой е прибирал парите, време е да връща с лихвите. 35 години с % спрямо годината и да плаща.
12
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали уж само сега имало такива неща? По времето на селякка и агроном бай тошо нямало ? Хахах
11
1
 
38
 
! Отговори
O_O преди 3 години
Да, сагата е започнала по социалистическо време, но проблемите продължават и до днес.
Затова казвам, че в България демокрация няма- има някаква извратена на форма на мутро-тоталитаризъм с наченки на демокрация.
10
1
 
32
 
! Отговори
Гошу преди 3 години
И на мен ми предлагаха да си купя жилище, дето още не са го започнали, ама точно поради такива причини ме е страх и отказах. Де да знаеш, утре-вдругиден предприемача фалира и върви го гони, ако си нямаш друга работа
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1 Каква демокрация сънуваш 1982?! Или не прочете кога са му взели къщата на човека?
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общината само от наемите на офисите на приземните етажи през тези години е получила 5 пъти повече пари, отколкото и е нужно за да довърши блока. Но защо да дава пари хората да има къде да живеят като могат да ги харчат за нови автомобили и командировки на Карибите.
7
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризата в България започва още през 80те години и продължава и до днес. А не както някой комунисти си мислят, че е започнала със смяната на властта.
6
0
 
17
 
! Отговори
saki преди 3 години
Вече нищо не може да ме учуди ,в тази държава.
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе да. Повярвах ви че 4 милиона лева не може да събере една община вече 35 години. Че това е бюджета на правителствените самолети за година и половина ве.
4
9
 
10
 
! Отговори
комунист преди 3 години
До O_O

през 80-те години е станало събитието,другарите селски комунисти и глупаци да отговарят...